Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόκκινο τηλέφωνο» εγκατέστησαν Ελλάδα-Τουρκία

Οι δυο χώρες συμφώνησαν στην ενεργοποίηση ενός μηχανισμού στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Δίνει χώρο στις διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης των διαφορών, υποστηρίζει.

«Κόκκινο τηλέφωνο» εγκατέστησαν Ελλάδα-Τουρκία

Τη συμφωνία ενός μηχανισμού στρατιωτικής αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Όπως αναφέρει είναι αποτέλεσμα σειράς τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσώπων Ελλάδας και Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία της Συμμαχίας.

Ο μηχανισμός τέθηκε σε λειτουργία σήμερα 1η Οκτωβρίου. Εχει στόχο να μειώσει τον κίνδυνο συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία «κόκκινου τηλεφώνου» μεταξύ των δυο χωρών για να διευκολυνθεί η αποκλιμάκωση σε θάλασσα ή αέρα.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «καλωσορίζω την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού στρατιωτικής αποκλιμάκωσης η οποία επιτεύχθηκε μέσω εποικοδομητικής ενασχόλησης της Ελλάδας και της Τουρκίας, δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφαλείας μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί ο χώρος για διπλωματικές προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη διαφορά και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή με τους δυο συμμάχους». 

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει τη δεκαετία του 1990.

Ο κ. Στόλντεμπεργκ ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για μηχανισμό αποτροπής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγές στην Αθήνα σημείωναν ότι είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά αφορά στην τεχνική διαχείριση και όχι στην επίλυση προβλημάτων. «Η συμφωνία στην οποία αναφέρεται ο Στόλτενμπεργκ αφορά στη λειτουργία γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την αποφυγή ατυχημάτων. Το σημαντικό είναι ότι μέσ΄απ΄αυτή τη διαδικασία η Τουρκία δεσμεύτηκε στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας», υποστηρίζουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v