Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tσίπρας: Η κυβέρνηση να μην εκβιάζει εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την υποχρεωτική δημοσιοποίηση των πρακτικών από τις συνεδριάσεις της επιστημονική επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση για την πανδημία. Τι απάντησε στην ερώτηση του Euro2day.gr.

Tσίπρας: Η κυβέρνηση να μην εκβιάζει εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει τροπολογία ώστε να είναι υποχρεωτική η δημοσιοποίηση των πρακτικών από τις συνεδριάσεις της επιτροπής των ειδικών που συμβουλεύουν την κυβέρνηση για τα θέματα της πανδημίας.

Αυτό ανακοίνωσε ο κ.Τσίπρας, απαντώντας στην ερώτηση του Euro2day.gr , η οποία ήταν η ακόλουθη:

“Ζητάτε επιμόνως τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής των Λοιμοξιολόγων υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα. Προχθές, από τη Θεσσαλονίκη, μιλήσατε για εγκληματικές ευθύνες οι οποίες, όπως είπατε, θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν. Ο προβληματισμός σας αφορά τις εισηγήσεις των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή τις αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση; Ή και τα δύο;”.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε: “Ο προβληματισμός μας αφορά τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά και την επιχειρούμενη εργαλιοποίηση της επιτροπής από την κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις παίρνουν την πολιτική ευθύνη, δεν κρύβονται πίσω από επιστημονικές επιτροπές και, πολύ περισσότερο, δεν εκβιάζουν αποφάσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν δίνουν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής. Να γνωρίζουμε τι συζητείται. Ξέρουμε πολύ καλά ότι κάποιες εισηγήσεις της επιτροπής ήταν διαφορετικές από τις αποφάσεις που ελήφθησαν και ότι η κυβέρνηση έριξε την ευθύνη στην επιτροπή. Για παράδειγμα, η κυβερνητική απόφαση για την αύξηση της πληρότητας στα πλοία, για την αραίωση των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τη μείωση των μαθητών ανά αίθουσα. Για το τελευταίο, όχι απλώς αποκρύβεται η αλήθεια αλλά παρουσιάζεται από μέλη της επιτροπής η ανακριβής άποψη ότι ο ιός διασπείρεται το ίδιο σε αίθουσες με 15 παιδιά και σε αίθουσες με 30 παιδιά.

»Να μας απαντήσουν τι έγινε και με τα γήπεδα. Όπου ο υφυπουργός Αθλητισμού πίεσε την επιτροπή να τα «ανοίξει», η επιτροπή το αποδέχθηκε κατά πλειοψηφία και μία ημέρα μετά το ακύρωσε ο κ. Μητσοτάκης. Τις ευθύνες πρέπει να τις αναλαμβάνει η κυβέρνηση και να μην εκθέτει την επιστημονική κοινότητα σε μία στιγμή που η κοινωνία πρέπει να εμπιστευτεί την επιστήμη. Θα καταθέσουμε τροπολογία ώστε να είναι υποχρεωτική η δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεών της επιτροπής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v