Εισαγγελέας στη δίκη της ΧΑ: Παραμένω πιστή στην απαλλακτική μου πρόταση

«Ο εισαγγελέας, ανεξάρτητα της πρότασής του, οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Η κρίση για τα ελαφρυντικά ανήκει στο δικαστήριο», δήλωσε. Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Ανοίγει δρόμος για άρση ασυλίας Λαγού στην ευρωβουλή.

Εισαγγελέας στη δίκη της ΧΑ: Παραμένω πιστή στην απαλλακτική μου πρόταση

Συνεχίζεται η συζήτηση στο δικαστήριο για το θέμα των ελαφρυντικών και είναι πιθανό σήμερα να αποφασίσει, καθώς ολοκληρώνονται οι αγορεύσεις των εισαγγελέων. 

Την ίδια ώρα οξύνεται η πολιτική κόντρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλει ότι η ΝΔ επί χρόνια κάλυπτε και ενθάρρυνε τη δράση της Χρυσής Αυγής και κυβερνητικά στελέχη να απαντούν πως η αξιωματική αντιπολίτευση σπέρνει τον διχασμό. 

Σε βίντεο με τίτλο "Ποιος συμπλέει με τη Χρυσή Αυγή" ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: "Δεν το ξεχνάμε, ξέπλεναν την Χρυσή Αυγή, την έκαναν mainstream την έβαλαν στα σαλόνια μας και τώρα κάνουν τους τιμητές". 

«Οι νεοναζί είναι και επίσημα ένοχοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αθώοι όσοι τους ξέπλεναν τόσα χρόνια και σήμερα εμφανίζονται ως τιμητές», γράφει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση στο facebook.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας νομίζουν ότι επιτιθέμενοι στη ΝΔ θα αποφύγουν τη συζήτηση για τα σκοτεινά παιχνίδια που κατήγγειλε ο πρώην υπουργός τους Στ. Κοντονής προκειμένου να «πέσει στα μαλακά» η Χρυσή Αυγή και για τη σύμπλευση μαζί της σε κρίσιμα θέματα», απαντά η ΝΔ.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την απρόσμενη τοποθέτηση-απάντηση της Εισαγγελέως στις σφοδρές αντιδράσεις της υπεράσπισης για την εισήγηση της επί των ελαφρυντικών και θα αναλωθεί τις πρώτες ώρες με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά . Η διαδικασία δευτερολογιών ξεκίνησε χθες, μετά την τοποθέτηση της Εισαγγελέως που ζήτησε μόνο μία ελαφρυντική περίσταση για συγκεκριμένη κατηγορία κατηγορουμένων, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων της υπεράσπισης.

Η τοποθέτηση της Εισαγγελέως, που φαίνεται να προκαλεί πολλά σχόλια στο νομικό κόσμο με πρώτους τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής που την χαρακτηρίζουν νομικά εσφαλμένη, φαίνεται να αναγκάζει την υπεράσπιση να τοποθετηθεί με πιο οργανωμένη νομική τεκμηρίωση των αιτημάτων της, καθώς οι πρώτες τοποθετήσεις που έγιναν, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, περιείχαν πιο διευρυμένες αιτιολογίες για τα ελαφρυντικά, όπως η αγάπη στα ζώα, ο γάμος με την ίδια γυναίκα, η χριστιανική πίστη, ο εθελοντισμός κ.α.

Έτσι, παρά τις 11 ώρες που διήρκησαν οι αγορεύσεις μετά την ανακοίνωση της επί της ενοχής απόφασης, πλέον -μετά τη θέση της κ. Αδαμαντίας Οικονόμου- οι εκπρόσωποι των κατηγορουμένων φαίνεται να επιθυμούν να δώσουν μία αυστηρά "πιο νομική" μάχη, επικαλούμενοι νομολογία, αποφάσεις κ.α. Σήμερα αναμένεται η ολοκλήρωση των αγορεύσεων με την τοποθέτηση των πλέον των 20 συνηγόρων, μεταξύ αυτών και εκείνοι πρώην βουλευτών και της διευθυντικής ομάδας, που υπολείπονται από τον κατάλογο των 57 κριθέντων ενόχων εκ των οποίων οι 50 είναι για εγκληματική οργάνωση. (σ.σ. Οι 7 για διεύθυνση και οι υπόλοιποι για ένταξη).

Η δήλωση της Εισαγγελέως

Απάντηση στους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής έδωσε με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αδαμαντία Οικονόμου.

Η εισαγγελική λειτουργός δέχθηκε έντονη κριτική και κατηγορήθηκε για «αλλαγή πλεύσης» καθώς χθες εισηγήθηκε την απόρριψη ελαφρυντικών σε όσους έχουν κριθεί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε εισηγηθεί την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, πλην του Γιώργου Ρουπακιά.

Η κα Οικονόμου αντέκρουσε τα όσα της καταλογίζονται, σημειώνοντας ότι εμμένει στην άποψή της, ωστόσο οφείλει να προτείνει επί της απόφασης του δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Αναλυτικά, η εισαγγελέας είπε:

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρότασή μου ήταν απαλλακτική για τη διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πίστη στην πρότασή μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση, με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας, ανεξάρτητα της πρότασής του, οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Η κρίση για τα ελαφρυντικά ανήκει στο δικαστήριο».

Μετά τη δήλωση της εισαγγελέως ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, δήλωσε με ανάρτηση στο facebook: 

«Η ιστορία θα το γράψει: η εισαγγελική αρχή στη δίκη της Χρυσής Αυγής συνδέθηκε, μέχρι τέλους, με την μαυρίλα της ναζιστικής εγκληματικής βίας. Πρόκειται για στίγμα που εγγράφεται ανεξίτηλα στον πυρήνα του κράτους και θα το ακολουθεί για πάντα».

Τι δείχνει δημοσκόπηση για την απόφαση

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας που διεξήγαγε η Prorata, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας (83%) έμεινε αρκετά ή απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ η μεγαλύτερη μερίδα όσων έμειναν ανικανοποίητοι προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς και της Ακρας Δεξιάς.

Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δεν μοιάζει καθησυχασμένη αλλά αντίθετα εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντι σε ορισμένες φωνές που διατρανώνουν πως η καταδίκη των νεοναζί οδήγησε και στην ολοκληρωτική ήττα των ιδεών τους. Ενδεικτικό τούτου, ότι το 76% συνεχίζει να διατηρεί την άποψη πως ο κίνδυνος της φασιστικής απειλής δεν παρήλθε οριστικά, με τους φόβους να παρουσιάζουν μεγαλύτερη ένταση μεταξύ όσων αυτοτοποθετούνται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Χθες Πέμπτη, η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να δοθεί μία ελαφρυντική περίσταση που αφορά μη συμμετοχή μέλους σε κακουργηματική πράξη εγκληματικής οργάνωσης, ερμηνεύοντας τη διάταξη 187 του ποινικού κώδικα παράγραφος 6. Η εισαγγελική πρόταση δεν αφορούσε τη διευθυντική ομάδα αλλά μόνο όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και δεν έχουν τελέσει ή δεν βαρύνονται με κακουργηματική πράξη που σχετίζεται με αυτήν.

Συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής

Με δηλώσεις έξω από το Εφετείο, και ενώ συνεχιζόταν η διαδικασία, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής Κώστας Παπαδάκης αναφέρθηκε στο θέμα των ελαφρυντικών που διεκδικούν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

«Η ελαφρυντική περίσταση της μη τέλεσης αξιόποινων πράξεων που αναφέρεται στο άρθρο 187 παράγραφος 6 του παλιού Ποινικού Κώδικα, που επικαλούνται οι υπερασπιστές, εφαρμόζεται όταν η μη τέλεση εγκληματικών πράξεων αφορά την εγκληματική οργάνωση και όχι όταν μια εγκληματική οργάνωση στην οποία έχει καταδικαστεί κάποιος για ένταξη, έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις αλλά δεν έχει τελέσει ο ίδιος. Αυτό προκύπτει ευθέως τόσο από την εισηγητική έκθεση του νόμου όσο και από ένα βιβλίο, το σύγγραμμα «Ασφάλεια και Ελευθερία» του Ιωάννη Μανωλεδάκη, το οποίο έκαναν σημαία στις αγορεύσεις τους πριν οι συνήγοροι υπεράσπισης, αλλά τώρα το ξέχασαν, διότι αυτά τα οποία γράφει, είναι αντίθετα με αυτά τα οποία υποστηρίζουν», ανέφερε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, με αιχμή προς την εισαγγελέα της έδρας, ο κ. Παπαδάκης υποστήριξε ότι «τουλάχιστον η εισαγγελέας όφειλε να το έχει διαβάσει. Ο σκοπός για τον οποίο καθιερώθηκε αυτό το ελαφρυντικό είναι ότι κάποιο μέλος εγκληματικής οργάνωσης που πράγματι είναι αδρανής και δεν έχει τελέσει αυτά που σχεδιάζει, να μπορεί να αντιμετωπίζεται επιεικέστερα. Όχι όμως κάποιος που βρίσκεται σε μια οργάνωση που έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις, που αυτός το ξέρει και επειδή ο ίδιος δεν έχει συμμετάσχει στην τέλεσή τους να παίρνει ελαφρυντικό. Συνεπώς, η απονομή της δικαιοσύνης απαιτεί την απόρριψη για όλους τους κατηγορούμενους του ελαφρυντικού αυτού και οφείλουν όσοι δεν έχουν ανοίξει την εισηγητική έκθεση του νόμου και το βιβλίο του Γιάννη Μανωλεδάκη, το οποίο όπως είπαμε οι ίδιοι οι συνήγοροι υπεράσπισης το ανέφεραν δυο και τρεις φορές στις αγορεύσεις τους, να κάτσουν να το διαβάσουν».

Σε ανάρτησή του στο facebook, o δικηγόρος Τάκης Ζώτος, μέλος της ομάδας της πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, εξηγεί:

«Η συζήτηση για τα ελαφρυντικά στη δίκη της ΧΑ έχει προκαλέσει σύγχυση και χρειάζεται ξεκαθάρισμα. Η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη των ελαφρυντικών του "πρότερου σύννομου βίου" της μακράς διάρκειας της δίκης και της μεταμέλειας (ότι μετά το '13 δεν έκαναν κανένα έγκλημα). Εξήγησε ότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση (παρά τη δική της απαλλακτική πρόταση) και επειδή με την απόφασή του το δικαστήριο τους καταδίκασε για εγκλήματα «που στρέφονται κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και της έννομης τάξης.

Για τον λόγο αυτό, δεσμεύεται και δεν μπορεί να κάνει δεκτά τα ελαφρυντικά αυτά. Στη συνέχεια όμως η εισαγγελέας θυμήθηκε τον παλιό της εαυτό και πρότεινε να γίνει δεκτό το ελαφρυντικό του άρθρου 187&6 του Ποινικού Κώδικα.

Το οποίο λέει ότι αν μια εγκληματική οργάνωση έχει συγκροτηθεί και έχει εγκληματική ετοιμότητα αλλά δεν έχει προλάβει ακόμα (η οργάνωση) να διαπράξει κανένα κακούργημα, τότε και μόνον αναγνωρίζεται σε όλα τα μέλη της οργάνωσης το ελαφρυντικό ότι ως εγκληματική οργάνωση δεν διέπραξε κανένα κακούργημα.

Για όποια/ον έχει αμφιβολίες ότι αυτό είναι το νόημα της διάταξης, μπορεί να διαβάσει την αιτιολογική έκθεση του νόμου 2928/2001, όπου ρητά διευκρινίζει ότι η "εγκληματική οργάνωση" δεν πρέπει να έχει διαπράξει ΚΑΝΕΝΑ κακούργημα για να αναγνωριστεί σε όλα τα απλά μέλη της το ελαφρυντικό της μη διάπραξης κακουργήματος.

Η εισαγγελέας προφανώς δεν διάβασε την αιτιολογική έκθεση, γιατί αν την είχε διαβάσει, θα έβλεπε την αυθεντική ερμηνεία του νόμου. Το ελαφρυντικό του άρθρου 187&6 αφορά μόνον εγκληματικές οργανώσεις που δεν έχουν διαπράξει ακόμα κανένα κακούργημα. Ομως το δικαστήριο έχει ήδη κρίνει ότι η εγκληματική οργάνωση Χ.Α. ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΔΥΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΦΥΣΣΑ ΚΑΙ ΑΜΠΟΥΖΙΝΤ ΕΜΠΑΡΑΚ αλλά και ΛΟΥΚΜΑΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΡΑ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΤΟ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ ΤΟΥ άρθρου 187&6 του Ποινικού Κώδικα».

Ευρωβουλή: Επιστολή Βέμπερ σε Σασόλι κατά Λαγού

Την ίδια ώρα όλα δείχνουν ότι ανοίγει ο δρόμος στο Ευρωκοινοβούλιο για άρση ασυλίας του Γιάννη Λαγού.

Πριν λίγη ώρα επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι απέστειλε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, με την οποία ζητεί τη λήψη μέτρων αναφορικά με τον Γιάννη Λαγό, μετά από προκλήσεις και προσβλητικά σχόλια.

"Η συμπεριφορά του κ. Λαγού είναι ακόμη πιο ακατάλληλη υπό το φως της απόφασης που ανακοινώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020 από το Εφετείο Αθηνών, το οποίο καταδίκασε το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή για τον σχηματισμό και τη λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης υπό τον μανδύα ενός πολιτικού κόμματος", αναφέρεται. στην επιστολή

«Εάν δεν βγει θετικό το τεστ κορωνοϊού που έκανα, την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί
θα είμαι στο δικαστήριο», αναφέρει από τη μεριά του σε δήλωσή του ο Γ. Λαγός πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής. «Έχω δικαίωμα λόγου. Θα ακουστούν όλα. Γκρεμίζοντας την χούντα τους. Σας περιμένω εκεί. Ακόμα και μόνος όμως θα πάω!», αναφέρει το στέλεχος της Χρυσής Αυγής». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο