Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ζητά δυναμική ευρω-πολιτική απέναντι στην Τουρκία

Επιστολή προς ευρωπαίους αξιωματούχους και αρχηγούς εν όψει της Συνόδου Κορυφής. Ζήτησε “να στηρίξουν μια δυναμική πολιτική απέναντι στην Τουρκία που να επανεκκινεί με νέους όρους τις ευρωτουρκικές σχέσεις”.

Τσίπρας: Ζητά δυναμική ευρω-πολιτική απέναντι στην Τουρκία

Παρέμβαση στις Βρυξέλλες και στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Με επιστολή που είχε αποδέκτες τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την γερμανική Προεδρία, τη Γαλλία, τους ευρωσοσιαλιστές Πρωθυπουργούς και Επιτρόπους, καθώς και τις προοδευτικές ευρωομάδες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για επανεκκίνηση των ευρω-τουρκικών σχέσεων με δυναμικούς όρους, καθώς μόνο έτσι θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες και να αρχίσει εκ νέου ο διάλογος για το Κυπριακό.

«Χρειάζεται ταυτόχρονα να αποφασιστεί μηχανισμός ισχυρών κυρώσεων για την Τουρκία σε περίπτωση που συνεχίσει τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και η προοπτική μιας ουσιαστικής θετικής ατζέντας εάν σεβαστεί το διεθνές δίκαιο”, τόνισε ο κ.Τσίπρα.

Κατά τις ίδιες κομματικές πηγές, ζήτησε από τους παραπάνω ευρωπαϊκούς αξιωματούχους “να στηρίξουν μια δυναμική πολιτική απέναντι στην Τουρκία που να επανεκκινεί με νέους όρους (ισχυρών κυρώσεων και ισχυρής θετικής ατζέντας) τις ευρωτουρκικές σχέσεις”.

Υπογράμμισε δε, ότι αν αυτό δεν κατοχυρωθεί, οι διερευνητικές και η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, δεν θα έχουν προοπτική.

Ειδικότερα, η επιστολή εστάλη στην Γερμανική Προεδρία, την Γαλλία, τους Πρωθυπουργούς της ευρωσοσιαλιστικής ομάδας (Δανία Σουηδία Φινλανδία Ισπανία Πορτογαλία Μάλτα), τον πρωθυπουργό της Ιταλίας (που στηρίζεται από προοδευτικές δυνάμεις), τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ Σασσόλι, τον Αντιπρόεδρο της ΕΕ κ.Τιμμερμανς, τον ΥΕ/ΑΕ της ΕΕ κ.Μπορέλ, τον Επίτροπο Οικονομίας κ.Τζεντιλόνι, καθώς και στους Συμπροέδρους όλων των προοδευτικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο (Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι) και του Renew (Ευρωομάδα Μακρόν).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v