Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Χάνεται πλέον ο έλεγχος της πανδημίας

«Μεγάλη ανησυχία» μετά την ενημέρωση του Πολιτικού Συμβουλίου από τον Α. Ξανθό. Δημόσια νοσοκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και σχολεία, οι επικίνδυνοι κρίκοι. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Α. Τσίπρας.

ΣΥΡΙΖΑ: Χάνεται πλέον ο έλεγχος της πανδημίας

H φράση του Ανδρέα Ξανθού «χάνεται ο έλεγχος» έπεσε βαριά στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε χθες υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με αποκλειστικό θέμα την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Ο τομεάρχης Υγείας κ. Ξανθός μετέφερε την ενημέρωση που έλαβε προχθές από τον Βασίλη Κικίλια και από λοιμωξιολόγους, ενώ η δραματική εικόνα που μετέφερε είναι δηλωτική της κατάστασης. Πόσο μάλλον που ο ίδιος κρατούσε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους όλο το προηγούμενο διάστημα και δεν συμπεριλαμβανόταν στους απαισιόδοξους για την πορεία του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Ειδική συζήτηση έγινε για το μέγεθος της διασποράς στα σχολεία, μετά τις πληροφορίες ότι το 25% των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες αφορούν ηλικίες έως 17 ετών. Δεν θεωρήθηκε τυχαία η απόφαση να κλείσουν τα Λύκεια στη Θεσσαλονίκη, παρότι η αρχική απόφαση, που είχε ανακοινωθεί λίγες ώρες νωρίτερα, ήταν να παραμείνουν ανοικτά.

Στη δική του παρέμβαση, ο τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης αναφέρθηκε στην έξαρση των κρουσμάτων στον μαθητικό πληθυσμό, τονίζοντας ότι ακολουθεί αυξητική πορεία αντίστοιχη με τον γενικό πληθυσμό.

Κατόπιν (και) αυτών, στο ηγετικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε «μεγάλη ανησυχία» για την ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και του ΕΣΥ. Όπως επισημάνθηκε, το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη το Σάββατο ήταν «ομολογία αποτυχίας», δεδομένου ότι βασικά σημεία του ακυρώθηκαν πριν καλά καλά περάσουν 24 ώρες, καθώς η επιδείνωση της κατάστασης οδήγησε σε νέα μέτρα.

Η εικόνα που παρουσιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία και οι ΜΕΘ εκτιμήθηκε ως «απολύτως οριακή», μετά και την εντολή του υπουργείου Υγείας να ακυρωθεί το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων.

Εμείς δεν είμαστε τυμβωρύχοι…

Με αυτά τα δεδομένα, στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου (που θα δημοσιοποιηθεί σήμερα) θα γίνεται σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα συνεχίσει να βάζει πάνω από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της κοινωνίας, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα κάνει πολιτική τυμβωρυχίας όπως έκανε η ΝΔ». Θα συνεχίσει, ωστόσο, να στηλιτεύει και να ασκεί κριτική «σε όλες τις κυβερνητικές αντιφάσεις, αδράνειες και αμέλειες που έχουν οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο».

Όπως διευκρινίζουν κομματικές πηγές, όμως, αυτή η στάση δεν σημαίνει «υποστολή της αντιπολιτευτικής σημαίας» τόσο στο υγειονομικό πεδίο (άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ) όσο και στο κοινωνικό. Καθώς το κλείσιμο των επιχειρήσεων στην εστίαση, στον πολιτισμό και στην άθληση, με λιγότερα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης όσων πλήττονται, σε σύγκριση με αυτά του πρώτου lockdown, δημιουργεί πλέον πρόβλημα επιβίωσης για μεγάλο τμήμα της κοινωνίας.

«Με αυτό τον τρόπο, ο κόσμος της εργασίας και της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας οδηγείται σε απόγνωση και οικονομική ασφυξία», διαπιστώθηκε χαρακτηριστικά. Σε συνδυασμό δε, με τον πτωχευτικό νόμο και τις εργασιακές αλλαγές που φέρνει ο υπουργός Εργασίας, «οδηγούμαστε σε κοινωνική χρεοκοπία», όπως ήταν η επωδός. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επιπλέον, εκτίμησαν ότι μπροστά στα κοινωνικά αδιέξοδα που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης, θα ενταθεί ο αυταρχισμός της, «ώστε να ικανοποιηθεί το ακραίο ακροατήριό της».

«Αφήστε τα γραφεία»

Η παρότρυνση του κ. Τσίπρα προς τα στελέχη του κόμματος ήταν «πρωτοβουλίες σε όλα τα πεδία και έξοδος από τα γραφεία για ουσιαστική επαφή με τον κόσμο». Ο ίδιος θα μεταβεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη και θα συναντηθεί με φορείς και πολίτες, ώστε να αποκτήσει εικόνα «από πρώτο χέρι» για τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης. Από την πλευρά του, ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος εστίασε στις επιπρόσθετες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που πρέπει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αναμένονται ασφυκτικές συνθήκες για μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, αντίστοιχες με του 2012.

Νωρίτερα χθες, ο κ. Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους από την εστίαση, μίλησε για τον κίνδυνο λουκέτων στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα χαθούν. «Τούτη την ώρα, αν δεν υπάρξει απόφαση για μη επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή επιδότηση, ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων της εστίασης ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που διατηρούν, δηλαδή επιδότηση 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ουσιαστική στήριξη του κόστους εργασίας, εξηγώντας τι εννοεί: «Σε όσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει καθολικά, να καλυφθεί στο 100% το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος, και σε όσες λειτουργούν πληττόμενες, να καλυφθεί κατά 40% το μισθολογικό και κατά 100% το ασφαλιστικό κόστος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v