Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ.Μητσοτάκης πήγε στη Σύνοδο Κορυφής «ξυπόλητος στα αγκάθια»

«Αγνοια δεδομένων ή παρασκηνιακές διαβουλεύσεις;» το ερώτημα. Τριπλό κοκτέιλ: «συμφωνία» στο ΝΑΤΟ, πρωτοκόλληση του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου στον ΟΗΕ, απουσία αναφοράς στις κυρώσεις. Αναγκαίο το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ.Μητσοτάκης πήγε στη Σύνοδο Κορυφής «ξυπόλητος στα αγκάθια»

«Ενα τεράστιο κενό παντού». Σε αυτή τη φράση κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται η θέση του κόμματος για την έκβαση της Συνόδου Κορυφής.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε εγείρει, νωρίτερα, ερωτηματικά για την στάση που τήρησε ο κ.Μητσοτάκης, δεδομένου ότι από την απόφαση απουσιάζουν όχι μόνο μία αναφορά σε κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά και ο μηχανισμός που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί εάν ξεκινήσουν ξανά οι τουρκικές προκλήσεις.

“Το ερώτημα είναι γιατί τελικά (ο πρωθυπουργός) πέταξε λευκή πετσέτα; Και μάλιστα την ημέρα που ανακοινώνεται επισήμως η ανάρτηση του Τουρκολιβυκού Συμφώνου στον ΟΗΕ. Την ημέρα που ανακοινώνεται συμφωνία των δυο πλευρών στο ΝΑΤΟ. Μια μέρα μετά την αναχώρηση Πομπέο από την Ελλάδα”, τόνισε, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για το τι υπέγραψε ο κ.Μητσοτάκης στο Βερολίνο – στην περίφημη “έγγραφη συμφωνία” που ο ίδιος αποκάλυψε στον διεθνή Τύπο.

Όπως εξηγούν συνεργάτες του, την ημέρα της Συνόδου Κορυφής:

- Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε συμφωνία σε έναν “μηχανισμό αποφυγής θερμού επεισοδίου” με “κόκκινο τηλέφωνο” μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας.

“Πώς υπήρξε συμφωνία μετά από έναν διάλογο που η Αθήνα διέψευδε ότι ήταν σε εξέλιξη;”, το επιπλέον ερώτημα.

- Επισημοποιήθηκε στον ΟΗΕ (με πρωτοκόλληση) το δήθεν “σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης”, αποδεικνύοντας ότι η Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου δεν κατάφερε να το ακυρώσει στην πράξη.

Εύθραυστος διάλογος και …ραντεβού τον Δεκέμβριο

Όπως σημειώνουν στελέχη που παρακολουθούν στενά το θέμα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ.Μητσοτάκης πήγε στη Σύνοδο Κορυφής «ξυπόλυτος στ΄αγκάθια». Εννοώντας ότι έδωσε την εντύπωση πως δεν είχε επίγνωση της ειλημμένης απόφασης του Βερολίνου να μην «αδειαστεί» (πόσο μάλλον, απειληθεί) ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Το καλό σενάριο, για το Μαξίμου, θα ήταν ένας αυτόματος μηχανισμός κυρώσεων στην Τουρκία εάν άρχιζε νέες προκλήσεις, ενώ μόνο η Κύπρος επέμεινε σε επιβολή κυρώσεων (σε φυσικά και νομικά πρόσωπα) επειδή συνεχίζεται η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ. Το αποτέλεσμα ήταν καμία αναφορά σε κυρώσεις και μετάθεση της συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής ...του Δεκεμβρίου», λένε.

Χαρακτηρίζουν, επίσης, «διακοσμητικές» τις αλλαγές που έγιναν στο αρχικό κείμενο, στις οποίες ωστόσο «πάτησε» η κυβέρνηση για να εμφανίσει ότι ο πρωθυπουργός κατάφερε «με δυναμικό τρόπο» να γίνουν.

Τι περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για το αμέσως επόμενο διάστημα; «Μην αποκλείουμε την έναρξη ενός πολύ εύθραυστου ελληνοτουρκικού διαλόγου, τον οποίον ο Ερντογάν θα «τελειώσει» όποτε θέλει εγείροντας αξιώσεις, τύπου αποστρατικοποίηση νησιών ή μείωση του ελληνικού εναέριου χώρου».

Δεδομένης δε, της επιμονής του Τούρκου προέδρου να μιλά για «διαφορές» με την Ελλάδα, ουδόλως θεωρούν απίθανο να «πέσει στο τραπέζι» και θέμα μειονότητας στη Θράκη – το οποίο, άλλωστε, διατηρεί «ζεστό» η Άγκυρα.

Διάλογος στα τυφλά;

Κατόπιν τούτων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβάλλει ως επιτακτικά αναγκαία, πλέον, τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

«Ο κ.Μητσοτάκης είτε θα επαναβεβαιώσει την πάγια εθνική γραμμή για μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία (υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ) είτε θα παρουσιάσει νέα ‘γραμμή’ , ώστε να μάθει εάν έχει τη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων», τονίζουν.

Με την επισήμανση ότι ο πρωθυπουργός «και συνολικά η κυβέρνηση» θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων εάν επιμείνουν να προετοιμάζουν ελληνοτουρκικό διάλογο «στα τυφλά».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v