Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Δυναμικές παρεμβάσεις αφήνοντας «την ασφάλεια των γραφείων»

Το σινιάλο δίνει ο Αλ. Τσίπρας, επιχειρώντας ρωγμές στο μιντιακό «τοίχο σιωπής». Υπονοούμενα-καταγγελίες για «δουλίτσες» με πρόφαση πανδημία και καταστροφές. Γιατί δεν χαϊδεύει το «αντι-μάσκα κίνημα», από ποιά κοινωνικά τμήματα «πιέζεται».

ΣΥΡΙΖΑ: Δυναμικές παρεμβάσεις αφήνοντας «την ασφάλεια των γραφείων»

Με «έξοδο» από τα γραφεία, εξορμήσεις βουλευτών στους χώρους που δοκιμάζεται η κοινωνία (νοσοκομεία, σχολεία, δημόσιες συγκοινωνίες) και έμμεσες ή ευθείες καταγγελίες για κυβερνητικές «δουλίτσες» με αφορμή τα μέτρα για την πανδημία ή «οτιδήποτε προκύπτει όπως οι καταστροφές από τις πλημμύρες», κλιμακώνει τη δράση του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ως προς το τελευταίο, το έναυσμα έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, με τη φράση «ο κ. Μητσοτάκης έχει βρει τη δικαιολογία δια πάσα νόσο».

Χθες επανήλθε καταγγέλλοντας το γεγονός ότι μία εβδομάδα μετά τις πλημμύρες στα νησιά του Ιουνίου, δεν έχουν αντιμετωπιστεί οι καταστροφές που προκάλεσαν, με τους δρόμους να παραμένουν κλειστοί και την ηλεκτροδότηση να μην έχει επανέλθει σε πολλές περιοχές.

«Πέρασε μία εβδομάδα και κανείς τους δεν σκέφτηκε να κάνει αυτό που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, σχεδόν σε κάθε φυσική καταστροφή: Να κινητοποιήσουν το στρατό και να έχουν σε λίγα εικοσιτετράωρα τους δρόμους ανοιχτούς και τις γέφυρες αποκαταστημένες, όπως έγινε σε πολλές περιπτώσεις καταστροφών στην Κρήτη, στη Σκόπελο και αλλού», δήλωσε με ανάρτηση στο Διαδίκτυο, για να καταλήξει στην ευθεία καταγγελία.

«Γιατί δεν το έκαναν; Διότι αν έρθει ο στρατός και αποκαταστήσει τις ζημιές πώς θα γίνουν οι αναθέσεις; Κλέφτες θα γίνουν οι φίλοι εργολάβοι; Αλλά είπαμε, η κυβέρνηση των αρίστων έχει ένα δόγμα που τηρεί ευλαβικά: Κάνει την κρίση ευκαιρία...».

«Κάντε κάτι»…

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία γίνεται δέκτης «πιέσεων» από τμήματα πληθυσμού που πλήττει η βαθιά οικονομική κρίση, «να κάνει πιο μαχητική αντιπολίτευση» και να μπλοκάρει κυβερνητικές επιλογές «που τα οδηγούν σε εξαθλίωση και αφανισμό».

Στην κορυφή βρίσκονται οι μικρομεσαίοι (καταστηματάρχες και εργαζόμενοι) που «προβάρουν τα λουκέτα αφού η αγορά δεν κινείται με τίποτα», λόγω της οικονομικής-εργασιακής ανασφάλειας που επικρατεί.

Η έκκλησή τους, που παίρνει το χαρακτήρα… εντολής, είναι «δεν αρκούν οι καταγγελίες και οι ανακοινώσεις, κάντε κάτι». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να «πιέζεται» το στελεχικό δυναμικό για πιο αποτελεσματικές κινήσεις, υποβοηθώντας τον σχεδιασμό της ηγετικής ομάδας για … «μετακόμιση από τα γραφεία στον κόσμο».

Το μιντιακό «τείχος»

Η όλο και πιο συχνή παρουσία του κ.Τσίπρα στα social media έχει επιλεγεί όχι τόσο για να «συνομιλήσει» με ένα δυναμικό κοινό που ενημερώνεται μέσα από το Διαδίκτυο, αλλά και για «να διαπεράσει το μιντιακό τοίχο προστασίας της κυβέρνησης που έχουν υψώσει οι ισχυροί της ενημέρωσης», όπως υποστηρίζουν πηγές του κόμματος.

Πλέον, κάθε κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του θα κοινοποιείται μέσα από τα social media, είτε σε real time, είτε με μικρά «βιντεάκια», άλλοτε αγνοώντας και άλλοτε προκαλώντας την αντίδραση της κυβερνητικής πλευράς ... «επισήμως ή με τα trolls που διαθέτει», όπως λένε.

Κατά τις πληροφορίες, μετά την επίσκεψη στην Καρδίτσα και στον Ευαγγελισμό, ο κ. Τσίπρας θα πυκνώσει τις εξορμήσεις του σε σημεία-κλειδιά, τα οποία δεν κοινοποιούν εγκαίρως οι συνεργάτες του «για ευνόητους λόγους».

Η χθεσινή παρέμβαση για τις καταστροφές στην Κεφαλλονιά θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως προαναγγελία μετάβασής του στην περιοχή, ενώ υπάρχουν σκέψεις για πιο άμεση επαφή με τη νεολαία σε χώρους και στέκια που δεν έχουν «κλείσει» από τα περιοριστικά μέτρα. Ο νέος γραμματέας Δημήτρης Τζανακόπουλος, άλλωστε, «οργώνει» ήδη τη χώρα με στελέχη και βουλευτές, κινητοποιώντας τις τοπικές δυνάμεις φίλων και μελών.

Όπως τονίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η νέα οικονομική ενίσχυση των τηλεοπτικών σταθμών με επιχείρημα την «καμπάνια κατά του κορωνοϊού», θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την πρόσβαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ενημέρωση και, αντίστοιχα, θα εξαφανιστεί κάθε αναφορά σε κυβερνητικές ευθύνες και λάθη.

«Βέβαια, δεν έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να έχουμε την απαίτηση μια φυσική καταστροφή να απασχολεί τα δελτία των ειδήσεων επί εβδομάδες», ήταν το καρφί που πέταξε ο κ. Τσίπρας κατά τη χθεσινή παρέμβασή του για τις καταστροφές στα νησιά του Ιονίου. Για τον λόγο αυτό, η «ακτιβίστικη δράση» του κόμματος θεωρείται «εκ των ων ουκ άνευ», όπως λένε, με μορφές «που θα συζητηθούν».

Τα δημοσκοπικά ευρήματα

Όσο για την εικόνα που εισπράττουν από την κοινωνία, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι «αρχίζει να στερεύει με γρήγορους ρυθμούς» η ανοχή μεγάλου τμήματος πολιτών προς την κυβέρνηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ανατροπή. Προσπερνώντας τα ποσοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων (πρόθεση ψήφου), περνούν από μικροσκόπιο τα ποιοτικά, τα οποία, όπως λένε, αποδεικνύουν την παραπάνω εκτίμησή τους.

Για παράδειγμα, τα... σοβιετικά ποσοστά άνω του 70% στις θετικές γνώμες για την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση έχουν υποχωρήσει κοντά στο 50%. Το σημαντικότερο στοιχείο, όμως, είναι αυτό που αφορά στην οικονομική διαχείριση, καθώς για τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωσαν θετικές γνώμες μόνο κατά 43% και αρνητικές κατά 30% (σ.σ. το υπόλοιπο 27% δεν απάντησε).

Καταλήψεις vs «αντι-μάσκα» κίνημα

Για την στήριξη των υγειονομικών μέτρων προστασίας, με πρώτη τη χρήση μάσκας, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν προτίθεται να δείξει «χαλάρωση» για να μην αποξενωθεί από το «αντι-μάσκα κίνημα», αλλά θα επιμείνει στην ορθότητά της και, μάλιστα, «σε αυστηρούς τόνους».

Όπως λένε στελέχη του, «αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση της υγείας και της ζωής. Άλλο η απαραίτητη χρήση μάσκας και άλλο κάποια περιοριστικά μέτρα που προκαλούν απορίες και ειρωνείες, όπως το μεσονύκτιο κλείσιμο των περιπτέρων».

Επ' αυτού, προκάλεσε ιδιαίτερα ευνοϊκά σχόλια η κίνηση των μαθητών να διαδηλώσουν στο κέντρο της Αθήνας φορώντας όλοι μάσκα, προκειμένου να διαψεύσουν στην πράξη τις («προβοκατόρικες») κατηγορίες κυβερνητικών και μιντιακών κύκλων ότι «τις καταλήψεις τις οργανώνει το ‘αντι-μάσκα’ κίνημα». (σ.σ. και όχι οι μαθητές με αίτημα «μικρότερα σχολικά τμήματα, καθαρισμό-απολύμανση και προσλήψεις καθηγητών»).

Όσο για την έτερη κυβερνητική κατηγορία ότι με τις καταλήψεις στα δημόσια σχολεία «τα παιδιά χάνουν μαθήματα προς όφελος των συμμαθητών τους στα ιδιωτικά σχολεία», στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραπέμπουν στο κλείσιμο 200 (μέχρι στιγμής) σχολείων ή τάξεων λόγω θετικών κρουσμάτων.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος Αλέξανδρος Νικολαϊδης, μάλιστα, υπενθύμισε την Παρασκευή την στήριξη που είχε προσφέρει αφειδώς η ΝΔ στις καταλήψεις σχολείων σε περιοχές της Μακεδονίας το 2018 λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Τότε δεν έχαναν μαθήματα οι μαθητές;», το ρητορικό ερώτημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v