Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Μονόδρομος η επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά

«Μέσα σε 10 μέρες, ο Ερντογάν άνοιξε τα Βαρώσια και έστειλε πάλι ερευνητικό εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ακόμη και εντός των 12 μιλίων των δυνητικών χωρικών υδάτων στο Καστελόριζο. Αναρωτιέμαι, άραγε, ποια είναι η κόκκινη γραμμή για τον κ. Μητσοτάκη;».

Τσίπρας: Μονόδρομος η επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά

Με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Oruc Reis που πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε περιοχή που οριοθέτησε η Τουρκία με νέα Navtex, είναι και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι εξελίξεις με τη νέα τουρκική Navtex και την κλιμάκωση της προκλητικότητας από την Άγκυρα βρέθηκαν στη διάταξη της έκτακτης σύσκεψης που είχε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικής Συμμαχίας, με τους αρμόδιους τομεάρχες του κόμματος και πρώην αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων.

Η επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κρήτη είναι μονόδρομος, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και η πίεση στη Σύνοδο για κυρώσεις και εξέφρασε την ανησυχία ότι η Γερμανική Προεδρία και η ΕΕ στο σύνολό της δεν πρόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αν δεν πιεστούν.

«Αν δεν υπάρξει μηχανισμός κυρώσεων, έστω τώρα, και αν ταυτόχρονα δεν ανοίξει το θέμα επέκτασης σε 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και η ΕΕ θα χάσουν πια κάθε αξιοπιστία», επεσήμανε.

«Δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν οι εξελίξεις», τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Πριν από δέκα μέρες δήλωσα ότι ο κ. Μητσοτάκης πέταξε λευκή πετσέτα στη Σύνοδο. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος δήλωνε απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτέλεσματά της, παρόλο που δεν είχε καμία αναφορά σε κυρώσεις. Και μέσα σε δέκα μέρες, ο Ερντογάν άνοιξε τα Βαρώσια και έστειλε πάλι ερευνητικό εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ακόμη και εντός των 12 μιλίων των δυνητικών χωρικών μας υδάτων στο Καστελόριζο. Αναρωτιέμαι, άραγε, ποια είναι η κόκκινη γραμμή για τον κ. Μητσοτάκη;»

Γεννηματά: Να υπάρξουν κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά ζητάει να υπάρξουν κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής κατά της Τουρκίας και εμπάργκο όπλων και καλεί την κυβέρνηση να ασκήσει βέτο, αν χρειαστεί.

«Η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη να αποτρέψει τα τετελεσμένα σε βάρος μας από την Τουρκία, με διπλωματικά και επιχειρησιακά μέσα», ανέφερε, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και επεσήμανε ότι «οφείλει να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από τα κράτη-μέλη», καλώντας την κυβέρνηση να ασκήσει ακόμη και veto.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v