Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Μηταράκης: Μείωση ροών κατά 89% το φετινό καλοκαίρι

Πέρυσι οι αφίξεις ήταν 18.519, ενώ το αντίστοιχο διάστημα φέτος μόλις 2.076. Οι μεταφορές προς την ενδοχώρα το τρίμηνο του καλοκαιριού σημείωσαν αύξηση κατά 534% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.

Ν. Μηταράκης: Μείωση ροών κατά 89% το φετινό καλοκαίρι

Υποχώρηση των νέων αφίξεων προσφύγων και μεταναστών δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Η μείωση των ροών το καλοκαίρι ήταν 89%, καθώς τους θερινούς μήνες του 2019 οι αφίξεις ήταν 18.519, ενώ το αντίστοιχο διάστημα φέτος ήταν 2.076.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί, φέρνοντας ως παράδειγμα και το ότι είχε δοθεί άσυλο ακόμα και σε τελεσίδικα καταδικασμένο για διακίνηση ανθρώπων. Για να προσθέσει ότι είναι μια υπόθεση για την οποία έχει διαταχθεί πρόσφατα Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου:

  • Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο οι μεταναστευτικές ροές έχουν περιοριστεί κατά 65%. Το 2017 μπήκαν στη χώρα 16.360 άτομα , το 2018 έφτασαν 26.694, το 2019 άγγιζαν τις 32. 853 αλλά φέτος περιορίστηκαν σε 11.492.
  • To τρίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου - Αυγούστου οι αποφάσεις ασύλου πρώτου βαθμού αυξήθηκαν κατά 109% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Σήμερα, εκκρεμούν συνολικά 95.284 αποφάσεις ασύλου, έναντι 138.653 εκκρεμών αποφάσεων που υπήρχαν τον Δεκέμβριο του 2019.
  • To καλοκαίρι αυξήθηκε κατά 5,4% ο συνολικός αριθμός των αποχωρήσεων που ήταν 2.735 άτομα, σε σύγκριση με τα 2.596 πέρυσι. Συνολικά, από την αρχή του έτους, 5.750 άτομα έχουν αποχωρήσει από τη χώρα.
  • Οι μεταφορές προς την ενδοχώρα το τρίμηνο του καλοκαιριού σημείωσαν αύξηση κατά 534% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.Από την αρχή του έτους έχουν μεταφερθεί από τα νησιά προς τις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας 25.000 άτομα.

Ο υπουργός χαρακτήρισε το μεταναστευτικό “εθνικό θέμα” και αναφέρθηκε σε τέσσερα βασικά σημεία: στη φύλαξη των συνόρων, στον ταχύτερο διαχωρισμό προσφύγων από οικονομικούς μετανάστες που έχουν εισέλθει στη χώρα παράνομα, στις απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και στη δημιουργία κλειστών κέντρων

Παράλληλα σημείωσε πως «η κατάσταση στο μεταναστευτικό έχει αλλάξει» και ανέφερε πως στη Σάμο φέτος υπήρξαν 1.267 αφίξεις και 3668 αναχωρήσεις, στη Λέσβο 4.155 αφίξεις και 13.605 αναχωρήσεις και στη Χίο 866 αφίξεις και 3.263 αναχωρήσεις . «Τα πρόσφατα γεγονότα στη Μόρια έδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανάγκη δημιουργίας νέων δομών» τόνισε ο υπουργός. Παράλληλα αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο, επισημαίνοντας πως πως στο χώρο που έχει δημιουργηθεί ήδη βρίσκονται 10.000 άτομα, τα οποία έχουν ελεγχθεί για κορωνοϊό . Για να προσθέσει «πλέον η Μόρια τελείωσε. Έχουμε την ευκαιρία να χτίσουμε κάτι καλό από το μηδέν»

Ιδιαίτερη σημαντική χαρακτήρισε ο υπουργός την ολοκλήρωση των κλειστών δομών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως σε Σάμο, Κω και Λέρο ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός. Παράλληλα σημείωσε πως δεν θα υπάρχουν ασυνόδευτα ανήλικα σε κέντρα πρώτης υποδοχής, ενώ αναφέρθηκε και στη συζήτηση για την μετεγκατάσταση σε αλλά ευρωπαϊκά κράτη.

Κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή ο Νότης Μηταράκης μίλησε για ένα διπλό στόχο της κυβέρνησης: την ουσιαστική μείωση των ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων του μεταναστευτικού στις τοπικές κοινωνίες. Όπως είπε «η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική»

Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Ψυχογιός σημείωσε πως «το προσφυγικό θέλει οργάνωση και αλληλεγγύη κι όχι δημιουργική λογιστική των αριθμών». Σε ό,τι αφορά στις εκκρεμείς υποθέσεις της Υπηρεσίας Ασύλου ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η Κυβέρνηση παρέλαβε λιγότερες από 70.000 αιτήσεις και αυτή τη στιγμή έχουν ξεπεράσει τις 95.000.

Παράλληλα τόνισε πως «είναι σημαντική η πρώτη νίκη των απολυμένων συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου που κέρδισαν την προσωρινή διαταγή και θα επιστρέψουν στην εργασία τους μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης». Διερωτήθηκε δε για ποιο λόγο στο επίσημο site της Υπηρεσίας δεν έχουν αναρτηθεί στατιστικά στοιχεία από τις 29 Φεβρουαρίου.

Σχετικά με την κατάσταση στη Λέσβο ο κ. Ψυχογιός σημείωσε ότι η κυβέρνηση για τέσσερις ημέρες ήταν άφαντη, δεν πήγαν γιατροί, δεν πήγαν πυροσβέστες, μόνο τα ΜΑΤ έφτασαν μέσα σε λίγες ώρες.

Αναφορικά με τα στοιχεία για τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο που παρουσίασε ο υπουργός στη Βουλή ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι το νησί «έχει σήμερα 13.000 που είναι λιγότεροι από τις 20.000 που υπήρχαν τον χειμώνα, αλλά διπλάσιοι από όσους υπήρχαν επί ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v