Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Απόρριψη «οικουμενικών» σεναρίων και κήρυξη νέου πολέμου

«Έρχονται εξελίξεις που θα απαιτήσουν σενάρια εναλλακτικής διακυβέρνησης», η εκτίμηση. «Λυσσαλέα εκστρατεία εναντίον μας για να μην επαναληφθεί η διετία 2010-2012».

ΣΥΡΙΖΑ: Απόρριψη «οικουμενικών» σεναρίων και κήρυξη νέου πολέμου

Το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ στα σενάρια «οικουμενικής» αντιμετώπισης των μεγάλων κρίσεων που έρχονται, ενεργοποίησε την εκστρατεία εναντίον του, με στόχο να μην επαναληφθεί η διετία 2010-2012 που εκτίναξε το μικρό κόμμα της Αριστεράς στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, στη συνέχεια, του κυβερνώντος κόμματος.

Αυτή είναι η εκτίμηση κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά (και) την «τεράστια επιχείρηση προσπαγάνδας» που ξετυλίχθηκε λίγα λεπτά αφότου εκδόθηκε η δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή. Με πυρήνα της την κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε ως αντιπολίτευση «στους δρόμους και στις πλατείες» είτε ως κυβέρνηση, συμπορεύθηκε, στην πράξη, με το ναζιστικό μόρφωμα προκειμένου να αντιμετωπίσει το τότε δικομματικό σύστημα – και πρωτίστως τη ΝΔ.

Τους εν λόγω σχεδιασμούς περιέγραψε προ ημερών δημοσίως και... ευκρινώς ο Νίκος Παππάς, δίνοντας το πλαίσιο εντός του οποίου θα δοθούν οι επόμενες μάχες. «Μπαίνουμε σε μία φάση κατά την οποία θα έχουμε μεγάλους κλυδωνισμούς γύρω από την κυβερνητική συναίνεση που έχει οικοδομηθεί και με τη συμβολή των μέσων ενημέρωσης. Θα υπάρχουν οικονομικές εξελίξεις που δεν θα μπορούν να κρυφτούν. Έτσι, θα αναπτυχθούν σενάρια μίας εναλλακτικής διακυβέρνησης για να συνεχιστεί αδιατάρακτα το κεντρικό πολιτικό σχέδιο. Είναι κάτι που έχουμε ξαναδεί. Από το 2010 είδαμε διάφορα ‘πειράματα’. Είχαμε ενίσχυση της ακροδεξιάς, εμφάνιση κεντροφιλελεύθερων κομμάτων (με μιντιακή ενίσχυση και κάλυψη) και σενάρια συγκυβέρνησης. Όταν διαλύεται η κοινωνική συναίνεση αναζητούνται εναλλακτικές πολιτικές λύσεις. Δεν δικαιούμαστε να πούμε ότι δεν τα προβλέπουμε ή ότι δεν ξέρουμε τι πάει να συμβεί».

Την ίδια στιγμή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προειδοποίησε με νομικές ενέργειες εναντίον όσων των εμφανίζουν να μετέχει σε «συναινετικούς» σχεδιασμούς, εξ αφορμής δημοσιεύματος σύμφωνα με το οποίο γευμάτισε με ισχυρό επιχειρηματικό-εκδοτικό παράγοντα μετά από διαμεσολάβηση έτερου ισχυρού παράγοντα από τον τραπεζικό χώρο. Φυσικά, διέψευσε και το εν λόγω γεύμα, αλλά και τις πληροφορίες ότι συμμετέχει στους παραπάνω σχεδιασμούς.

«Δεν δέχεστε; Πυρ...»

Η απάντηση της ηγεσίας ως προς τη συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ σ΄ αυτά τα σενάρια είναι «απόλυτα αρνητική» και γι΄ αυτό, όπως σημειώνουν, δόθηκε το «πυρ» εναντίον του κόμματος, με αφορμή τη δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή.

«Με λίγα λόγια, επανέρχεται η θεωρία των δύο άκρων, μόνο που αυτή τη φορά το οπλοστάσιο είναι γεμάτο χοντροκομμένα ψέμματα και μοντάζ», λένε. Εννοώντας κατηγορίες όπως ότι η ΧΑ ψήφισε την απλή αναλογική (σ.σ. ενώ είχε αποχωρήσει από την ψηφοφορία), ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψηφίσθηκε λίγο πριν από τις εκλογές πέρυσι ρίχνει στα μαλακά τους Χρυσαυγίτες και δεν τους αποστερεί τα εκλογικά δικαιώματα ή το μοντάζ με τον τότε πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να φιλάει το χέρι του Μιχαλολιάκου.

Η αναμενόμενη... από διετίας παραίτηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή από τον ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιήθηκε προκειμένου να δοθεί η «εικόνα διάλυσης» στο κόμμα, με τίτλους που βάζουν τον Αλέξη Τσίπρα στο κάδρο ως «αμφισβητούμενου προέδρου».

«Είναι σαν να τα γράφει το ίδιο χέρι», σχολίασε ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος χθες («στο Κόκκινο»), αναφερόμενος σε τίτλους του σημερινού, κυριακάτικου, φιλοκυβερνητικού Τύπου.

Στην αντεπίθεση με Σαμαρά-Μητσοτάκη

Μετά το αρχικό σάστισμα – όπως έδειξε η χαμηλή αντίδραση της Κουμουνδούρου την Τετάρτη που άρχισε το μπαράζ των επιθέσεων με αφορμή την δικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή – ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει στην αντεπίθεση: τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις διαδέχθηκε το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή», με τίτλο «Δεν είναι αθώοι» και φόντο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά. Προπομπό αποτέλεσαν οι «υπενθυμίσεις» από τον ΣΥΡΙΖΑ των κινήσεων της ΝΔ, προ εκλογών και μετά, είτε συμπορευόμενη με τη ΧΑ είτε διευκολύνοντάς την.

Είναι ενδεικτική η απάντηση που δόθηκε κεντρικά στον κυβερνητικό εκπρόσωπο: “Όσο και να προσπαθεί ο κ. Πέτσας θα τους ακολουθεί πάντα το ξέπλυμα των νεοναζί:

  • Όταν ο κ. Μητσοτάκης υποστήριζε πως «η Χρυσή Αυγή είναι σαν να μην υπάρχει, η βία στην Ελλάδα προέρχεται από την Αριστερά», αποσιωπώντας συνειδητά τα εγκλήματα των νεοναζί.
  • Όταν συζητούσαν συνεργασία με μια «σοβαρή Χρυσή Αυγή».
  • Όταν στο παρά πέντε της δικαστικής απόφασης για τους νεοναζί έσπευδαν να κάνουν ρουσφέτι στο Μιχαλολιάκο, διορίζοντας παράνομα την υπόδικη Ζαρούλια μετακλητή στη Βουλή και έτρεχαν να το ακυρώσουν όταν αποκαλύφθηκε στον Τύπο.
  • Όταν έκαναν τους νεοναζί συνομιλητές και συνοδοιπόρους για την «προδοσία» της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η Ν.Δ. έχει λερωμένη τη φωλιά της. Γι’ αυτό και πασχίζει να σπιλώσει ξανά τα δημοκρατικά κινήματα που αντιτάχθηκαν από την πρώτη στιγμή, σε όλα τα επίπεδα, στα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής”.

Τον τόνο είχε δώσει νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης: «Εμείς, Μπαλτάκο που να μιλάει με τον Κασιδιάρη δεν είχαμε. Εμείς, Μπάμπη Παπαδημητρίου που να αναζητά την χρήσιμη Χρυσή Αυγή δεν είχαμε. Εμείς, πρωτοκλασάτα στελέχη στο κόμμα μας, που να τους έχουμε σε επώνυμες θέσεις που να έχουν συγγενικές απόψεις με την Χρυσή Αυγή, δεν έχουμε. Άρα, η υποκρισία και η ευθύνη είναι στη ΝΔ και σε όσους την χάιδευαν τα προηγούμενα χρόνια».

Ο πόλεμος αναμένεται ιδιαίτερα σκληρός, με την κοινοβουλευτική ομάδα και τον κ.Τσίπρα επικεφαλής να ετοιμάζονται για καταστάσεις «χειρότερες από εκείνες των πρώτων μνημονιακών χρόνων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v