Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «συρτάρι» της Βουλής μένουν οι συμβάσεις με Βόρεια Μακεδονία

«Πάγωσε» η συζήτηση στην Ολομέλεια. Δεν είναι στις επείγουσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, λέει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Ονομαστική ψηφοφορία θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να «στριμώξει» τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στο «συρτάρι» της Βουλής μένουν οι συμβάσεις με Βόρεια Μακεδονία

«Αγνοείται» ο χρόνος έναρξης της συζήτησης για την κύρωση τριών μνημονίων κατανόησης με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή. Το θέμα κρατά ψηλά στην ατζέντα ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει καταστήσει σαφές πως θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για να δει ποια στάση θα τηρήσουν οι «γαλάζιοι» βουλευτές. Μάλιστα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας έχει πει πως στην ψηφοφορία αναμένει «158 συγγνώμες», αναφερόμενος στη στάση που είχε τηρήσει η Νέα Δημοκρατία όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ερώτημα παραμένει το αν σε μία ονομαστική ψηφοφορία θα προσέλθουν όλοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με τα «φώτα» να πέφτουν στον Αντώνη Σαμαρά και στη στάση που θα ακολουθήσει. Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως παραπέμπεται για αργότερα η σχετική συζήτηση, ώστε να αποφευχθούν κραδασμοί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας -σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες- υπογράμμισε πως φαίνεται πως το θέμα (σημείωση: της συζήτησης των συμβάσεων) δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Παράλληλα με αφορμή δημοσιεύματα πως δεν βρίσκει η Νέα Δημοκρατία εισηγητές, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν πως ο Κων. Τασούλας ρωτήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων πότε θα έρθουν οι συμφωνίες για τη Βόρεια Μακεδονία και απάντησε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης και όχι της Βουλής, συμπληρώνοντας «δεν είναι ορατές…».

Λίγο αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η κυνική παραδοχή του Προέδρου της Βουλής ότι η κυβέρνηση, υπό το φόβο διαρροών, παραπέμπει στις καλένδες την ψήφιση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία συνιστά επιβεβαίωση του ευτελισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της προεκλογικής εξαπάτησης του κ. Μητσοτάκη.

Δεν χρειάζεται να αγχώνεται, δεν του έχει μείνει πλέον ούτε φύλλο συκής. Το ομολογούν και οι παμμακεδονικές οργανώσεις με τις οποίες η ΝΔ διοργάνωνε τα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, που χαρακτηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη «φανατικότερο της Συμφωνίας των Πρεσπών και από τον κ. Τσίπρα».

Καλωσορίζουμε τη ζέση του κ. Μητσοτάκη και τον περιμένουμε μαζί με τους κ. κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη, Βορίδη, Μπογδάνο, Γκιουλέκα και λοιπούς Μακεδονομάχους της ΝΔ στη Βουλή να δώσουμε όλοι μαζί ακόμα μία μάχη για τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία.

Θερμή παράκληση, μαζί με τις περικεφαλαίες τους μην ξεχάσουν και από μία συγγνώμη στους Έλληνες πολίτες».

Απλά δεν είναι επείγοντα...

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, με αφορμή την παραπάνω ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αλλά και αμέσως μετά, στην επικοινωνία μου με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ενημέρωσα, μεταξύ άλλων, πως οι τρεις κυρώσεις διεθνών συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία δεν έχουν χαρακτήρα επείγοντα. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Όλα τα άλλα που εγράφησαν, αφορούν προφανώς κάποιον άλλον Πρόεδρο, κάποιας άλλης Βουλής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v