Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβέρνηση-Δελφινάριο εν μέσω πανδημίας και βαθιάς ύφεσης

«Κάτι δεν πάει καλά με τη λειτουργία της κυβέρνησης, ερωτήματα και για τη συνοχή της». Πώς ερμηνεύουν τη φράση του κ. Μητσοτάκη περί «συλλογικής ευθύνης των υπουργών». Κρίσιμος παράγοντας η πυγμή Κεραμέως στους μαθητές.

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβέρνηση-Δελφινάριο εν μέσω πανδημίας και βαθιάς ύφεσης

Εκνευρισμό, υπουργικά αλληλομαχαιρώματα και αποσυντονισμό του «επιτελικού κράτους» διαπιστώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, προβλέποντας ένταση... των φαινομένων όσο θα προχωρούν η πανδημία και η ύφεση, με αστάθμητο παράγοντα την έναρξη («με ποιους όρους;») του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

«Αν η κατάσταση απόλυτου χάους δεν ήταν τραγική για τους πολίτες, η κυβέρνηση θα θύμιζε απλά Δελφινάριο», σχολίασε επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα όσα ακολούθησαν το υπουργικό συμβούλιο.

Δεν διέλαθε της προσοχής τους, ωστόσο, η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να επαναφέρει τα περί «συλλογικής ευθύνης της κυβέρνησης στα θετικά και στα αρνητικά», απευθυνόμενος στους υπουργούς του.

Όπως εκτιμούν, ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε σ' αυτή την παραδοχή μετά τις ενδείξεις «αντάρτικου» που διαπίστωσε σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όταν είδαν ότι το «επιτελικό κράτος» πιστώθηκε τα ήρεμα νερά μέχρι και τον Μάιο, αλλά όταν ήρθε η ώρα των μεγάλων προβλημάτων, οι ευθύνες επιρρίπτονται σ' αυτούς.

Κατά την ανάγνωσή τους, η υποψία ορισμένων υπουργών ότι θα μείνουν εκτός κυβέρνησης στον ανασχηματισμό τούς κάνει να κυνηγούν «την εδραίωση της βουλευτικής έδρας» ή να ρίχνουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλο για αρρυθμίες και λάθη που προκαλούν κοινωνική οργή. Ως ενδεικτικό παράδειγμα («με ουρά»…) αναφέρουν την κίνηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα να δημοσιοποιήσει, μέσω του Διαδικτύου και αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο, την αντίθεσή του στην απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη περί κατασκευής πρόσθετης προσφυγικής δομής 1.240 ατόμων στις Θερμοπύλες. «Οι Θερμοπύλες ανήκουν στον νομό Φθιώτιδας, δηλαδή στην εκλογική περιφέρεια του υπουργού», επισημαίνουν με νόημα.

Έτερο παράδειγμα: όταν εκδηλώθηκε το φιάσκο με τις μάσκες-τέντες που μοιράσθηκαν σε μαθητές, η υπουργός Παιδείας βγήκε σε τηλεοπτική εκπομπή και διευκρίνισε ότι ήταν αναρμόδια για το θέμα, παραπέμποντας στην (αρμόδια) Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας. Όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, τα εν λόγω παραδείγματα δείχνουν ότι «κάτι δεν πάει καλά στη λειτουργία της κυβέρνησης», θέτοντας ερώτημα και για τη συνοχή της. Αυτό, λένε, θα απαντηθεί όταν (και όχι αν…) φτάσει η ώρα να ψηφιστούν από τη Βουλή οι διακρατικές συμβάσεις μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, προς εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Πλην απροόπτου, δεν πρόκειται να ακουστούν οι 158 συγγνώμες από τη ΝΔ», εκτιμούν, παραπέμποντας στις πληροφορίες ότι «τουλάχιστον ένας, ο Αντώνης Σαμαράς» δεν θα υπερψηφίσει.

Επιστροφή στο «μαθητικό 1991»;

Στην αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθούν με προσοχή τη στάση της κυβέρνησης, δια της υπουργού Παιδείας, στις μαθητικές καταλήψεις, εκτιμώντας ότι η επιλογή της κας Κεραμέως να δείξει πυγμή «μάς πάει στο 1991». Εννοώντας τις τότε μαθητικές καταλήψεις ως δυναμική αντίδραση στο «νομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου», οι οποίες πολιτικοποίησαν απότομα μία ολόκληρη γενιά.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος κατηγόρησε την κα Κεραμέως χθες για την επιλογή της («προσέχω τις λέξεις που χρησιμοποιώ: επιλογή») να αυξήσει τον αριθμό μαθητών ανά αίθουσα, με απόφαση που εξέδωσε στις αρχές του καλοκαιριού. Όπως πολλάκις έχει καταγγείλει η αντιπολίτευση συνολικά, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας δεν προετοίμασαν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, «είτε διότι είχαν πιστέψει ότι μας εγκατέλειψε ο κορωνοϊός είτε επειδή δεν ήθελαν να προσλάβουν τους εκπαιδευτικούς που θα απαιτούσαν τα ολιγομελή, πλην περισσότερα σε αριθμό, σχολικά τμήματα».

Στο κυβερνητικό επιχείρημα πως δεν είναι εύκολο να χτιστούν νέες αίθουσες σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, η απάντηση είναι ότι το υπουργείο θα μπορούσε να συνεννοηθεί με τους δήμους για να διατεθούν χώροι.

Η σημερινή μαθητική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας θα δώσει στίγμα προθέσεων και των δύο πλευρών.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, δίνεται αυστηρή προειδοποίηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να μη «συμπεριφερθούν» οι αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ «όπως χθες στους υγειονομικούς», προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η Κομισιόν ενέκρινε, εσείς τι κάνετε;

Παρέμβαση και για την αναιμική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έκαναν χθες ο τομεάρχης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας-Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και Χάρης Μαμουλάκης. «Το νέο πρόγραμμα που ενέκρινε η Κομισιόν για απευθείας ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, μέσω των Περιφερειών, δικαιώνει περίτρανα τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που από την αρχή της κρίσης μιλούσε για την ανάγκη παροχής άμεσης ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να συνειδητοποιεί ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής κρίση που βιώνουμε, είναι η εγκατάλειψη των περιοριστικών πολιτικών στις οποίες ήταν προσηλωμένη τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά και οι Περιφέρειες της χώρας μας ήδη προχωρούν σε προγράμματα απευθείας ενίσχυσης των ΜμΕ στην περιοχή τους, κάνοντας χρήση των υφιστάμενων πόρων του ΕΣΠΑ», δήλωσαν.

Κάλεσαν την κυβέρνηση, δε, να απαντήσει στο ερώτημα, γιατί δεν υλοποίησε προγράμματα μη επιστρεπτέων ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις, αξιοποιώντας την πρωτοφανή ευελιξία του ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v