Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση δυσπιστίας κατά Χρ. Σταϊκούρα για τον πτωχευτικό

«Ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής στη χώρα είναι το ίδιο το κόμμα που μας κυβερνάει», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας για τα δάνεια των 300 εκατ. ευρώ. Εν μέσω πανδημίας φέρνετε το σκληρότερο νόμο για τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη. Η τριήμερη διαδικασία θα ξεκινήσει την Παρασκευή. Πώς απαντά η ΝΔ, τι λέει το ΚΙΝΑΛ.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση δυσπιστίας κατά Χρ. Σταϊκούρα για τον πτωχευτικό

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την ασκούμενη πολιτική στην οικονομία, στα εθνικά θέματα και στην αντιμετώπιση της πανδημίας εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα ανακοίνωσε πως καταθέτει πρόταση δυσπιστίας στον υπουργό Οικονομικών, που έφερε στη Βουλή το νέο πτωχευτικό κώδικα.

Η τριήμερη διαδικασία θα ξεκινήσει την Παρασκευή, όπως είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης από την πλευρά της κυβέρνησης και θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία, αφού διασταυρώσουν τα ξίφη τους ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τον κανονισμό η συζήτηση μπορεί να έχει τριήμερη διάρκεια και θα ολοκληρωθεί το αργότερα τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

Αναφορικά με τον νέο πτωχευτικό κώδικα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε:

«Ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής στη χώρα είναι το ίδιο το κόμμα που μας κυβερνάει. Είναι η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης προσωπικά. Και σας ρωτάω κύριε Σταικούρα: Πως αισθάνεστε όταν το κόμμα σας έχει πάνω από 300 εκατομμύρια δανεικά και αγύριστα και την ίδια στιγμή ετοιμάζεστε να πτωχεύετε νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα και να ρευστοποιείτε τη πρώτη τους κατοικία για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ;».

Όπως είπε «σήμερα όμως οι μάσκες πέφτουν. Εν μέσω πανδημίας φέρνετε το σκληρότερο νόμο για τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη που δεν ήρθε όλα τα χρόνια των μνημονίων. Και τον φέρνετε στα κρυφά. Εκμεταλλευόμενοι τη πανδημία. Εκμεταλλευόμενοι τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και στη κοινωνία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε λέγοντας «εμείς όμως δε θα σας το επιτρέψουμε αυτό. Δε θα επιτρέψουμε να βάλετε ταφόπλακα στη ζωή και στα όνειρα εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, με μια διαδικασία φαστ τρακ και στα κρυφά. Σας ζητάω κύριε υπουργέ να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο». Και προσέθεσε «ή μάλλον σας δίνω μια ευκαιρία να μην εγγράψετέ το όνομά σας με μαύρα γράμματα στην κοινωνική και οικονομική ιστορία αυτού του τόπου».

Παράλληλα ανέφερε «στο βαθμό όμως που επιμένετε – και από ότι βλέπω επιμένετε- είμαι αναγκασμένος να αξιοποιήσω τα όπλα που μου δίνει ο κανονισμός της Βουλής, σε τέτοιας ύψιστης σημασίας ζητήματα. Ανακοινώνω λοιπόν στο σώμα, ότι με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο έκτρωμα. Τον νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Τον νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Τον νόμο που μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει της προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.Δε θα σας αφήσουμε να κατεδαφίζετε τη προστασία της πρώτης κατοικίας».

 

 

Χρ. Σταϊκούρας : Κρείττον του λαλείν το σιγάν λέω στον κύριο Τσίπρα

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρα στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μας έχει συνηθίσει σε τέτοια εκφορά λόγου» είπε μεταξύ άλλων.

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε βαριές λέξεις, όταν μίλησε για ένα νομοσχέδιο στα «μουλωχτά» παρά το ότι γίνεται συζήτηση για επτά με οκτώ μήνες. Παράλληλα προσέθεσε πως ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για συμβόλαιο με τραπεζίτες, όταν οι τραπεζίτες διαφωνούσαν με το περιεχόμενο αλλά και για υπηρέτες συμφερόντων. «Θέλει θράσος να τοποθετηθεί κάποιος στην αίθουσα με αυτό τον τρόπο ανέφερε» ο υπουργός Οικονομικών, θυμίζοντας πως στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και μετά ήρθε ο αρμόδιος υπουργός να πει ότι είναι καλοί οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Συνέχισε λέγοντας πως προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν υφίσταται από το Φεβρουάριο του 2019 με ευθύνη του κυρίου Τσίπρα και αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που ακολούθησαν, παρουσιάζοντας τα κεντρικό σημεία του νέου πτωχευτικού κώδικα.

«Εμείς σεβόμαστε τους πολίτες, λογοδοτούμε στους πολίτες, τους κοιτάμε στα μάτια, με σεμνότητα και εργαζόμαστε σκληρά» είπε και προσέθεσε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «κρείττον του λαλείν το σιγάν»

Γεραπετρίτης: Δεν έχετε την αναγκαία κοινωνική ευθύνη

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης άσκησε σφοδρή κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η πρόταση μομφής μπορεί να καταστεί φάρμακο για την κοινωνία αλλά όταν ασκείται καταχρηστικά αποτελεί φαρμάκι για αυτή. Όπως είπε η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να χρησιμοποιήσει αυτό το «όπλο» τη στιγμή που ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ενώ είναι σε εξέλιξη το εθνικό θέμα με την Τουρκία.

Σε υψηλούς τόνους είπε προς το ΣΥΡΙΖΑ «ο λόγος για τον οποίο δεν ακούγεστε στην κοινωνία δεν είναι ότι υπάρχει εμπάργκο των μέσων ενημέρωσης όπως θεωρείτε στο πλαίσιο ενός κυνηγιού μαγισσών αλλά ότι δεν έχετε την αναγκαία κοινωνική ευθύνη να σταθμίζετε τις καταστάσεις και να αξιοποιείτε τα θεσμικά όπλα με τρόπο ωφέλιμο για την πατρίδα».

Τέλος αναφέρθηκε και στο χρόνο διεξαγωγής της συζήτησης- που ξεκινά αύριο και θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο- λέγοντας «εμείς δεν κάνουμε διακοπές». Ακολούθησαν μίνι κόντρες στην Ολομέλεια και τελικά ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση.

Γεννηματά: Βγάζει τον Μητσοτάκη από τη δύσκολη θέση

Έντονα αντέδρασε η Φώφη Γεννηματά στην κατάθεση πρότασης μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, την οποία ανακοίνωσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Με δήλωσή της πριν από λίγο, επέκρινε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γιατί βγάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τη δύσκολη θέση λόγω της πανδημίας και της έντασης στα ελληνοτουρκικά.

«Επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός του κ. Μητσοτάκη και της δεξιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «την ώρα που είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Τουρκίας και δεν μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία, την ώρα που αφήνει τους αδύναμους στο έλεος των τραπεζών, ο κ. Τσίπρας τον απαλλάσσει από τις ευθύνες του και στρέφεται κατά μεμονωμένου υπουργού».

Επίσης, προσδιόρισε τη στάση του Κινήματος Αλλαγής και υπογράμμισε πως «είναι προφανές ότι εμείς δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης ούτε στη κυβέρνηση ούτε σε κανένα μέλος της».

«Υπάρχει κλιμάκωση» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο ερώτημα γιατί η πρόταση δυσπιστίας δεν κατατέθηκε συνολικά για την κυβέρνηση αλλά μόνο για τον υπουργό Οικονομικών, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν ότι «υπάρχει κλιμάκωση».

Διευκρινίζουν ωστόσο ότι ελήφθη υπόψη η παράμετρος της τουρκικής προκλητικότητας και, άρα, «δεν μπορείς να καταστήσεις ‘ανενεργή’ την κυβέρνηση επί τριήμερο σ΄αυτή τη χρονική στιγμή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v