Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: «Πρωινός καφές»… με ολίγη από Τσακαλώτο και «πολιτικό απατεώνα»

Η ετεροχρονισμένη διαφωνία του βουλευτή με την κατηγορία που εκτόξευσε ο Α. Τσίπρας στον πρωθυπουργό προ δύο εβδομάδων. Νέα νυχτερινή δήλωσή του για «τη χυδαιότητα της ΝΔ».

ΣΥΡΙΖΑ: «Πρωινός καφές»… με ολίγη από Τσακαλώτο και «πολιτικό απατεώνα»

Οι τρεις «εστίες κακού» στη νέα επέλαση του κορωνοϊού (νοσοκομεία-σχολεία-μέσα μαζικής μεταφοράς), η νευρική κρίση στην αγορά και οι εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό, θα απασχολήσουν την ηγετική σύσκεψη («πρωινός καφές») στον ΣΥΡΙΖΑ νωρίς το πρωί υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Θεωρείται βέβαιο, πάντως, ότι θα τεθεί και το θέμα της ανάρτησης που έκανε χθες το μεσημέρι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στα social media, επικρίνοντας τον χαρακτηρισμό «πολιτικός απατεώνας» που είχε αποδώσει ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής πριν από… δύο εβδομάδες.

Την έκπληξη, δηλαδή, στην ηγεσία και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκάλεσε μόνο το περιεχόμενο της ανάρτησης, αλλά και το γεγονός ότι επρόκειτο για αναδημοσίευση άρθρου που είχε ανεβάσει ο κ. Τσακαλώτος σε ιστοσελίδα (tvxs.gr) στις 15 Σεπτεμβρίου.

«Δηλαδή ο Ευκλείδης ‘απάντησε’ επικριτικά στις 15 Σεπτεμβρίου σε κάτι που είπε ο Τσίπρας στις 7 Σεπτεμβρίου και το ανήρτησε στο Διαδίκτυο στις 23 Σεπτεμβρίου. Προς τι η κίνηση;» ήταν το σχόλιο στελεχών και βουλευτών του κόμματος, εκφράζοντας απορία για την «αντι-ΣΥΡΙΖΑ τροφή» που δόθηκε στην κυβέρνηση, σε μία στιγμή που είναι στριμωγμένη πολιτικά και επικοινωνιακά.

Αίσθηση προκάλεσαν τα δεκάδες επικριτικά σχόλια που συνόδευσαν την ανάρτηση του κ. Τσακαλώτου από οπαδούς του κόμματος, τα οποία ήταν συντριπτικά περισσότερα από τα συγκαταβατικά. Το έναυσμα για το μπαράζ των σχολίων έδωσε και το επίσημο εγκωμιαστικό σχόλιο (υπέρ της ανάρτησης) από τη ΝΔ αλλά και από δημοσιογράφους όπως ο Άρης Πορτοσάλτε.

Η επίμαχη ανάρτηση-αναδημοσίευση του κ. Τσακαλώτου ήταν: «Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί όταν αποκαλούμε τους αντιπάλους μας απατεώνες. Από τη μια μεριά, αυτό το είδος πολιτικής αντιπαράθεσης αποξενώνει μεγάλο μέρος των πολιτών και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες. Και κάτι χειρότερο: πολλοί ταυτίζουν την πολιτική με αυτό το είδος αντιπαράθεσης και όχι με μια εν δυνάμει δραστηριότητα χειραφέτησης. Από την άλλη, ακριβώς γιατί όλοι οι αντίπαλοί μας δεν είναι και δε θα μπορούσαν να είναι απατεώνες, αυτή η τακτική υποτιμάει τον αντίπαλο -πάντα επικίνδυνο πράγμα σε όλων των ειδών διαμαχών- και δεν είναι πειστική».

Νυχτερινή «διόρθωση»

Αργά το βράδυ, ο κ. Τσακαλώτος προέβη σε γραπτή δήλωση επιτιθέμενος στη ΝΔ, χωρίς, πάντως, να ανασκευάσει ευθέως την αρχική του ανάρτηση. «Η ΝΔ, το κόμμα που ανήγαγε τη χυδαιότητα στην πολιτική σε επιστήμη, που κατηγορούσε για ψεύτη κάθε πολιτικό της αντίπαλο, που μιλούσε για προδότες και "εθνικά επιζήμια συμφωνία", που κατέβαινε στα συλλαλητήρια και τώρα ψάχνει εισηγητή, που πολιτεύτηκε με fake news και λάσπη, που φέρει σχεδόν ακέραιη την ευθύνη για την κατάσταση του πολιτικού διαλόγου, δεν δικαιούται να κατηγορεί άλλους για χυδαιότητα, ούτε να μιλάει για σοβαρότητα, όπως έκανε στην τελευταία ανακοίνωσή της», αναφέρει.

Κατόπιν τούτων, αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος στον σημερινό «πρωινό καφέ», όπως και οι απαντήσεις που θα δώσει ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v