Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτοβουλία Τσίπρα η πρόταση δυσπιστίας στον υπουργό Οικονομικών

Η απόφαση ελήφθη το μεσημέρι και το “μυστικό” κρατήθηκε μέχρι την επίσημη ανακοίνωση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρωτοβουλία Τσίπρα η πρόταση δυσπιστίας στον υπουργό Οικονομικών

Η αξιωματική αντιπολίτευση πέτυχε να αιφνιδιάσει την κυβέρνηση καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, οδηγώντας σε τριήμερη αναβολή την ψηφοφορία για το νέο πτωχευτικό κώδικα που επρόκειτο να γίνει απόψε.

Η απόφαση ελήφθη το μεσημέρι σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο γραφείο του στη Βουλή, με τη συμμετοχή στενών συνεργατών του και των κοινοβουλευτικών υπευθύνων του κόμματος.

Κατά τις πληροφορίες, ο ίδιος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιδράσει δυναμικά, επιστρατεύοντας την κορυφαία διαδικασία στη Βουλή.

Και με το σκεπτικό ότι η απώλεια της προστασίας της πρώτης κατοικίας έρχεται σε μία στιγμή που η νέα, βαθιά, οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας «γονατίζει» ακόμα και τους δανειολήπτες που είχαν αντέξει στα χρόνια της μνημονιακής περιπέτειας.

Όπως είπε μάλιστα ο κ.Τσίπρας στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής (λίγο πριν αναγγείλει την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας) ακόμα και οι κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά «δεν τόλμησαν να άρουν την προστασία της πρώτης κατοικίας»

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη ομόφωνα.

Το «μυστικό» κρατήθηκε με επιτυχία (κάτι που ...δεν συμβαίνει συχνά στον Σ΅ΥΡΙΖΑ) και σ΄αυτό οφείλεται η ολιγόλεπτη καθυστέρηση στη συλλογή υπογραφών προκειμένου να κατατεθεί το αίτημα στο προεδρείο της Βουλής.

Οι κοινοβουλευτικοί αρμόδιοι του κόμματος κινήθηκαν ταχύτατα με αποτέλεσμα το αίτημα να συνοδεύεται από τις υπογραφές σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας (86 βουλευτές) αντί των 50 υπογραφών που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.

Στο ερώτημα γιατί η πρόταση δυσπιστίας δεν κατατέθηκε συνολικά για την κυβέρνηση αλλά μόνο για τον υπουργό Οικονομικών, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν ότι «υπάρχει κλιμάκωση». Διευκρινίζουν ωστόσο ότι ελήφθη υπόψη η παράμετρος της τουρκικής προκλητικότητας και, άρα, «δεν μπορείς να καταστήσεις ‘ανενεργή’ την κυβέρνηση επί τριήμερο σ΄αυτή τη χρονική στιγμή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v