Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Χειρότερα κι από το πρώτο lockdown τα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων

Χωρίς «800άρι» οι επαγγελματίες, πληρωμές υποχρεώσεων από Δεκέμβριο… με μηδενικό τζίρο τον Νοέμβριο. «Έπεσαν οι μάσκες» για τη δημόσια υγεία, με την ακύρωση του 80% των χειρουργείων.

ΣΥΡΙΖΑ: Χειρότερα κι από το πρώτο lockdown τα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων

Με την ανακοίνωση των νέων μέτρων και την εντολή προς τα δημόσια νοσοκομεία να αναστείλουν το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων, «έπεσαν οι μάσκες» της κυβέρνησης και αποδείχθηκαν τα ψέματα, κυρίως αυτά που αφορούν τη θωράκιση της δημόσιας υγείας.

Αυτή είναι η εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την επισήμανση ότι τα μέτρα είναι αφενός αποσπασματικά (π.χ. δεν απαγορεύθηκε η μετακίνηση από «κόκκινο» νομό σε «πράσινο») και, αφετέρου, χειρότερα από εκείνα του γενικού lockdown την άνοιξη όσον αφορά στην οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων.

Όπως παρατηρούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν ανακοίνωσε ότι θα δοθεί το περίφημο 800άρι στους επιχειρηματίες της εστίασης, της άθλησης και του πολιτισμού, παρότι κατεβάζουν ρολά αύριο και για ένα μήνα εστιατόρια, καφέ, μπαρ, γυμναστήρια, κινηματογράφοι και θέατρα. Η μόνη «ελάφρυνση», όπως λένε, είναι η αναστολή πληρωμής του ΦΠΑ και των ρυθμισμένων οφειλών προς Δημόσιο-Ταμεία μόνο για τον μήνα Νοέμβριο. «Πώς θα πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αμέσως μετά, δηλαδή τον Δεκέμβριο, αφού θα έχει προηγηθεί ολόκληρος μήνας με μηδενικό τζίρο;», το ερώτημα που θέτουν.

Αναφορικά με τους εργαζόμενους, ανακοινώθηκε ενίσχυση 534 ευρώ (σ.σ. κάτω και από τον κατώτατο μισθό).  «Η κυβέρνηση πήγε πιο πίσω και από τον κακό της εαυτό», δήλωσε η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου, για να προσθέσει: «Καμία απευθείας επιχορήγηση των επιχειρήσεων που με ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης αναγκάζονται σε κλείσιμο, εστίαση, γυμναστήρια, επιχειρήσεις στον πολιτισμό κ.λπ. Καμία αποζημίωση για τους επαγγελματίες. Καμία κάλυψη των μισθών των εργαζομένων, καμία προστασία των σχέσεων εργασίας τους. Μόνο επανάληψη της επιδότησης της ανεργίας, του επιδόματος φτωχοποίησης των 534 ευρώ και της ασπιρίνης των αναστολών πληρωμών, που δεν καλύπτουν καν τις τρέχουσες οφειλές πλην ΦΠΑ Νοεμβρίου (!). Την αποτυχία της κυβέρνησης την πληρώνουν για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Κατά τις πληροφορίες, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με ομοσπονδίες, συλλόγους και Επιμελητήρια, σε μία προσπάθεια συντονισμού δράσης, ώστε να υπάρξει πίεση στην κυβέρνηση για να βελτιώσει τα μέτρα ενίσχυσης.

Σιωπή Μητσοτάκη για τις δημόσιες συγκοινωνίες

Το σύνολο της αντιπολίτευσης στηλιτεύει την απουσία κάθε αναφοράς από τον κ. Μητσοτάκη στο τεράστιο πρόβλημα στις δημόσιες συγκοινωνίες, παρότι έχουν περάσει πέντε μήνες από τις πρώτες εικόνες ακραίου συνωστισμού των επιβατών. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει στην κορυφή των αιτημάτων η άμεση επισκευή των 270 οχημάτων που βρίσκονται στα αμαξοστάσια («χαμηλού κόστους εργασίες μαζί με τα ανταλλακτικά»), ώστε να μπουν στην κυκλοφορία.

Επίσης, προβάλλονται και άλλες λύσεις, όπως η πρόταση της καθηγήτριας Ιατρικής του ΕΚΠΑ Αθηνάς Λινού για κουπόνια στους εργαζόμενους, ώστε να μετακινούνται με ταξί από και προς την εργασία τους.

Και επισήμως η αναβολή χειρουργείων

Όσο για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία; Τόσο τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και γιατροί μιλούσαν τις προηγούμενες ημέρες για προφορική εντολή του υπουργείου Υγείας ή του ΕΟΔΥ προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων να αναβάλλουν προγραμματισμένα χειρουργεία, προκειμένου τα κρεβάτια να διατίθενται για ασθνείς με Covid. Η εν λόγω εντολή έγινε πλέον και γραπτή, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών, παρότι ο κ. Κικίλιας μίλησε χθες για ανάλογη πρακτική σε άλλες χώρες.

«Κατ' αρχάς κατέρρευσε το ψέμα για 900-1.200 κλίνες ΜΕΘ και χιλιάδες προσλήψεις γιατρών/νοσηλευτών, αφού το σύστημα άρχισε να πιέζεται μόλις οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 120», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμποντας στις συνεχείς διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη.

«Η εντολή για αναστολή του 80% των χειρουργικών επεμβάσεων αποτελεί την πιο κυνική επιβεβαίωση πως η κυβέρνηση επί 8 μήνες δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει το ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα της πανδημίας», προσθέτει, υπενθυμίζοντας την προ εβδομάδων δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ότι «αν ακούγαμε τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πετούσαμε εκατομμύρια ευρώ» (σ.σ. για αύξηση των ΜΕΘ).

Ως εκ τούτου, για να αποφευχθεί ένα «εσωτερικό lockhdown» στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ιδίως σε τακτικά χειρουργεία και σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει σε άμεσα μέτρα, όπως:

  • Πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών.
  • Επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ.
  • Συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ.
  • Ουσιαστική εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v