Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φουντώνουν» οι… πονοκέφαλοι για την κυβέρνηση

Πανδημία, οικονομία, ελληνοτουρκικά στην κορυφή της ατζέντας. Εγρήγορση για τον κορωνοϊό ενόψει του δύσκολου χειμώνα. «Καμπανάκι» Στουρνάρα για την ύφεση. Ζητείται έμπρακτη στήριξη των εταίρων στα εθνικά μας θέματα.

«Φουντώνουν» οι… πονοκέφαλοι για την κυβέρνηση

Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψη πως εξελίσσεται η διακυβέρνηση της χώρας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα ανοιχτά μέτωπα πολλά και μεγάλα, η έκβασή τους απρόβλεπτη και η ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναπόφευκτη. Κορωνοϊός, ύφεση και τουρκικές προκλήσεις συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, με το κάθε… υλικό του εξαιρετικά «εύφλεκτο» και έτοιμο ανά πάσα στιγμή να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.  

Τα χθεσινά 482 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα μπορεί να μην αιφνιδίασαν το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο επέτειναν την αγωνία για την πορεία της πανδημίας και συνέχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Όπως αναγνώρισε ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, υπάρχει μία αυξανόμενη ανησυχία όλων των χωρών για το δεύτερο κύμα, την έκτασή και την έντασή του κορωνοϊού Ειδικά στην Ελλάδα, η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 για την Κοζάνη, όπως όλα δείχνουν, θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές όπου οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι υψηλοί και σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει με κάθε τρόπο ένα γενικό lockdown που θα έχει καταστροφικές συνέπειες πρώτα απ’ όλα στην οικονομία.

Η ειδική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας διαπιστώνει ότι το πρόβλημα φαίνεται να φουντώνει και στην Καστοριά, στα Ιωάννινα, ακόμη και στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες γειτονιές και Δήμοι στην Αττική  με αυξημένα κρούσματα. Πέρα από το κέντρο της Αθήνας που ανησυχούσε εξ αρχής την κυβέρνηση, και σχετιζόταν ιδίως με ανθρώπους που έχουν μεταναστευτικό-προσφυγικό προφίλ, φαίνεται ότι στη Δυτική Αθήνα, αλλά και στον Πειραιά υπάρχουν περισσότερα κρούσματα.

Το Μέγαρο Μαξίμου διακρίνει κάποια χαλάρωση των πολιτών, σε πολλές των περιπτώσεων, και απευθύνει έκκληση σε όλους να προσέχουν και να εφαρμόζουν τα μέτρα. Παράλληλα, στο νότιο κομμάτι της Αθήνας διεξάγονται συνεχώς έλεγχοι για να διαπιστωθεί ποιο είναι το ποσοστό θετικότητας του πληθυσμού. Και ναι μεν η Ελλάδα φέρεται να είναι μία από τις χώρες που τα καταφέρνει σχετικά καλύτερα, αυτό όμως είναι κάτι το οποίο μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ανάγκη -σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη-  να εφαρμόζονται τα μέτρα των ειδικών.

Η Ελλάδα, καθησυχάζουν κυβερνητικές πηγές, «δείχνει επί του παρόντος σημαντικά πιο σταθερή εικόνα από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Όσα συμβαίνουν, όμως, στην υπόλοιπη Ευρώπη, δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κοζάνης».

Όσον αφορά τα τεστ, όπως λένε στην κυβέρνηση, τις τελευταίες ημέρες ξεπεράστηκαν τα 20.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας είναι γύρω στο 2%. Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό που λένε στην κυβέρνηση είναι ότι ο δείκτης θετικότητας στο Βέλγιο έχει ξεπεράσει το 10%, δηλαδή 1 στα 10 τεστ που γίνονται είναι θετικά.

Μεγαλύτερη ύφεση

Ήδη, πάντως, οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι πολύ μεγάλες, με τις προβλέψεις να είναι ακόμα πιο δυσοίωνες και μάλιστα δια στόματος του ίδιου του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας (στα ΝΕΑ), η έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας αναμένεται να επιδεινώσει την πορεία της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο περισσότερο του αναμενόμενου και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση το 2020. Εξέφρασε δε την πίστη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ένα νέο γενικευμένο lockdown, ενώ εμφανίστηκε προβληματισμένος και όσον αφορά το Ασφαλιστικό. Όπως σημείωσε «το ισχύον αμιγώς διανεμητικό σύστημα παραμένει υπερβολικά εκτεθειμένο στον δημογραφικό κίνδυνο που απορρέει από τη γήρανση του πληθυσμού και την υπογεννητικότητα».

Η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος, σχολιάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, «μας κάνει να είμαστε πιο προσεκτικοί και έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε περισσότερα εργαλεία για την στήριξη της οικονομίας» και αναφέρουν, ως παραδείγματα, την απόφαση να μην επιστρέφεται πλήρως η επιστρεπτέα προκαταβολή, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, το πρόγραμμα για 100.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, υπογραμμίζουν πως αυτή τη στιγμή,  η Ελλάδα «απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών και γι’ αυτό έχουμε δανειστεί από τις αγορές το τελευταίο διάστημα, περίπου 14 δις ευρώ, παρά την πανδημία, με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Αυτό μας δίνει ένα ταμειακό περιθώριο να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία για όσο καιρό αντιμετωπίζει τις συνέπειες της πανδημίας», σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης.

Επιμένει… διπλωματικά

Εξίσου δύσκολα τα πράγματα και στα ελληνοτουρκικά, καθώς, εκ του αποτελέσματος, η χώρα μας δείχνει να μην έχει την έμπρακτη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι τάσσονται στο πλευρό μας, κατά βάση στα λόγια. Το επόμενο διάστημα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο, με τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου να είναι ορατός, μολονότι η ελληνική πλευρά τουλάχιστον επιμένει… διπλωματικά. Αρκετές είναι οι χώρες που φέρονται να έχουν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με την Άγκυρα και δεν δείχνουν -ακόμα και μετά τις νέες προκλήσεις- να συμφωνούν με την επιβολή κυρώσεων, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και σχετικά με την πρόταση Μητσοτάκη για εμπάργκο  τροφοδοσίας όπλων στην Τουρκία από τις ευρωπαϊκές χώρες. Ιδίως η Γερμανία και η Ισπανία έχουν συνάψει μεγάλης οικονομικής αξίας συμφωνίες με τον Ταγίπ Ερντογάν και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να τις ρισκάρουν.   

Όπως λένε, πάντως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο, «ο καταληκτικός ορίζοντας είναι ο Δεκέμβριος, κάτι που ήταν γνωστό από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής. Όμως, υπενθυμίζουν, δρομολογείται και έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέσα στο Νοέμβριο. «Δεν μπορεί να αγνοεί κανείς προκλήσεις όπως αυτή της Αμμοχώστου ή της Ανατολικής Μεσογείου με τις παράνομες τουρκικές NAVTEX. Ας κρατήσουμε και τη δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σχετικά με την προθεσμία μερικών εβδομάδων όπως είπαν. Εξαρτάται από τη στάση της Τουρκίας το πόσο πιο σκληρά θα μπορούσαν να κινηθούν οι Ευρωπαίοι απέναντι στην προκλητικότητά της, όχι μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά ίσως και νωρίτερα», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v