Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Λιγότεροι οι μόνιμοι και οι έκτακτοι στο ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη», δήλωσε στον «Ευαγγελισμό». Άμεσα 15.000 προσλήψεις, επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ και δωρεάν τεστ.

Τσίπρας: Λιγότεροι οι μόνιμοι και οι έκτακτοι στο ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου ενημερώθηκε για την πορεία της επιδημίας και την κατάσταση του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας.

«Τον τελευταίο μήνα είχαμε στη χώρα το 50% των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Και όχι μόνο αυτό. Έχουμε μία ανησυχητική εξάπλωση του ιού σε κλειστές δομές, οίκους ευγηρίας, δομές μεταναστών και προφανώς η επιβάρυνση του εθνικού συστήματος Υγείας είναι αυτή την ώρα πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που είχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας», τόνισε.

Αναφερόμενος στο πώς άνοιξε ο τουρισμός και η οικονομία, απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση, κυρίως για την απώλεια του θερινού διαστήματος για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων. «Η μεγαλύτερη όλων των ευθυνών είναι ότι δεν αξιοποιήθηκε αυτός ο χρόνος, προκειμένου να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία, η πρωτοβάθμια φροντίδα, προκειμένου να ενισχυθεί η πρώτη γραμμή της μάχης», είπε.

Και πρόσθεσε: «Χειροκροτούσαμε τους νοσηλευτές και τους γιατρούς. Άλλοι μέσα από την ψυχή μας, άλλοι όμως υποκριτικά. Το καλύτερο χειροκρότημα τούτη την ώρα θα ήταν η ενίσχυση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ. Σήμερα είναι κατά 5% μικρότερος ο αριθμός μόνιμων και έκτακτων εργαζόμενων στο ΕΣΥ απ’ όσο ένα χρόνο πριν, ενώ είμαστε σε συνθήκες πανδημίας».

Αναφερόμενος στη συνολική κατάσταση των νοσοκομείων, είπε: «Σε κανένα νοσοκομείο δεν υπάρχει προσέγγιση του οργανισμού, των προβλεπόμενων δηλαδή θέσεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

«Γι’ αυτό χρειάζεται τώρα άμεση προκήρυξη 15.000 θέσεων μόνιμων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», δήλωσε βάζοντας το πλαίσιο για το τι πρέπει να γίνει και συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Χρειάζεται τώρα να μη γίνει καμία απόλυση επικουρικού προσωπικού το επόμενο διάστημα. Χρειάζεται τώρα να επιταχτούν οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Χρειάζεται τώρα να υπάρξει πρόνοια, ώστε να γίνονται τεστ δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό, όχι από ιδιωτικά κέντρα αλλά από τα δημόσια ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια».

«Η πρόνοια ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη. Κι αν ένα δίδαγμα μπορούμε να βγάλουμε από την πανδημία, είναι να αξιοποιήσουμε ως ευκαιρία και να στηρίξουμε το ΕΣΥ, που πολύ φοβάμαι, αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα, με την εγκληματική αμέλεια που δείχνει η κυβέρνηση, πολύ γρήγορα θα επιβαρυνθεί και θα βρεθούμε σε οριακές καταστάσεις. Ας ελπίσουμε να τις αποφύγουμε», ανέφερε.

Τέλος, τόνισε: «Η ευθύνη δεν ανήκει στους πολίτες και στους γιατρούς, η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση».

6.000 λιγότεροι στο ΕΣΥ

Κατά τη συνάντηση με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν υπήρξε ούτε μία πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και αυτό, όπως είπε, είχε ως αποτέλεσμα, λόγω και των συνταξιοδοτήσεων, σήμερα να έχουμε 6.000 λιγότερους υπαλλήλους στο ΕΣΥ σε σχέση με το 2019, που δεν υπήρχε η πανδημία. Επανέλαβε, δε, πως τώρα που βρισκόμαστε σε υγειονομική κρίση, «είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε όλοι την αξία του ΕΣΥ, που κάποιοι από άποψη έχουν υπονομεύσει. Είναι ιδεολογική προσέγγιση».

Και πρόσθεσε: «Οταν όμως ήρθε η κακιά ώρα, ακόμα και οι πιο πλούσιοι συμπολίτες μας, ακόμα και όσοι ήταν ιδιοκτήτες ιδιωτικών νοσηλευτικών κέντρων, εδώ ήρθαν να νοσηλευτούν, στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Οι εργαζόμενοι σημείωσαν πως όσοι δεν είναι μόνιμοι επιδιώκουν τη μονιμοποίησή τους ή τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, «γιατί είναι δύσκολες εποχές, διακινδυνεύουμε και τον εαυτό μας».

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας, σημείωσε μεν ότι αυτόματες μονιμοποιήσεις δεν μπορεί να γίνουν καθώς υπάρχει το πλαίσιο του ΑΣΕΠ, ωστόσο υπογράμμισε ότι «αυτό που μπορεί και πρέπει να γίνει, ιδιαίτερα “αξιοποιώντας” και την κρίση την υγειονομική, είναι να δοθούν μόνιμες θέσεις. Να υπάρξει προκήρυξη 15.000 μόνιμων θέσεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και όλοι εσείς που έχετε προϋπηρεσία να έχετε ένα bonus σημαντικό σε αυτές τις προκηρύξεις».

Στη σύσκεψη με το σωματείο εργαζομένων, οι εκπρόσωποι κατήγγειλαν πως οι επιλογές της κυβέρνησης είναι υπέρ του ιδιωτικού τομέα εν μέσω πανδημίας. Φέρνοντας ως παραδείγματα την παραχώρηση των διαγνωστικών τεστ σε ιδιωτικές κλινικές και τον διπλασιασμό της αμοιβής σε ιδιωτικές κλινικές που παραχωρούν ΜΕΘ. Παράλληλα υπογράμμισαν την ανάγκη αποτροπής του «σχεδιασμού Μητσοτακη - Κικίλια για ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία».

Τέλος, στηλίτευσαν τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης, σύμφωνα με τις οποίες οι εργαζόμενοι απαγορεύεται να κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ για την πορεία της πανδημίας.

Μαρίνα Μάνη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v