Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Μνημονιακό κοκτέιλ το προσχέδιο του Προϋπολογισμού

Μειωμένες κοινωνικές δαπάνες και αύξηση φορολογικών εσόδων. «Μην τολμήσουν» να φέρουν θεσμοθέτηση της απλήρωτης εργασίας. «Φουσκωμένη» επικοινωνιακά η επένδυση της Microsoft.

ΣΥΡΙΖΑ: Μνημονιακό κοκτέιλ το προσχέδιο του Προϋπολογισμού

Μη ρεαλιστικό και «άγριο» για την κοινωνική πλειοψηφία χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Αφενός, τονίζει ότι επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις του για προσδιορισμό της ύφεσης σε ποσοστό «πέριξ του 8%» (το προσχέδιο προβλέπει 8,2%) και, αφετέρου, μιλά για «εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών» στον εργασιακό τομέα, με δωρεάν υπερωρίες και ελαστικό ωράριο.

Η τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μάλιστα, προειδοποίησε σε αυστηρό τόνο την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να φέρει τέτοια νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, προαναγγέλλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις. «O κ. Μητσοτάκης προεκλογικά μίλησε για οδοστρωτήρα στα εργασιακά και το κάνει πράξη από την πρώτη ημέρα της κυβέρνησής του. Τώρα ετοιμάζουν το επόμενο βήμα, την κατάργηση της αμοιβής σε υπερωρίες και τη θεσμοθέτηση της πλήρωτης εργασίας. Μην τολμήσουν», δήλωσε.

«Προβλέποντας ύφεση φέτος 8,2% και ανάκαμψη 7,5% το 2021, η κυβέρνηση επιμένει σε μία ανάκαμψη τύπου V, η οποία με βάση τα μέτρα που λαμβάνει αλλά και τις υποθέσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται, είναι απολύτως μη ρεαλιστική», τόνισαν σε κοινή τους δήλωση η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (συντονιστής του οικονομικού κύκλου) Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση στους κωδικούς που αφορούν τις λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες. Από τους οποίους, όπως λένε, προκύπτει ότι θα συνεχιστεί η μη στήριξη και η μη ενίσχυση της Υγείας και της Παιδείας, των εργαζομένων, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. H πρόβλεψη, στο προσχέδιο, για αυξημένα έσοδα από τους φόρους, δεδομένης της αύξησης της ανεργίας, της χαμηλής τουριστικής απόδοσης και των μειωμένων εισοδημάτων λόγω αναστολής συμβάσεων ή εκ περιτροπής εργασίας, συνθέτουν, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα «μνημονιακό κοκτέιλ».

Επιμένοντας στη θέση ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να το «σερβίρει», καθώς πολλές πτυχές της πολιτικής που ακολουθεί βρίσκονται στον πυρήνα των θέσεών της -όπως οι αλλαγές στα εργασιακά.

Επένδυση ή φιέστα;

Αναφορικά με την επένδυση της Microsoft, κάνει λόγο για «φιέστα Μητσοτάκη», επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικός στις ξένες και εγχώριες επενδύσεις, ειδικά στον κλάδο των νέων τεχνολογιών. Παραπέμπει προς τούτο στα δείγματα γραφής που είχε δώσει ως κυβέρνηση, με επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς υπερυψηλών ταχυτήτων.

Για τη συγκεκριμένη επένδυση εγείρει ερωτήματα όπως:

  • Ποιο ακριβώς θα είναι το ύψος των άμεσων ιδιωτικών κεφαλαίων που θα επενδύσει ο πολυεθνικός κολοσσός στη χώρα μας, όταν το κόστος κατασκευής ενός region Data Center κυμαίνεται από 20 έως 50 εκατομμύρια ευρώ; Από πού προκύπτουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ και οι 100.000 νέες θέσεις εργασίας, όχι στην εταιρεία αλλά στον κλάδο;
  • Ποια ακριβώς η συμβολή του πρωθυπουργού και των υπουργών του στην υλοποίηση της επιχειρηματικής στρατηγικής της Microsoft, που έχει μπει ήδη σε επτά χώρες της Ε.Ε αλλά και σε άλλες τρίτες χώρες μόνο την τελευταία χρονιά, παρέχοντας υπηρεσίες cloud παγκοσμίως;

«Η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει τέτοιες επενδύσεις, λόγω και της περιοχής αλλά και του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει. Τα περί 100.000 θέσεων εργασίας δεν ισχύουν, πιθανόν να εννοούν 100.000 πελάτες που θα εξυπηρετηθούν από το data center της Microsoft», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Άμυνας (και πρώην Οικονομίας-Ανάπτυξης) Γιώργος Τσίπρας.

Τονίζοντας ότι το σημαντικό τέτοιων επενδύσεων είναι το αποτύπωμα που θα έχουν πάνω στην οικονομία της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v