Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Εκτακτη συνέντευξη Τύπου μετά την ακύρωση της «Ώρας του Πρωθυπουργού»

«Ομολογία ολοκληρωτικής αποτυχίας της κυβέρνησης» το νέο lockdown. Οι καθυστερήσεις, οι παλινωδίες και το δίλημμα: «λιμός ή λοιμός». Τι εισηγούνταν οι ειδικοί και τι αποφάσιζε η κυβέρνηση, το ερώτημα.

Τσίπρας: Εκτακτη συνέντευξη Τύπου μετά την ακύρωση της «Ώρας του Πρωθυπουργού»

Με τη φράση «η δημοκρατία δεν θα μπει σε καραντίνα», ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε, μέσω Διαδικτύου, την απόφασή του να δώσει σήμερα (12:30 μ.μ.) συνέντευξη Τύπου για τις δραματικές εξελίξεις περί την πανδημία.

Με τον τρόπο αυτό «απάντησε» στην επιλογή του κ. Μητσοτάκη να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί «Ώρα του Πρωθυπουργού», όπου επρόκειτο να απαντήσει στην ερώτηση που του είχε υποβάλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αντικείμενο «τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες για την αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα».

«Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης προτιμά τον μονόλογο και τη μονοφωνία των επιχορηγούμενων από τη ‘λίστα Πέτσα’ μέσα ενημέρωσης. Δεν θέλει να βρεθεί στη δύσκολη θέση να υπάρχει αντίλογος και επιχειρήματα για τις παλινωδίες που οδήγησαν στο νέο lockdown», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η ανακοίνωση του lockdown από τον πρωθυπουργό χθες, παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα, συνιστά «ομολογία ολοκληρωτικής αποτυχίας της κυβέρνησης».

«Αλλάζουν άποψη ανά δεύτερη ημέρα. Ανά μία ημέρα αναιρούνται τα ίδια τα λεγόμενα του πρωθυπουργού από νέα μέτρα που αναγκάζεται να φέρνει άρον άρον», σημειώνουν κομματικές πηγές. Επικαλούνται ως παράδειγμα, δε, το γεγονός ότι την προηγούμενη Παρασκευή ο κ. Τσίπρας προειδοποιούσε πως το «σχέδιο ενός μήνα» που θα ανακοίνωνε ο κ. Μητσοτάκης την επομένη, θα αναθεωρηθεί πολύ σύντομα. «Πέρασαν μόλις τέσσερις ημέρες για να συμβεί αυτό», παρατηρούν.

Ρίχνοντας το βάρος στα μέτρα πρόληψης που ελήφθησαν με προκλητική καθυστέρηση, παρά τις επίμονες και έγκαιρες προειδοποιήσεις ουκ ολίγων γιατρών, οι ίδιες πηγές προσθέτουν: «Αντί να λειτουργήσει προληπτικά η κυβέρνηση και αφού οδήγησε την κατάσταση εκτός ελέγχου, αρχής γενομένης από το αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού (σ.σ. χωρίς τεστ και χωρίς “καραντίνα” για τους επισκέπτες) και, εν συνεχεία, από τα ελλιπή μέτρα προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και σε μαζικούς χώρους εργασίας, “ξαναβάζουν λουκέτο στη χώρα”. Και, μάλιστα, χωρίς την αυτονόητη οικονομική στήριξη σε εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Το δίλημμα που θέτει η κυβέρνηση στους πολίτες είναι αν προτιμούν λιμό ή λοιμό», αναφέρουν. «Τη στιγμή, μάλιστα, που ψηφίζεται άρον άρον ο πτωχευτικός νόμος και βρίσκεται καθ' οδόν προς τη Βουλή το νομοσχέδιο του Γιάννη Βρούτση με “μεσαιωνικές” ρυθμίσεις όπως απλήρωτη εργασία και περιορισμός στην απεργία».

Στο υγειονομικό σκέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τους περίπου οκτώ μήνες που είχε στη διάθεσή της για να ενισχύσει το ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται ήδη «στο κόκκινο» λόγω του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού νοσηλευομένων και διασωληνωμένων με Covid-19.

«Τόσους μήνες η κυβέρνηση υλοποιεί πολιτικές αποφάσεις αγνοώντας τις εισηγήσεις της αρμόδιας επιτροπής Υγειονομικών, με αποτέλεσμα να φτάσουμε πάλι στο σημείο μηδέν», λένε. Υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά επιμόνως το τελευταίο διάστημα να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής, προκειμένου να αποδειχθεί «τι πρότειναν οι ειδικοί και τι αποφάσιζε η κυβέρνηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v