Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Μένουμε συνεπείς στη συμφωνία με τους πολίτες

Μήνυμα πως το μεταρρυθμιστικό έργο συνεχίζεται από τον πρωθυπουργό. Κριτική στην αντιπολίτευση πως κινείται «ανάμεσα στην ανεύθυνη καταγγελία και την ανέξοδη πλειοδοσία».

Μητσοτάκης: Μένουμε συνεπείς στη συμφωνία με τους πολίτες

Στο δίχτυ προστασίας που θέλει να απλώσει η κυβέρνηση -με παράδειγμα τον διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για σχεδόν 500.000 δικαιούχους τον Δεκέμβριο- σε συνδυασμό με την προώθηση μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή, στο οποίο προβλέπεται και η μείωση των εισφορών, ο πρωθυπουργός εστίασε στα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Όπως είπε, «έχουν ήδη δοθεί 9 δισεκατομμύρια, που θα φτάσουν τα 11 δισεκατομμύρια. Συνολικά το πρόγραμμα θα φτάσει τα 24 δισεκατομμύρια. Και θα προστεθούν άλλα 7.5 δισεκατομμύρια για το 2021. Το ποσό αυτό είναι περίπου όσα η χώρα θα εισπράξει από δάνεια και επιχορηγήσεις από το ευρωπαϊκό ταμείο.

Ειδική αναφορά έκανε στην επιστρεπτέα προκαταβολή, τονίζοντας πως είναι ένα μέτρο επιτυχημένο και επαναλαμβανόμενο. Μάλιστα σημείωσε πως «ακόμα 143.000 επιχειρήσεις θα λάβουν εντός της ημέρας 700 εκατομμύρια. Μέσα σε μία εβδομάδα, η κυβέρνηση στήριξε πάνω από 220.000 επιχειρήσεις με 1.1 δισεκατομμύριο ευρώ. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να είναι ζωντανές».

Πυρά εξαπέλυσε στην αντιπολίτευση λέγοντας πως «βλέπω ένα εκκρεμές ανάμεσα στην ανεύθυνη καταγγελία και στην ανέξοδη πλειοδοσία από την άλλη» και είπε πως υπάρχει ένα «όχι» σε κάθε κυβερνητική δράση και στη συνέχεια ακούγεται ένας πολλαπλασιασμός. Δηλαδή σε ό,τι εξαγγέλλει η κυβέρνηση, έρχεται η αντιπολίτευση και λέει ότι θα δώσει τα διπλά. «Αυτή η φόρμουλα δεν δουλεύει ούτε για τα δημοσκοπικά σας ποσοστά» είπε προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε «η κοινωνία αναζητά ενότητα και σαφή τεκμηριωμένο λόγο».

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας -το οποίο περιλαμβάνει πληθώρα εργασιακών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων-, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε «οι ρυθμίσεις του αποτελούν ψηφίδες που -δίπλα σε άλλες δράσεις- διαμορφώνουν μια κοινωνική πολιτική». Και μίλησε για «μια πολιτική κοινωνικά δίκαιη. Μια πολιτική που διαπνέεται από εθνική ματιά», επισημαίνοντας πως «θα βγούμε από την κρίση ενωμένοι».

Παράλληλα έστειλε μήνυμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας «βρίσκομαι εδώ για να δείξω ότι το νομοθετικό έργο συνεχίζεται». Για να προσθέσει πως οι περιορισμοί του κορωνοϊού «δεν περιορίζουν τις δικές μας μεταρρυθμίσεις».

Μάλιστα έδωσε μια πρόγευση των επόμενων νομοσχεδίων, που θα ψηφιστούν από τη Βουλή. Πρόκειται για το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, το χωροταξικό νομοσχέδιο και το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις (που αναμένεται να ψηφιστεί μετά τις γιορτές). «Παρά τις δυσκολίες η κυβέρνηση μένει σταθερή στη συμφωνία με τους πολίτες, αλλάζει τη χώρα και κάνει πράξη όσα λέει» είπε. Ειδική αναφορά έκανε και στο ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας πως θα συζητηθεί στη Βουλή.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, τόνισε ότι κεντρικό σημείο είναι η νέα αποκλιμάκωση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων. Όπως είπε, «το μη μισθολογικό κόστος στην πατρίδα μας παραμένει δυσανάλογα μεγάλο. Συνεπώς κάθε μείωση του μη μισθολογικού κόστους ενισχύει το ταμείο των επιχειρήσεων και το πορτοφόλι των μισθωτών».

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το 2021 οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και σωρευτικά το «ψαλίδι» φτάνει τις 3.9 ποσοστιαίες μονάδες (καθώς έχουν μειωθεί και φέτος). Από αυτό κερδίζουν πάνω από 250.000 επιχειρήσεις και σχεδόν 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Παράλληλα αναφέρθηκε σε ενδεικτικά παραδείγματα, επισημαίνοντας πως το ετήσιο κέρδος για τον μισθωτό των 1.000 ευρώ είναι 229 ευρώ, για τα 1.500 ευρώ πάει στα 342 ευρώ και για 2.000 ευρώ αγγίζει τα 456 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε μία σειρά ευνοϊκών διατάξεων, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Τέλος, υπογράμμισε πως για τον Δεκέμβριο διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για σχεδόν 500.000 δικαιούχους, ενώ για πρώτη φορά θα καλυφθούν άστεγοι και γυναίκες θύματα βίας που ζουν σε ξενώνες.

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ο υπουργός Υγείας θα επικοινωνήσει άμεσα με όλα τα κόμματα για το θέμα του εμβολιασμού. Όπως είπε στόχος είναι σε συνεννόηση με όλα τα κόμματα να δρομολογηθεί μία μεγάλη εκστρατεία επικοινωνίας, ώστε να πειστούν να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε εκ νέου βέλη στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως “εσείς διαλύσατε τη μεσαία τάξη, που έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από την παράταξη σας”. Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα τόνισε “κάνατε μια αναφορά σε συναισθήματα. Μιλήσατε για υπερηφάνεια, για πανηγύρια υπουργών όταν συνέκριναν στατιστικές. Κοιτάξτε. Είμαστε όλοι πάρα πολύ θλιμμένοι και στεναχωρημένοι που συμπολίτες μας χάνουν την ζωή τους. Αυτή τη πρωτοφανή υγειονομική κρίση μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνο με ταπεινότητα και σεμνότητα, με εγκράτεια, χωρίς ακρότητες, με αυτοκριτική και με διαρκή επιθυμία να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι”. Συνέχισε λέγοντας “εργαζόμαστε για να δώσουμε λύση σε μια κρίση που έχει παγκόσμια χαρακτηριστικά. Κάνετε συγκρίσεις με την κρίση των προηγούμενων ετών. Μα την κρίση του 2015 εσείς την δημιουργήσατε κύριε Τσίπρα. Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια παγκόσμια πανδημία”.

Ο πρωθυπουργός- απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - τόνισε πως “αναφερθήκατε στην δήλωση του κ. Γεραπετρίτη. Θα καταθέσω την δήλωση στα πρακτικά. Είναι ανέντιμο και άδικο αυτό που κάνετε. Ο κ. Γεραπετρίτης είπε κάτι που είπα και εγώ”. Συνέχισε λέγοντας «προφανώς θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ΜΕΘ γι΄ αυτό και τις διπλασιάσαμε”, ωστόσο “είναι η τελευταία γραμμή άμυνας του συστήματος και αν δεν προνοήσουμε να πνίξουμε τη διασπορά του ιού νωρίτερα όσες ΜΕΘ και να έχουμε δεν θα φτάνουν”

Συνέχισε λέγοντας “εγώ είμαι θλιμμένος αλλά η χαιρεκακία κάποιων στελεχών σας δεν κρύβεται. Μην μου κάνετε εμένα μαθήματα συμπεριφοράς όταν ανέχεστε στην κοινοβουλευτική σας ομάδα το φαινόμενο Πολάκη. ‘Εχουμε ακούσει απίστευτα πράγματα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που καλούν εισαγγελείς και θεωρούν εμάς υπεύθυνους για την πανδημία. Εχετε ευκαιρία να πάρετε αποστάσεις”.

Τέλος απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα - που αναφέρθηκε σε ένα ανέκδοτο για τις επιστολές που βρίσκει ο κάθε πρωθυπουργός - σημείωσε : εγώ δεν βρήκε ούτε εποστολές ούτε ρούτερ στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v