Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Τα 12 μίλια απάντηση στο στρατηγικό αδιέξοδο της χώρας

«Δεν έγινε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση αλλά συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια». Η «επιχείρηση τετελεσμένα» του Ερντογάν, το «τσάι και συμπάθεια» της Συνόδου Κορυφής και η αντίδραση στην θέση των Πέτσα-Γεραπετρίτη για την «κόκκινη γραμμή».

ΣΥΡΙΖΑ: Τα 12 μίλια απάντηση στο στρατηγικό αδιέξοδο της χώρας

Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση πρότεινε την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια; Διότι η χώρα βρέθηκε σε στρατηγικό αδιέξοδο. Αυτή την απάντηση δίνουν αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κάνοντας επίκληση:

  • Της σαφέστατης, πλέον, τακτικής του Ταγίπ Ερντογάν να προχωράει συνεχώς «ένα βήμα παραπέρα» δημιουργώντας τετελεσμένα εν όψει του όποιου διαλόγου ή της επίλυσης “των διαφορών” (κατά την επίμονη τουρκική ορολογία) από τη Χάγη.
  • Της απουσίας διαπραγματευτικών «χαρτιών» από την ελληνική πλευρά, ως αποτέλεσμα της πολιτικής κατευνασμού και των μηδενικών πρωτοβουλιών που επέλεξε η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές.
  • Της στήριξης του διεθνούς και του ευρωπαϊκού παράγοντα στην Ελλάδα μόνο σε θεωρητικό επίπεδο , καθώς ουδείς (πλην, ίσως, της Γαλλίας) ξεφεύγει από το πλαίσιο «τσάι και συμπάθεια».

«Αμήχανος» και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης

Αυτό το τελευταίο, όπως σημειώνουν, αποδείχθηκε για άλλη μία φορά την Παρασκευή, με την Σύνοδο Κορυφής να μην αλλάζει καν την αρχική απόφασή της, σύμφωνα με την οποία η συζήτηση για κυρώσεις στην Τουρκία …στην μεθεπόμενη Σύνοδο, του Δεκεμβρίου. «Εμμονή για τον Δεκέμβριο, χωρίς καν με ένα παραθυράκι για νωρίτερα», επισημαίνει στέλεχος της Κουμουνδούρου με γνώση του θέματος, θέτοντας το ερώτημα τι θα κάνει η ΕΕ εάν ο Ερντογάν κλιμακώσει ακόμα περισσότερο τις προκλήσεις του... μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ερώτημα που, όπως διευκρινίζει, ουδόλως είναι ρητορικό, καθώς στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούσαν από το καλοκαίρι ότι ο «Σουλτάνος» θα αξιοποιήσει το κενό εξουσίας που προκαλούν οι εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο – πόσο μάλλον εάν τα προγνωστικά δεν είναι θετικά για τον Τραμπ. «Αυτή τη φορά, η ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής βρήκε αμήχανο και τον ίδιο τον κ.Μητσοτάκη», σημειώνουν, καθώς οι εταίροι απέρριψαν την πρόταση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, όπως αποκάλυψε το Politico. Και, μάλιστα, απαλείφοντας από το τελικό κείμενο συμπερασμάτων την (υπέρ του εμπράγκο) αναφορά που υπήρχε στο αρχικό κείμενο.

Με λίγα λόγια, παρά τις όποιες προσδοκίες της κυβέρνησης μετά τη νέα πρόκληση Ερντογάν, η Σύνοδος Κορυφής «φαίνεται πως έσπρωξε την ελληνική διπλωματία προς τα πίσω», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες το Euro2day.gr.

Αυτό το στρατηγικό κενό, συνεπώς, έρχεται να καλύψει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., ώστε αφενός να τεθεί «κόκκινη γραμμή» στον Ερντογάν και, αφετέρου, να «υποχρεώσει» τον διεθνή παράγοντα να πάρει θέση εάν αυτή παραβιαστεί.

Η αλήθεια είναι ότι η εν λόγω πρόταση δεν έτυχε θερμής… πολεμικής από την πλευρά της κυβέρνησης, με την μόνη κριτική να εξαντλείται στο ότι δεν πρέπει να γίνουν βεβιασμένες κινήσεις. «Η συζήτηση για επέκταση των χωρικών υδάτων, όπως την άκουσα από την (αξιωματική) αντιπολίτευση, θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνεται με αυτό τον τρόπο, στα μέσα ενημέρωσης», ήταν η ενδεικτική απάντηση του πρωθυπουργού στη συνέντευξη μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα όποτε και όπως επιθυμεί».

Αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά ότι η πρόταση για επέκταση δεν έγινε… κατόπιν συνεννόησης με την κυβέρνηση, όπως αναρωτήθηκαν πολλοί λόγω της χλιαρής αντίδρασής της. Αφήνουν να εννοηθεί δε, πως βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση με ευρωπαϊκούς «κρίκους», δεδομένου ότι το διπλωματικό γραφείο του κ.Τσίπρα «κάθε άλλο παρά σε αγρανάπαυση βρίσκεται».

Προς επίρρωση, επικαλούνται τις δηλώσεις Πέτσα-Γεραπετρίτη ότι η μοναδική κόκκινη γραμμή είναι τα 6 ναυτικά μίλια. Όπερ σημαίνει, η παρουσία του Oruc Reis στα 6,5 ν.μ. από το Καστελόριζο (σ.σ. δηλαδή στα δυνητικά ελληνικά χωρικά ύδατα, αφού η Ελλάδα έχει το δικαίωμα επέκτασής τους στα 12 ν.μ.) «είναι μεν πρόκληση αλλά δεν συνιστά... πρόβλημα», όπως σημειώνουν.

Κατόπιν και αυτού, προκάλεσε αίσθηση η επανεμφάνιση του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρου Διακόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι η «κόκκινη γραμμή» είναι στα 12 ν.μ. (υπενθυμίζεται ότι ο κ.Διακόπουλος αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του συμβούλου τον Αύγουστο όταν αμφισβήτησε δημοσίως την επίσημη κυβερνητική θέση ότι το Oruc Reis δεν έκανε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα διότι το εμπόδιζε ο θόρυβος από τα παρακείμενα πλοία).

Κλιμακωτή επέκταση

Ο Αλέξης Τσίπρας «επικοινωνεί» με πολλούς τρόπους τις τελευταίες ημέρες την πρόταση για επέκταση και τους λόγους που οδήγησαν το κόμμα του σ’ αυτή. «Όταν υπάρχει μία τόσο έντονη αμφισβήτηση του κυριαρχικού σου δικαιώματος, ντε φάκτο αμφισβήτηση με έρευνες πιθανότατα εντός του ορίου των 12 ν.μ., δεν έχεις άλλο δρόμο να υπερασπιστείς αυτό το δικαίωμα από το να το ασκήσεις», επανέλαβε την Παρασκευή (στον Real fm).

Τόσο ο ίδιος όσο και ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, διευκρινίζουν επιμόνως ότι η πρόταση δεν αφορά επέκταση «αύριο το πρωί στο Καστελόριζο», αλλά κλιμακωτή ενέργεια. «Από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις για να στείλεις το μήνυμα. Το σημείο εκκίνησης να είναι άμεσα η νότια και ανατολική Κρήτη θέτοντας ως προοπτική τα νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του συμπλέγματος του Καστελόριζου».

Ως εκ τούτων, πρέπει να αναμένονται νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα το επόμενο διάστημα, καθώς η αρχή έγινε με τις επιστολές σε Ευρωπαίους αξιωματούχους και στην γερμανική προεδρία λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v