Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με «ανοιχτή» ατζέντα η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας στον Χ. Σταϊκούρα. Σε εξέλιξη οι ομιλίες των αρχηγών, ακολουθεί η ψηφοφορία. Στίγμα για τις κινήσεις της κυβέρνησης στην τουρκική προκλητικότητα. Αποχώρησε το ΜέΡΑ 25, τι είπαν Κουτσούμπας, Βελόπουλος.

Με «ανοιχτή» ατζέντα η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή

Επεκτείνεται η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή, με τη συζήτηση να μην περιορίζεται μόνο στην οικονομία. Σε αρκετά σημεία της τριήμερης συνεδρίασης -που ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται σήμερα-οι τόνοι ανέβηκαν με σφοδρές κόντρες  μεταξύ βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. 

Από τη μια πλευρά η κυβερνητική πτέρυγα ασκεί κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση  πως  επέλεξε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στον υπουργό Οικονομικών σε μια άκαιρη χρονικά στιγμή και ενώ σημαντικά θέματα (π.χ. εθνικά, κορωνοϊός) είναι ανοιχτά. Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης κάνουν λόγο για «προσχηματική»πρόταση δυσπιστίας, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ πως με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να αποδράσει από το εσωκομματικό του αδιέξοδο.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με σφοδρά πυρά στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με αφορμή το νέο πτωχευτικό κώδικα. Ωστόσο μέσα στο Σαββατοκύριακο επέλεξε να ανοίξει τη «βεντάλια» της πολιτικής αντιπαράθεσης, ασκώντας κριτική συνολικά στην ασκούμενη πολιτική.

Το απόγευμα θα μιλήσουν στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός και  οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ θα ακολουθήσει το βράδυ ονομαστική ψηφοφορία. Σημειώνεται πως για να περάσει η πρόταση δυσπιστίας απαιτούνται 151 ψήφοι.

Κοινό σημείο αναφοράς της συντριπτικής πλειοψηφίας των «γαλάζιων» βουλευτών είναι πως η κατάθεση πρόταση δυσπιστίας συνδέεται με τα «εσωκομματικά» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Κίνηση απελπισίας» χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας η Άννα Καραμανλή από τη Νέα Δημοκρατίας. «Μήπως τα όσα αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%, ώθησαν σε αυτή την κίνηση; »  είπε, απευθυνόμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση. 

Την ίδια στιγμή από το ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν να προχωρήσουν σε μια εφ´ολης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση. «Έχετε αποτύχει και οδηγείτε την κοινωνία στην απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή» σημείωσε  ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πτέρυγα. 

Συνέχισε τα «πυρά» λέγοντας «όσο και αν περιφέρεστε αυτοθαυμαζόμενοι, όσο και αν νομίζετε ότι κάνετε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση σας λέω ότι το ντελίριο μεγαλείου το ακολουθεί η απότομη προσγείωση στην κοινωνική πραγματικότητα». Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση ότι «με τον εκτρωματικό νέο πτωχευτικό κώδικα διευκολύνει και επιταχύνει τις διαδικασίες διάλυσης των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών».

Βέλη τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από το Κίνημα Αλλαγής η Χαρά Κεφαλίδου. Όπως είπε οι δυο «συμπαίχτες»  μπορούν να συνεχίσουν «να καμώνονται ότι σφάζονται για την κοινωνία».

Τα εθνικά θέματα βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Βουλής. Οι ομιλίες των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας έδωσαν ένα στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης, απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα. Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να ανεβάσει τους τόνους, επεκτείνοντας την κριτική της στους κυβερνητικούς χειρισμούς στα εθνικά θέματα.

Βουλή: Αποχώρησε το ΜέΡΑ 25 από τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

Με πυρά τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς το ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάνης Βαρουφάκης, ανακοίνωσε πως το ΜέΡΑ 25 αποχωρεί από την ψηφοφορία που θα γίνει μετά την υποβολή πρόταση δυσπιστίας από την αξιωματική αντιπολίτευση στον υπουργό Οικονομικών. «Αρνούμαστε να γίνουμε συνεργοί στην αποσιώπηση του πτωχευτικού. Γι αυτό αποχωρούμε από τη διαδικασία» σημείωσε.

Κατά την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια ο Γ. Βαρουφάκης άσκησε σφοδρή κριτική στο πτωχευτικό νομοσχέδιο λέγοντας : «δεν υπάρχει πιο σημαντική στιγμή σε τούτο το Κοινοβούλιο από την ψήφιση του Πτωχευτικού Νόμου που, μην ξεχνάμε, προσδιορίζει τι μπορεί να κάνει στον χρεοκοπημένο οφειλέτη όχι μόνο ο αρχικός πιστωτής αλλά, και εδώ έγκειται το μέγα δράμα, τί μπορεί να κάνει, επικουρούμενο από την κρατική βία, ένα αρπακτικό ταμείο που αγοράζει προς 5% το αρχικό δάνειο».

Βέλη εξαπέλυσε και στο ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας σφοδρή κριτική στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Παράλληλα κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη και τον Αλ. Τσίπρα πως προσπαθούν να προσπεράσουν το θέμα επιδιδόμενοι σε άλλη μια κοκορομαχία

Βελόπουλος: Κακώς η κυβέρνηση έφερε τον πτωχευτικό κώδικα

Κριτική στην κυβέρνηση πως δεν έπρεπε να φέρει τώρα τον πτωχευτικό κώδικα, τη στιγμή που έπρεπε να είναι όλοι ενωμένοι καθώς το Oruc Reis «κόβει βόλτες» άσκησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Μιλώντας στην Ολομέλεια ο Κυριάκος Βελόπουλος σημείωσε πως θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας στον υπουργό Οικονομικών, ασκώντας παράλληλα κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ πως αν έπρεπε να κάνει σχετική πρόταση έπρεπε να την υποβάλει συνολικά κατά της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κάλεσε τους υπουργούς να σταματήσουν τις δηλώσεις για τα 12 ναυτικά μίλια. Όπως είπε «αφού είναι επίσημη θέση της κυβέρνησης τα 12 μίλια, ας τα ανακηρύξουμε αύριο…», ενώ απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε «ζητάτε την επέκταση των χωρικών μας υδάτων αλλά δεν την κάνατε όταν κυβερνούσατε εσείς»

Κουτσούμπας: «Στρατηγική η σύμπλευση» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέροντας «είστε βαθιά γελασμένοι αν νομίζετε ότι με μια βολική αντιπαράθεση θα καταφέρετε να θολώσετε τα νερά και να κρύψετε τη βασική στρατηγική σας σύμπλευση».

Από το βήμα της Βουλής ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως «η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει τη δική σας υπογραφή κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να περηφανεύεται ότι της έδωσε τη χαριστική βολή».

Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα είπε «έχετε το θράσος να παρουσιάζετε το νέο πτωχευτικό κώδικα ως δεύτερη ευκαιρία» και συμπλήρωσε «λίγο ακόμα και θα ζητήσετε να σας χτίσουν άγαλμα». Συνέχισε τα πυρά αναφέροντας «για πρώτη φορά θα καθιερωθεί πτώχευση φυσικού προσώπου» και ανέφερε «κάνατε τους εργαζόμενους νοικάρηδες στα σπίτια τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v