Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μισό Αιγαίο διεκδικεί με χάρτες η Τουρκία!

Η τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης ορίστηκε αυθαίρετα, τονίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ, προειδοποιώντας ότι η Άγκυρα δεν διστάζει να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η Ελλάδα απέχει πολύ από το δίκαιο, απαντά το τουρκικό ΥΠΕΞ. Συνεχίζεται ο πόλεμος νεύρων με το Oruc Reis.

Το μισό Αιγαίο διεκδικεί με χάρτες η Τουρκία!

Mε νέο χάρτη προκαλεί η Άγκυρα, στον οποίο φαίνεται να έχει «μαρκάρει» το μισό Αιγαίο και όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο. Την ίδια ώρα συνεχίζεται το θρίλερ με την πορεία του Oruc Reis, που πλέει όλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο.

Τον χάρτη ανήρτησε ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου με το παρακάτω μήνυμα:

«Χαιρετίσματα στο Φατίχ, στο Γιαβούζ και στο Κανουνί. Στη Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Καλορίζικο το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης!»

 

Απαντώντας, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αναφέρει τα εξής:

H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

Η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του '50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο  Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint  Rescue Coordination Center - JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου. Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί.

ΥΠΕΞ Τουρκίας: O ισχυρισμός της Ελλάδας απέχει πολύ από το δίκαιο 

Η Άγκυρα, επανήλθε με νέα ανακοίνωση που απαντά στην Αθήνα, σχετικά με τον τουρκικό χάρτη διεύρυνσης της περιοχής ευθύνης για την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Αθήνα προέβη σε μια αβάσιμη ανακοίνωση, καθώς οι περιοχές έρευνας και διάσωσης δεν αποτελούν πεδίο κυριαρχίας αλλά είναι περιοχές παροχής υπηρεσιών, μεταδίδει το sputnik.

«Από αυτή την άποψη, ο ισχυρισμός της Ελλάδας, που θεωρεί αυτήν την περιοχή για τη διάσωση και προστασία της ανθρώπινης ζωής ως παραβίαση της κυριαρχίας της, αν και οι περιοχές αυτές δεν αφορούν τα χωρικά της ύδατα, απέχει κατά πολύ από το δίκαιο και την ανθρώπινη διάσταση» αναφέρει η Άγκυρα.

Στη συνέχεια προσθέτει πως η περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης της χώρας μας έχει επεκταθεί για να διασφαλιστεί «η ασφάλεια των επιχειρήσεων μας στην υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία με τις επιτυχημένες δραστηριότητες έρευνας-διάσωσης που έχει διεξάγει στις θάλασσες ενεργεί με ανθρωπιστικά κίνητρα στο σύνολό της, σε αντίθεση με την Ελλάδα που ενεργεί με πολιτικά κίνητρα».

Μάλιστα, συνεχίζει λέγοντας πως η Ελλάδα εξακολουθεί να αφήνει αναπάντητα τα αιτήματα της Τουρκίας για συνεργασία και συντονισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης για τη Θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση του Αμβούργου το 1979, σχετικά με τις επικαλυπτόμενες περιοχές ευθύνης έρευνας και διάσωσης των δύο παράκτιων χωρών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

«Επιπλέον, ισχυριζόμενη ότι οι εν λόγω περιοχές είναι εντός της κυριαρχίας της, η Ελλάδα δεν δίστασε να θέσει την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής σε δεύτερη μοίρα και να δείξει αυτή τη στάση της με την απάνθρωπη μεταχείριση στους παράτυπους μετανάστες στο Αιγαίο Πέλαγος» τονίζει, συμπληρώνοντας παράλληλα πως η μόνη χώρα με επιχειρησιακές δυνατότητες να παρέμβει σε οποιοδήποτε περιστατικό στην περιοχή, που μπορεί να ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή είναι η Τουρκία.

Ερντογάν: Η Τουρκία κινείται με βάση τους στόχους της

Στο μεταξύ, περιοδεία και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας για να «βρεθεί κοντά στο λαό και να ακούσει τα αιτήματά του» ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας την Κυριακή στο 7ο Τακτικό Επαρχιακό Συνέδριο του κόμματός του στο Σιρνάκ, στα σύνορα με το Ιράκ.

O πρόεδρος της Τουρκίας έκανε αναφορές στον πόλεμο Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, στο Ιράκ, στη Συρία, τη Λιβύη, τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Τόνισε ότι η Τουρκία θα είναι παρούσα σε όλες αυτές τις περιοχές για να προασπιστούν τα συμφέροντα και την ασφάλειά τους, μεταδίδει η ΕΡΤ.

«Έχουμε αφιερώσει όλη μας τη ζωή στην υπηρεσία του έθνους μας. Το έθνος μας δεν μας άφησε μόνο του σε κανένα αγώνα που ξεκινήσαμε. Το έθνος μας ήταν μαζί μας σε κάθε βήμα που κάναμε. Το έθνος μας ήταν μαζί μας, αντισταθήκαμε στην κηδεμονία. Το έθνος μας ήταν μαζί μας καθώς επιτεθήκαμε σε τρομοκρατικές οργανώσεις και τους υποστηρικτές τους. Το έθνος μας ήταν μαζί μας, ενώ οι συνωμότες του πραξικοπήματος κινήθηκαν εναντίον μας. Το έθνος μας ήταν μαζί μας ενώ υπερασπίστηκε τα δικαιώματα, τους νόμους και τα συμφέροντά μας με θάρρος. Δεν διστάσαμε να προκαλέσουμε ολόκληρη την ανθρωπότητα με τη δύναμη που λάβαμε από το έθνος μας» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το γεωτρύπανο «Κανουνί» στη Μαύρη Θάλασσα, συναντά το «Φάτιχ»

Νωρίτερα το πρωί της Κυριακής, τo τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Κανουνί» εισήλθε μετά τις 8 πμ στα Δαρδανέλια και διέρχεται τα στενά.

Θα φτάσει στην Κωνσταντινούπολη και θα ελλιμενιστεί στο λιμάνι του Χαϊντάρ Πασά στην ασιατική πλευρά της Πόλης όπου θα γίνουν εργασίες συντήρησης και αφού αποσυναρμολογηθεί ο πύργος του, θα διέλθει από τα στενά του Βοσπόρου για να κατευθυνθεί προς την περιοχή του Ζογκουλντάγ, στη Μαύρη Θάλασσα.

Εκεί θα αρχίσει γεωτρήσεις μαζί με το άλλο γεωτρητικό «Φάτιχ» σε περιοχή όπου λέγεται ότι έχει εντοπιστεί μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνοντας το Σάββατο δηλώσεις από το πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ που πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην περιοχή του Ζογκουλντάγ ανακοίνωσε ότι κατά τις συνεχιζόμενες εργασίες, το Φάτιχ εντόπισε νέο κοίτασμα φυσικού αερίου 85 δισ. κυβ. μέτρων που θα προστεθεί στο κοίτασμα που εντοπίστηκε πρόσφατα, μεγέθους 320 δισ.κυβ. μέτρων.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι τις επόμενες ημέρες οι εργασίες γεώτρησης θα επεκταθούν στο οικόπεδο Αλί 1 από όπου «αναμένονται επίσης καλά νέα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v