Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος χρόνου για την κυβέρνηση, άμεσα μέτρα για την πανδημία

Στα 1.547 κρούσματα ανακοινώθηκε… η δεύτερη «λίστα Πέτσα» για τα κανάλια. Γιατί προκρίνεται η ασφυξία στην εστίαση. Οποιαδήποτε νέα καθυστέρηση στη λήψη μέτρων «αποτελεί συνειδητό έγκλημα απέναντι στην κοινωνία».

ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος χρόνου για την κυβέρνηση, άμεσα μέτρα για την πανδημία

Η αξιωματική αντιπολίτευση αφήνει οριστικά στο παρελθόν τη θέση «βάζουμε πλάτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας», που τήρησε στο πρώτο κύμα της πανδημίας και περνάει στην επίθεση απαιτώντας άμεσα μέτρα.

Αυτή τη φορά έχει «συμμάχους» και πολλούς από τους ειδικούς (γιατρούς, καθηγητές, λοιμωξιολόγους, επιδημιολόγους), οι οποίοι αντιδρούν στα διστακτικά βήματα που προκρίνει η κυβέρνηση καθώς προτάσσει το οικονομικό κόστος.

Προτάσεις όπως επιδότηση της χρήσης ταξί για τη μετάβαση στους χώρους εργασίας (και αποφυγή του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς) ή «κλείσιμο» της εστίασης (όπως αποφασίσθηκε ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες) διατυπώνονται πλέον από επιστήμονες με έμφαση και επιμονή.

Για τον λόγο αυτό προκάλεσε αρνητική έκπληξη στην αντιπολίτευση, η κίνηση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να συνδέσει την επανεμφάνισή του στους τηλεοπτικούς δέκτες με την προβολή της άποψης ότι «δεν είναι δυνατόν να αυξηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς», παρότι, την ίδια στιγμή, συνιστούσε στους πολίτες να αποφεύγουν τον συνωστισμό στις μετακινήσεις.

«Η δήλωση αυτή είναι απολύτως ανακριβής», δήλωσαν οι υπεύθυνοι του τομέα Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης, εξηγώντας: «170 λεωφορεία και 100 τρόλεϊ μπορούν να βγουν άμεσα στον δρόμο με μικρές μόνο επιδιορθώσεις και ανταλλακτικά και την τοποθέτηση οδηγών από το νυν προσωπικό. Η κυβέρνηση έχει αδρανήσει προκλητικά και ο κ. Τσιόδρας επιλέγει να καλύψει αυτή την αδράνεια. Δυστυχώς».

«Για να γλιτώσει τα 500άρια της αποζημίωσης»

Όσον αφορά την εστίαση, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι η κυβέρνηση αποφεύγει την απαγόρευση λειτουργίας τους προκειμένου να αποφύγει τις αποζημιώσεις. «Αφήνει τα καταστήματα να κατεβάσουν ρολά ή να βάλουν λουκέτο λόγω ασφυξίας με απόφαση των ιδιοκτητών, ώστε να μην υποχρεωθεί να καταβάλει τα περίφημα “500άρικα” (μηνιαίως), που έδωσε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, με την αναστολή στη λειτουργία και στις συμβάσεις εργασίας.

Στην περίπτωση που η απαγόρευση λειτουργίας ισχύσει για νωρίτερα, για παράδειγμα από τις 10 μ.μ., “τα ρολά και τα λουκέτα” θα γίνουν μονόδρομος καθώς η ημερήσια λειτουργία αφορά ένα μόνο τμήμα στην εστίαση».

Προκλητική η «λίστα Πέτσα 2»

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει «άκρως προκλητική» την επιλογή της κυβέρνησης να δρομολογήσει τη «λίστα Πέτσα 2» αμέσως μόλις ο αριθμός των κρουσμάτων σημείωσε νέα εκτίναξη. «Με το νέο αρνητικό ρεκόρ 1.547 κρουσμάτων, περιμέναμε ο κ. Μητσοτάκης να ανακοινώσει έστω και τώρα έκτακτο πλάνο ενίσχυσης του ΕΣΥ, μόνιμες προσλήψεις και μαζικά διαγνωστικά τεστ για τους πολίτες. Τελικά ανακοίνωσε ακόμα δύο εκατομμύρια ευρώ για διαφημιστικά σποτ, τα οποία εκ του νόμου θα μπορούσαν να είναι δωρεάν», ανέφερε. Με την καυστική κατακλείδα: «Ο καθείς και οι προτεραιότητές του».

Φάνηκαν τα «μπαλώματα» στο ΕΣΥ

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η εκτίναξη των κρουσμάτων αποκαλύπτει τα «μπαλώματα» που έγιναν στα δημόσια νοσοκομεία. Τα χθεσινά στοιχεία, για παράδειγμα, έδειξαν ότι η κατάσταση στην «κόκκινη» Θεσσαλονίκη είναι οριακή: στο ΑΧΕΠΑ οι νοσηλείες αυξήθηκαν 350%, στο Παπανικολάου η αύξηση είναι 100%, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ έφτασε στο 50%.

«Την ώρα που το ΕΣΥ εισέρχεται σε οριακή κατάσταση με τον αριθμό διασωληνωμένων πάνω από 100, η κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει ότι δεν είναι τα πάντα επικοινωνία, ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και εξηγεί: «Η κυβέρνηση είχε τον απαραίτητο χρόνο για να ενισχύσει το σύστημα υγείας και να προχωρήσει σε μια σειρά από απαραίτητα μέτρα σε όλους τους τομείς. Συνειδητά σπατάλησε τον χρόνο που κέρδισε η κοινωνία. Το είδαμε στο άνοιγμα των σχολείων, στην απουσία μέτρων στους εργασιακούς χώρους, στις ντροπιαστικές εικόνες συνωστισμού εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά στις δημόσιες συγκοινωνίες».

Για τον λόγο αυτό, ζητά επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, μαζική συνταγογράφηση για δωρεάν τεστ και «εδώ και τώρα» κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια Υγεία, με προσλήψεις προσωπικού.
«Οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση αποτελεί συνειδητό έγκλημα απέναντι στην κοινωνία», προειδοποιεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v