Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Τα ψέματα για την επάρκεια σε ΜΕΘ αποκαλύφθηκαν

Σε δραματικούς τόνους η δήλωση Τσίπρα για την εξέλιξη της πανδημίας και την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, εξορμήσεις βουλευτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα ψέματα για την επάρκεια σε ΜΕΘ αποκαλύφθηκαν

Στη φράση του Αλέξη Τσίπρα «δυστυχώς βρισκόμαστε μπροστά σε δραματικές εξελίξεις» αποτυπώνεται η αγωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εξέλιξη του δεύτερου και σφοδρότερου κύματος της πανδημίας.

Με αυτό το θέμα θα συνεδριάσει το μεσημέρι το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ νωρίτερα (στις 10 π.μ.) ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), καθώς και με εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης από όλη την Ελλάδα. Για σημειολογικούς λόγους, η συνάντηση θα γίνει σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας, το οποίο κατέβασε ρολά σήμερα λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων.

Στον σχεδιασμό του κ. Τσίπρα είναι και επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη (πιθανότατα αύριο), ενώ εκκρεμεί η απάντηση του κ. Μητσοτάκη για το πότε θα απαντήσει στη Βουλή, στην Ώρα του Πρωθυπουργού, την ερώτηση που του κατέθεσε χθες ο κ. Τσίπρας σχετικά με την κατάσταση που (εξακολουθεί να) υπάρχει στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην κορυφή το θέμα των μέσων μαζικής μεταφοράς, μετά και την καταγγελία του αρμόδιου τομεάρχη Νίκου Παππά ότι παραμένουν στα αμαξοστάσια 270 οχήματα που μπορούν να προστεθούν στην κυκλοφορία με επισκευές ανεκτού κόστους (περίπου 5 εκατ. ευρώ). Δρομολογείται ήδη εξόρμηση στελεχών και βουλευτών του κόμματος στις στάσεις (λεωφορείων, ηλεκτρικού, μετρό) για να ενημερώσουν τους επιβάτες που εξακολουθούν να γίνονται «σαρδέλες» κατά τις μετακινήσεις τους.

Πόσες είναι οι ΜΕΘ τελικά;

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύει ήδη την ανάγκη διπλής προστασίας των πολιτών και επαναφέρει, πιο επιτακτικά, το αίτημα προς την κυβέρνηση για αξιοποίηση του «μαξιλαριού ασφαλείας» των 37 δισ. ευρώ που παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της ΝΔ:

Σε υγειονομικό επίπεδο, προστασία από τον κορωνοϊό, αλλά και από επιπλοκές άλλων ιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, μετά την εντολή του υπουργείου Υγείας προς τα δημόσια νοσοκομεία να ακυρωθεί το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων. Εντολή που «έβγαλε στη φόρα», όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, την αληθινή εικόνα για τις ΜΕΘ, προς διάψευση των κυβερνητικών ισχυρισμών περί 900 κλινών «που θα γίνουν 1.200 μέχρι το τέλος του έτους». Κι αυτό διότι το ίδιο το υπουργείο Υγείας έδωσε χθες στοιχεία βάσει των οποίων: «Σε όλη τη χώρα λειτουργούν 312 κλίνες ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 188 είναι κατειλημμένες και 124 κενές (ποσοστό 40%)».

Οικονομική ασφυξία και λουκέτα

Σε οικονομικό επίπεδο, προστασία από τη δραματική μείωση ή και εξαφάνιση του εισοδήματος, εξαιτίας του μερικού lockdown, των απολύσεων, των λουκέτων και εργασιακών επιλογών όπως η εκ περιτροπής εργασία ή η αναστολή συμβάσεων εργασίας. Την εικόνα έδωσε χθες (στο «Κόκκινο») η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου: «Ανακοινώνουν μέτρα ακόμα χειρότερα από εκείνα της πρώτης φάσης: δεν δίνουν καμία απευθείας επιχορήγηση στις επιχειρήσεις που κλείνουν με κυβερνητική εντολή (εστίαση, πολιτισμό, άθληση), παρά μόνο ξαναβάζουν τον κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Δεν δίνουν καμία ενίσχυση στους επαγγελματίες, ούτε καν εκείνο το πενιχρό 800άρι που έδωσαν τον Απρίλιο. Στους εργαζόμενους, ξαναδίνουν τα 534 ευρώ με αναστολή σύμβασης εργασίας, επιδοτούν δηλαδή την ανεργία τους και όχι την εργασία τους».

Κατά την κα Αχτσιόγλου, η αναβολή πληρωμών για αμέσως μετά το κλείσιμο είναι «γελοίο μέτρο» διότι, όπως είπε, «ο υπόχρεος δεν θα έχει έσοδα, λόγω του λουκέτου του Νοεμβρίου».

Σε τρομακτική πίεση το ΕΣΥ

Το στίγμα των επόμενων κινήσεων έδωσε ο κ. Τσίπρας με την on camera δήλωσή του χθες. «Δυστυχώς βρισκόμαστε μπροστά σε δραματικές εξελίξεις. Η χώρα έχασε οριστικά την ευκαιρία, γιατί η κυβέρνηση σπατάλησε συνειδητά τον χρόνο που κέρδισε η κοινωνία. Το ΕΣΥ βρίσκεται ήδη σε τρομακτική πίεση. Μέχρι πρότινος μας καθησύχαζαν ότι έχουμε 1.200 κρεβάτια ΜΕΘ και ότι η ενίσχυση που ζητούσαμε «είναι πεταμένα λεφτά». Και σήμερα ξαφνικά μας λένε ότι με 140 συμπολίτες μας διασωληνωμένους, έχουμε ήδη πληρότητα πάνω από 75% στην Αττική. Και στην περιφέρεια κοντά στο 100%, ήδη στέλνουν ασθενείς σε μακρινά νοσοκομεία. Πότε μας έλεγαν αλήθεια και πότε ψέματα;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ανέδειξε τη δεινή θέση των επαγγελματιών και των εργαζομένων στους κλάδους που μπήκαν στο μερικό lockdown, έθεσε θέμα άμεσης και ουσιαστικής ενίσχυσής τους. «Με 37 δισ. στα ταμεία και με πράσινο φως από τις Βρυξέλλες να δαπανηθούν όσα χρειαστεί για να προστατευθεί η δημόσια υγεία και η οικονομία, η διαρκής αδράνεια της κυβέρνησης αποδεικνύεται πια εγκληματική», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v