Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόταση δυσπιστίας: Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

Η «στρατηγική» κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ στην τριήμερη συνεδρίαση της Ολομέλειας. «Με αυτό το νομοσχέδιο πετάξατε το γάντι στην κοινωνία» είπε η Εφη Αχτσιόγλου. Ακαιρη, άστοχη και υποκριτική η πρόταση δυσπιστίας, τόνισε ο Χ. Σταϊκούρας.

Πρόταση δυσπιστίας: Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

Σε μία υψηλών τόνων αντιπαράθεση οδηγούνται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με “αιχμή του δόρατος” το νέο πτωχευτικό κώδικα. Δεδομένο είναι πως κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνεδρίασης η οικονομία θα βρεθεί στο επίκεντρο, με τη συζήτηση να επεκτείνεται πάντως σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων από τα εθνικά μέχρι την πορεία του κορωνοϊού.

Η πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα υπεβλήθη από το ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, που κανονικά επρόκειτο να ψηφιστεί χθες (ωστόσο μετά την υποβολή της πρότασης “πάγωσε” η ψήφιση του νομοσχεδίου).

Μιλώντας χθες στην Ολομέλεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση πως εν μέσω πανδημίας «φέρνει το σκληρότερο νόμο για τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη που δεν ήρθε όλα τα χρόνια των μνημονίων».

Με διαφορετικό τρόπο «διαβάζουν» τις εξελίξεις τα κομματικά επιτελεία. Από τη μια πλευρά στο «γαλάζιο» στρατόπεδο εκτιμούν πως πρόκειται για μια κίνηση καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα, που στόχο έχει να περιοριστεί η εσωστρέφεια στην αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα εξαπολύουν βέλη στο ΣΥΡΙΖΑ πως σε μια κρίσιμη συγκυρία - με ανοιχτά θέματα όπως τα εθνικά και ο κορωνοϊός -επιλέγει να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα.

Από την άλλη πλευρά στην Κουμουνδούρου θέλουν να μεταφέρουν τη... μπάλα στο γήπεδο της οικονομίας και με αφορμή το θέμα της πρώτης κατοικίας να «επανασυνδεθούν» με τη μεσαία τάξη.

Παράλληλα δίνουν βαρύτητα στο μπρα ντε φερ που θα έχουν την Κυριακή ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας κριτική στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν στη Βουλή στη χθεσινή συζήτηση του πτωχευτικού κώδικα. Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνεται από το ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα είναι πως η συζήτηση ξεκίνησε με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει το παρών στην Ολομέλεια.

Διακριτό ρόλο ανάμεσα στους δυο «μονομάχους» θέλει να κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό θα πει «ναι» στην πρόταση μομφής αλλά αναμένεται να εξαπολύσει σφόδρα πυρά στο ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που είχε κρατήσει στο θέμα της πρώτης κατοικίας όταν ήταν στην κυβέρνηση.

Να σημειωθεί πως για να περάσει η πρόταση δυσπιστίας απαιτούνται 151 ψήφοι. Η ψηφοφορία θα γίνει την Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού (δηλαδή με επιστολική ψήφο).

Στην έναρξη της συνεδρίασης συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα, καθώς σημαντικός αριθμός βουλευτών έχουν εκφράσει την επιθυμία να πάρουν το λόγο (με βάση το μέχρι τώρα σχεδιασμό η συζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει τις 33 ώρες).

Το λόγο πήρε από το ΣΥΡΙΖΑ η τομεάρχης Οικονομικών Εφη Αχτσιόγλου, η οποία σημείωσε πως «με αυτό το νομοσχέδιο κ. Σταϊκούρα πετάξατε το γάντι στην κοινωνία, και εμείς το σηκώσαμε. Αυτή η πρόταση μομφής είναι από την ίδια την κοινωνία, που επιδεικτικά αγνοείτε». Και μίλησε για «νομοσχέδιο πρόκληση»

Από το βήμα της Βουλής ανέφερε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει εν μέσω πανδημίας την πολιτική της διερεύνησης των ανισοτήτων. «Η κυβέρνηση παρεμβαίνει μόνο για να απορρυθμίσει την αγορά εργασίας, για να μειώσει μισθούς...» είπε και προσέθεσε πως η κυβέρνηση «επέλεξε να δώσει τη χαριστική βολή» με το νέο πτωχευτικό νομοσχέδιο.

Όπως σημείωσε, «την ώρα που οι πολίτες βιώνουν μια τέτοια πρωτοφανή ανασφάλεια, όχι μόνο για την υγεία τους, αλλά και για την οικονομική τους επιβίωση εσείς ήρθατε με το νομοσχέδιο σας να κρεμάσετε από πάνω τους μια τεράστια απειλή. Την απειλή της πτώχευσης, την απειλή της έξωσης, την απειλή της δήμευσης της περιουσίας τους».

Από το Κίνημα Αλλαγής ο Βασίλης Κεγκέρογλου εξαπέλυσε πυρά τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Σε αυτή τη συγκυρία, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε πρόταση δυσπιστίας σε ένα μόνο Υπουργό και όχι στη Κυβέρνηση συνολικά και ρωτούμε ξανά και ευθέως: Κύριε Τσίπρα διαπιστώσατε ότι ο κύριος Σταϊκούρας μόνο είναι η παραφωνία της Κυβέρνησης και όλα τα άλλα για εσάς βαίνουν καλώς;» είπε.

Προσέθεσε δε πως «το Κίνημα Αλλαγής δεν εγκλωβίζεται σε ψευτοδιλήμματα. Μεμφόμαστε τον κ. Μητσοτάκη και την Κυβέρνησή του συνολικά και υπερψηφίζουμε την πρόταση μομφής που κατατέθηκε έστω και για έναν υπουργό του».

Σφοδρή κριτική στην ασκούμενη πολιτική άσκησε από το ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας για ανατροπές που έγιναν τα τελευταία χρόνια σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Παράλληλα είπε πως το ΚΚΕ στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών καταψηφίζει συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης, εξαπολύοντας βέλη και στην πολιτική που είχε ασκήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βάζετε το χέρι στις τσέπες του κόσμου και παίρνετε τα κλειδιά από τα σπίτια του» είπε από την Ελληνική Λύση ο Κωνσταντίνος Χήτας. Παράλληλα άσκησε κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση που έχουν ακολουθήσει στο θέμα της πρώτης κατοικίας . «Το νομοσχέδιο είναι κατάπτυστο, ληστρικό και απαράδεκτο» είπε, αναφερόμενος στον πτωχευτικό κώδικα.

Από το ΜέΡα 25 ο Κρίτων Αρσένης ανέφερε πως η κυβέρνηση θέλει να κρύψει τις προτάσεις της για να περάσουν ανώδυνα και προσέθεσε πως ο πτωχευτικός κώδικας ουσιαστικά συνιστά ένα πολυνομοσχέδιο του «νέου μνημονίου»

Απαντώντας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης είπε πως «είναι η πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά που γίνεται πρόταση δυσπιστίας για να καλυφθούν αδιέξοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «είστε μοναδικό παράδειγμα αντιπολίτευσης που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει κορωνοϊό, επιθετικότητα Τουρκίας και πέφτει η αντιπολίτευση δημοσκοπικά. Δεν έχει υπάρξει τέτοιο προηγούμενο». Συμπλήρωσε δε πως «η πρόταση μομφής που καταθέτετε σήμερα δεν είναι κατά του κυρίου Σταϊκούρα. Κατά του κυρίου Τσακαλώτου είναι. Αυτός επέβαλε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Επί των ημερών του καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας».

Σταϊκούρας: Αστοχη και υποκριτική η πρόταση δυσπιστίας

Πυρά στο ΣΥΡΙΖΑ «των φόρων, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της οριζόντιας κατάργησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας» εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας για «αδιέξοδη και μικροπολιτική τακτική» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από το βήμα της Βουλής ο Χ. Σταϊκούρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως «επιδιώκει να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στις αγωνίες της κοινωνίας».

Όπως είπε η πρόταση δυσπιστίας είναι «άκαιρη, άστοχη και υποκριτική» και άσκησε κριτική στην πολιτική που είχε υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως είπε «μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και εσάς κ. Τσίπρα, που ενώ υποστηρίζατε το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», στη συνέχεια λέγατε ότι «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους. Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και εσάς κ. Τσίπρα, που ενώ υποστηρίζατε τη «σεισάχθεια» καταργήσατε το 2019, με νόμο οριζόντια, την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αλήθεια, πόση ακόμη υποκρισία διαθέτετε κύρια Τσίπρα εσείς και το κόμμα σας;»

O υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εκτενώς στην υλοποιούμενη πολιτική και στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη μείωση των φόρων και των εισφορών αλλά και τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Ειδικότερα αναφέρθηκε σε «ένα αποτελεσματικό και συνεκτικό πακέτο 59 μέτρων, το οποίο θα ξεπεράσει τα 24 δισεκατομμύρια» και προσέθεσε προς την αξιωματική αντιπολίτευση «πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που επέβαλαν πλήθος νέων φόρων στα ελληνικά νοικοκυριά τα προηγούμενα χρόνια».

Μιλώντας στην Ολομέλεια συνέχισε τα βέλη στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως « αποδεικνύει, ευρισκόμενη σε συνθήκες γενικευμένης αμηχανίας και αδυναμίας άρθρωσης εναλλακτικής πρότασης για τα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ότι επιδιώκει να κερδοσκοπήσει πολιτικά, πάνω στις αγωνίες της κοινωνίας. Όμως, ματαιοπονεί».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Οικονομικών το παρών έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τσακαλώτος: Ο κύριος Σταϊκούρας δεν είπε κανένα νέο επιχείρημα

Αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού Οικονομικών το λόγο πήρε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας πως «ο κύριος Σταϊκούρας δεν είπε κανένα νέο επιχείρημα και δεν απάντησε σε όσα έχουν πει οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «η μόνη μομφή εναντίων μας είναι ότι προσπαθούμε να χαλάσουμε το σαββατοκύριακο του κ. Μητσοτάκη». Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κρύψει το νομοσχέδιο (αναφέρεται στον πτωχευτικό κώδικα) και όπως είπε «αυτό είναι κάτι που δεν θα επιτρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v