Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Δύσκολη διαπραγμάτευση, καλό το κείμενο

Ικανοποίηση του πρωθυπουργού για το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές. Η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να ανακοινώσει νέα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Μητσοτάκης: Δύσκολη διαπραγμάτευση, καλό το κείμενο

Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της συνεδρίασης. Ξεκαθάρισε ότι η αποφυγή κάθε μονομερούς ενέργειας είναι προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων Ευρώπης-Τουρκίας. Αυτό αποσαφηνίζεται με απόλυτη ευκρίνεια στην πρώτη παράγραφο.

Όπως είπε, παράλληλα αποτυπώνεται ότι αν η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά, θα υπάρχουν συνέπειες και η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών.

Αποφάσεις, αν χρειαστεί, θα ληφθούν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει θετική αναφορά στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που αφορούν ένα μόνο ζήτημα, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωών. Αυτό αποτυπώνεται και στα συμπεράσματα. Προσδοκούμε σε μόνιμη και θετική σχέση με την Τουρκία και γι’ αυτό υπάρχει η θετική ατζέντα, συνέχισε ο πρωθυπουργός. Υπάρχει διάθεση για επανεξέταση σημαντικών πτυχών, η τελωνειακή ένωση αλλά και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε σημαντική την αναφορά ότι ο τρόπος που μπορεί η χώρα να λύσει τις διαφορές της στις ΑΟΖ είναι μέσα από διαπραγματεύσεις με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά και αυτή που ζητά να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Ηταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση, έγινε εντατική δουλειά από Αθήνα και Λευκωσία. Το τελικό κείμενο είναι διαφορετικό από το πρώτο που είχαμε απορρίψει. Πιστεύω ότι καταλήξαμε σε ένα πολύ καλό κείμενο για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη, αλλά και για την Τουρκία, γιατί θέτει την ισορροπία για να έχουμε καλύτερη σχέση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δήλωσε στους ηγέτες ότι η χώρα μας είναι διατεθειμένη, αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία για την ΑΟΖ, να παραπέμψουμε το θέμα στο Δικαστήριο της Χάγης και να δεχτούμε την ετυμηγορία τους. «Ελπίζω αυτές οι διαπραγματεύσεις να μην είναι διακοσμητικές, αλλά να καταλήξουν σε ένα απτό αποτέλεσμα».

Δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία για τις διερευνητικές, είπε, αλλά εκτίμησε ότι το θέμα θα λυθεί υπηρεσιακά. Το αντικείμενό τους και στους 60 γύρους που προηγήθηκαν είναι το ίδιο. Υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί διαλόγου για θέματα που αφορούν τις δύο χώρες, συνέχισε. Μεταξύ αυτών οι συναντήσεις ΥΠΕΞ, αυτές μεταξύ ηγετών ή για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Κληθείς να απαντήσει αν ενοχλήθηκε από το αρχικό κείμενο της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι δυναμική η επεξεργασία των κειμένων και υποστήριξε ότι αυτή τη φορά υπήρξαν πολύ πιο σημαντικές αλλαγές απ’ ό,τι συνήθως. «Σε αντίθεση με το παρελθόν, το θέμα της Τουρκίας κάλυψε πάνω από το μισό του χρόνου», σημείωσε. Δεν υπήρχε απόλυτη κατανόηση ή γνώση των λεπτομερειών σε επίπεδο ηγετών και γι’ αυτό το γεγονός ότι υπήρξε αναλυτική ενημέρωση ήταν σημαντικό.

Η ανάρτηση του «μνημονίου» Τρίπολης-Τουρκίας στον ΟΗΕ είναι τυπική διαδικασία, μια γραφειοκρατική διαδικασία που θα γινόταν, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Αναφορικά δε με την κριτική της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι δεν έχει προλάβει να τη δει. «Αν είναι αυτή που φαντάζομαι, η καλύτερη απάντηση είναι δημοσιεύματα του ξένου Τύπου». Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, η απειλή κυρώσεων είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή συμπεριφοράς και αυτό θέλουμε.

Η «κόκκινη γραμμή» θα υπάρχει μεταξύ στρατιωτικών αρμοδίων, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός για συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Εκτίμησε μάλιστα ότι θα είναι καλύτερα να ξεκινήσουν πρώτα οι διερευνητικές επαφές.

Δεν είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για νέα μέτρα

Δεν είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε τα μέτρα που ήδη έχουμε πάρει για τον περιορισμό του κορωνοϊού, είναι κάτι που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ο κόσμος είναι κουρασμένος, αλλά χρειάζεται υποχρεωτικά η χρήση μάσκας, όπου δεν μπορούμε να κρατήσουμε αποστάσεις.

Παντού στον κόσμο, στα μέσα μεταφοράς δεν μπορούν να κρατηθούν αποστάσεις, υποστήριξε. Δεν μπορούμε να κάνουμε τεστ σε όλους κάθε μέρα, υπάρχει και η έννοια της ευθύνης, της ατομικής και της επαγγελματικής. Θα είμαστε πολύ αυστηροί σε ό,τι αφορά τους οίκους ευγηρίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v