Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρή κριτική ΣΥΡΙΖΑ για «πανδημίες κορωνοϊού και φτώχειας»

«Ο Α. Τσίπρας προειδοποιεί εγκαίρως διότι …γνωρίζει από πρώτο χέρι τι λένε οι ειδικοί». Η μάχη του Προϋπολογισμού και η νέα προσπάθεια κοινής στάσης της προοδευτικής αντιπολίτευσης. «Να ξεχάσουν τα σενάρια ‘τύπου Παπαδήμου’, δεν μας αφορούν».

Σκληρή κριτική ΣΥΡΙΖΑ για «πανδημίες κορωνοϊού και φτώχειας»

Ηταν αρχές Νοεμβρίου όταν ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε έκκληση από την Θεσσαλονίκη «να μη γίνει η πόλη Μπέργκαμο». Δηλαδή, να μην φτάσουν οι γιατροί στο σημείο να κάνουν διαλογή ασθενών με Covid-19 καθώς πλησίαζε η στιγμή που δεν θα επαρκούσαν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ. Την προηγούμενη εβδομάδα, από τη Λάρισα, ζήτησε την άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινών, καθώς από τα «μισόλογα» προέκυπτε (και προκύπτει...) ότι η μακάβρια διαλογή γίνεται ήδη.

Με τις παρεμβάσεις του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στέλνει κάθε φορά στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στο δημόσιο σύστημα υγείας. Κυρίως, «τι έρχεται», καθώς ενημερώνεται σε καθημερινή βάση από ειδικούς, είτε αυτοί μετέχουν στην ειδική επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας είτε όχι.

Αυτό που επιχειρεί συνεπώς είναι να απαιτήσει από την κυβέρνηση να πάρει «χθες» τα απαιτούμενα μέτρα, με σαφέστατες πινελιές απειλής εάν δεν το πράξει. Δεν είναι τυχαία δε, η επιμονή του να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιστημονικής επιτροπής: «αμφιβάλλει κανείς ότι ο ίδιος τα μελετά σε καθημερινή βάση;», αναφέρει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με γνώση, κατά τις πληροφορίες, των εν λόγω πρακτικών.

Η πανδημία της φτώχειας

Πλην του αμιγώς υγειονομικού σκέλους, η ηγεσία του κόμματος περνά σε πρώτο πλάνο και την έτερη πανδημία που προκαλεί «ο ιός της φτώχειας και της ανεργίας». Όπως τονίζουν, τα στοιχεία του Προϋπολογισμού αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση «δεν θέλει και δεν μπορεί λόγω νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας» να βρει... το εμβόλιο, που θα σώσει οικονομία και κοινωνία από την κατάρρευση.

«Πώς γίνεται να προβλέπονται αυξημένα φορολογικά έσοδα το 2021 κατά 3,6 δισ. ευρώ (από 44,2 το 2020 στα 47,8 το 2021), όταν ο καταβυθισμένος τζίρος, τα λουκέτα, η πτώση του εισοδήματος των εργαζομένων με τις αναστολές συμβάσεων εργασίας ή την εκ περιτροπής εργασία και την ‘κρυμένη ανεργία’ δεκάδων χιλιάδων στον τουριστικό κλάδο, παραπέμπουν στο αντίθετο;» ρωτούν. Επισημαίνοντας, παράλληλα, τα δυσβάστακτα βάρη που περιμένουν τους επαγγελματίες, λόγω της επιστρεπτέας προκαταβολής (δηλαδή, των δανεικών) και της μετάθεσης φορολογικών υποχρεώσεων στο επόμενο έτος, μαζί με αυτά που θα προστεθούν τότε.

Όπως παρατηρούν, το «μισάνοιγμα» του lockdown πριν από τις γιορτές (σ.σ. εάν γίνει) δεν θα αναδείξει το πρόβλημα σε όλες τις διαστάσεις του, διότι πολλοί καταστηματάρχες θα προσπαθήσουν να αντλήσουν ό,τι μπορούν από την χριστουγεννιάτικη αγορά. «Η συντριβή θα φανεί αμέσως μετά, όταν τα λουκέτα και οι απολύσεις θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας», λένε. Πόσο μάλλον εάν μετά τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα αποφασισθεί και νέο lockdown, κατά τη μέθοδο του «ακορντεόν».

Με όπλο τον Προϋπολογισμό

Μέσα σ΄ αυτό το σκηνικό που γίνεται «βαθύ μαύρο» με την τραγική αύξηση των θανάτων (σ.σ. οι 108 του Σαββάτου ξεπέρασε κάθε απαισιόδοξη πρόβλεψη) το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δώσει «τη μεγάλη μάχη» στη συζήτηση και ψήφιση του νέου Προϋπολογισμού.  Κατά τις πληροφορίες, θα επιδιώξει να δώσει συνέχεια στην κοινή στάση της προοδευτικής αντιπολίτευσης, με πρωτοβουλίες που θα στηριχθούν από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜΕΡΑ25 – ανάλογης με αυτή… που κατάφερε ο κ. Μητσοτάκης την ημέρα του Πολυτεχνείου.

Από το «όλον ΚΙΝΑΛ» δεν περιμένουν ανταπόκριση, καθώς το «αντιΣΥΡΙΖΑ» μένος τμήματος της κοινοβουλευτικής ομάδας του θα αντιδράσει, πάλι, σε μία τέτοια εξέλιξη, με την Φώφη Γεννηματά να μην έχει περιθώρια κινήσεων.  Οι πληροφορίες επιμένουν, όμως, ότι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που υπεραμύνονται της προοδευτικής σύμπλευσης (σ.σ. και δεν έχουν εκδηλωθεί, ακόμα) θα δώσουν στίγμα «και θα στείλουν ηχηρό μήνυμα» στην ηγεσία τους.

Ο Προϋπολογισμός, άλλωστε, προσφέρει «πεδίον δόξης λαμπρό», όπως αναδεικνύουν οι παρεμβάσεις της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου:

  • Μηδενικές ενισχύσεις για εξοπλισμό και υποδομές στο ΕΣΥ, εποχικούς και εργαζόμενους στον τουρισμό, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, μακροχρόνια ανέργους, πολιτισμό, αγρότες, μισθωτούς, μικρομεσαίες επιχειρήσεις – ακόμα και για τα δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής που υπόσχεται η κυβέρνηση.
  • Διάθεση μόλις 2,5 δισ. δαπανών για «κοινωνικές ανάγκες», με εμφάνιση «ενός απροσδιόριστου αποθεματικού 3 δισ., το οποίο η κυβέρνηση της ‘λίστας Πέτσα’ και του ‘σκόιλ ελικικού’ δε λέει αν και πού θα δαπανήσει».
  • Μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση το 2021.
  • Εμμονική άρνηση στην μη επιστρεπτέα ενίσχυση για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όταν όλοι, ακόμα και η Κομισιόν, την θεωρεί θεωρούν αναγκαία.
  • Κούρσα εξοπλισμών για να καλυφθεί η μετεκλογική απουσία ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής.

Ακόμα και σε επίπεδο εκτιμήσεων, η κυβέρνηση “μένει ετεξεταστέα”, καθώς, όπως παρατήρησε ο κ. Τσακαλώτος: «κατά την αρχική πρόβλεψη της κυβέρνησης η ανάκαμψη το 2021 θα ήταν μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020. Τώρα προβλέπουν υπερδιπλάσια ύφεση από την ανάπτυξη. Ελπίζουμε πραγματικά να είναι η τελευταία αναθεώρηση επί τα χείρω».

Περί «οικουμενικών σεναρίων»

Όσο για τα πολιτικά σενάρια; Όλο και λιγότερο «ψιθυριστά», στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (όπως ο Νίκος Παππάς και ο Γιάννης Ραγκούσης) μιλούν δημοσίως για σχεδιασμούς που αποβλέπουν στην ανακοπή της ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.  Είτε με δημιουργία νέου κόμματος που θα (επιχειρηθεί να) μπει ανάχωμα, είτε με ζυμώσεις περί “κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου” για να εγκλωβισθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Τα δημοσκοπικά ευρήματα αρχίζουν πλέον να εμφανίζουν τη ΝΔ κάτω από το ποσοστό που έλαβε στις περσινές εκλογές, ενώ αναγκάζονται να ΄δίνουν΄ άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης (στο Κόκκινο), προβάλλοντας τη βεβαιότητα ότι «η καθοδική πτώση της ΝΔ δεν έχει επιστροφή».

Για τα «οικουμενικά σενάρια» δε, η θέση της ηγεσίας είναι «κάθετα αρνητική», διαμηνύοντας ότι «η όποια πολιτική εξέλιξη θα περνά μέσα από τις κάλπες».

Οι οποίες δεν μπορούν να στηθούν πριν φτάσει το εμβόλιο στους πολίτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v