Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαμάχη κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το χωροταξικό

Καταψηφίζει η αντιπολίτευση. Για μεγάλη τομή που επιχειρεί να βάλει τάξη στο πολεοδομικό χάος μίλησε ο Σ. Χατζηδάκης. Δημιουργούνται αδιαφανείς διαδικασίες και δομές έξω από τις υπηρεσίες, είπε ο Σ. Φάμελλος. Πράσινο περιτύλιγμα, λέει το ΚΙΝΑΛ.

Διαμάχη κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το χωροταξικό

Ξεκίνησε σήμερα στη Βουλή εν μέσω πολιτικών εντάσεων η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον «εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας». Η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται αύριο, με το ΚΚΕ να ζητά ονομαστική ψηφοφορία.

Για μεγάλη τομή «που επιχειρεί να βάλει τάξη στο πολεοδομικό και χωροταξικό χάος της χώρας» μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως «βλέπουμε στην πατρίδα μας μια εικόνα όπου δίπλα σε ένα σπίτι είναι ένα μαντρί, πιο δίπλα ένα ξενοδοχείο και πιο δίπλα ένα θερμοκήπιο, και με αυτή την εικόνα μπάχαλου δεν συμβιβαζόμαστε». Προσέθεσε πως δεν θα ήμουν ήσυχος με τη συνείδησή μου εάν έμενα άπρακτος και συνεχίζαμε τις πολιτικές «Μαυρογιαλούρων»

Κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή ο υπουργός μίλησε για ένα νομοσχέδιο που είναι πράγματι φιλικότερο προς τις επενδύσεις και αναφέρθηκε αναλυτικά στις προωθούμενες διατάξεις. Όσον αφορά στις ρυθμίσεις που αφορούν στην εκτός σχεδίου δόμηση, είπε ότι οι παρεκκλίσεις δεν καταργούνται αύριο το πρωί, και ότι υπάρχει μεταβατική περίοδος έως και έξι ετών.

Κριτική άσκησε από το ΣΥΡΙΖΑ ο Σ. Φάμελλος τονίζοντας πως «το σημερινό νομοσχέδιο είναι επικίνδυνο για την κοινωνία, την ανάπτυξη και το περιβάλλον. Με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αλλά και με τις τροπολογίες δημιουργούνται αδιαφανείς διαδικασίες και δομές έξω από τις Υπηρεσίες της πολιτείας. Δημιουργούνται μηχανισμοί εξυπηρετήσεων απευθείας στα γραφεία των Υπουργών και γίνονται τακτοποιήσεις και χατίρια στους κολλητούς του συστήματος».

Κριτική στο νομοσχέδιο από το Κίνημα Αλλαγής άσκησε ο Γιώργος Αρβανιτίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε «θα όφειλε αυτό το νομοσχέδιο να μην περιοριστεί σε ένα «πράσινο» περιτύλιγμα ενός αφηγήματος για την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Αλλά να μπει σε ένα πραγματικά «πράσινο» περιεχόμενο». Αύριο εκτός απροόπτου αναμένεται να μιλησει στην Ολομέλεια η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Το νομοσχέδιο είναι « ταξικό, αντιπεριβαλλοντικό και αυταρχικό» τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. «Όχι» στο νομοσχέδιο λένε επίσης η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ 25.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v