Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Μαζικός… κυβερνητικός εμβολιασμός και ψεύτικες ελπίδες

Τι θα κάνει η κυβέρνηση μέχρι την ανοσία του πληθυσμού το φθινόπωρο; Κριτική για την απουσία μαζικών τεστ και την πίεση του ΕΣΥ. Οπισθοχώρηση Κ. Μητσοτάκη στα δωρεάν φάρμακα των χαμηλοσυνταξιούχων.

ΣΥΡΙΖΑ: Μαζικός… κυβερνητικός εμβολιασμός και ψεύτικες ελπίδες

Μοιράζει ψεύτικες ελπίδες για γρήγορο μαζικό εμβολιασμό, τον οποίον μετατρέπει, εκτός από επικοινωνιακό σόου, σε ρουσφέτι για εκλεκτούς, δεν αποσυμπιέζει τα δημόσια νοσοκομεία και αρνείται να διορθώσει τα λάθη στα σχολεία, παρότι επιθυμεί διακαώς την επαναλειτουργία τους. Αυτή την κατηγορία απευθύνει στην κυβέρνηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τρίτο κύμα της πανδημίας.

«Επιστήμονες τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως προειδοποιούν για τρίτο κύμα, ακόμα πιο επιθετικό, μετά τις γιορτές», αναφέρουν κομματικές πηγές, παραπέμποντας σε δημοσίευμα (σ.σ. «Καθημερινή») σύμφωνα με το οποίο ένα από τα σοβαρότερα ιδρύματα των ΗΠΑ, το Institute for Health Metrics and Evaluation, προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων στην Ελλάδα ως τον Απρίλιο.

Με βάση και την παραδοχή όλων των επιστημόνων ότι η ανοσία στον πληθυσμό από το εμβόλιο δεν πρόκειται να επιτευχθεί πριν από το φθινόπωρο, θέτουν το ερώτημα: «Ως τότε τι θα κάνουμε; Θα περιμένουμε με το ΕΣΥ υπό κατάρρευση και θα μετράμε κάθε μέρα νεκρούς; Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξανακάνει το ίδιο εγκληματικό λάθος του προηγούμενου δεκαμήνου, αρνούμενη να ενισχύσει το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών και μαζικά τεστ για τους πολίτες».

Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν «κυνική» την παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου περί προτεραιότητας των μελών της κυβέρνησης στον άμεσο εμβολιασμό. «Μετατρέπουν τη διαδικασία σε ρουσφέτι για λίγους εκλεκτούς, ενώ περνούν σε δεύτερη μοίρα το σύνολο των γιατρών, των νοσηλευτών, των ευπαθών ομάδων, αλλά και των εκπαιδευτικών, τη στιγμή που συζητούν άνοιγμα των σχολείων».

Ενδεικτική, πάντως, του μεγάλου θορύβου που προκάλεσε ο μαζικός… κυβερνητικός εμβολιασμός, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παραδέχθηκε χθες ότι έγιναν λάθη «που θα τα διορθώσουμε» και, εν είδει απολογίας, πρόσθεσε: «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενέκρινε να εμβολιαστούν κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες. Μαζί με τις χιλιάδες υγειονομικούς που θα εμβολιάσουμε, μετά τα γηροκομεία μας, τις κλειστές δομές και μετά τις ευπαθείς ομάδες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε αυτή τη δυνατότητα, για λόγους ασφαλείας, για να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί το Κράτος. Είναι μηδαμινός ο αριθμός μπροστά στις 400.000 εμβόλια της Pfizer που έχουμε για τον Ιανουάριο».

«Μακάρι να διαψευσθούμε, αλλά…»

Το στοιχείο που ανησυχεί ιδιαίτερα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η «επιστροφή» του αριθμού των κρουσμάτων σε τετραψήφιο αριθμό παρά τη μεγάλη (δίμηνη, πλέον) χρονική διάρκεια του lockdown, αποδεικνύοντας ότι η πλασματική εικόνα των τελευταίων ημερών οφειλόταν στα μειωμένα τεστ, λόγω της χριστουγεννιάτικης αργίας.

«Αντί να αυξάνουν μαζικά και δωρεάν τεστ με συνταγογράφηση, συνεχίζουν να ποντάρουν σε "λοταρίες" για τυχερούς. Τους δύο τελευταίους μήνες, μόνο, έχουμε πάνω από 4.100 νεκρούς, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (καταγγελίες υγειονομικών για ποσοστό ως και 80%) πέθαναν εκτός ΜΕΘ», τονίζουν. Επ' αυτού, επικαλούνται καταγγελίες των ιδίων των υγειονομικών, οι οποίοι μιλούν για ποσοστά που φτάνουν ακόμα και στο 80%. Ως εκ τούτου, ζητούν από την κυβέρνηση «να δώσει επιτέλους» αναλυτικά στοιχεία για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ (στο σπίτι ή σε θαλάμους και διαδρόμους) το τελευταίο δίμηνο.

Ειδικά για την «εμβολιάδα», όπως την αποκαλούν, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι «τα 2.000.000 εμβόλια τον μήνα που υποσχόταν η κυβέρνηση έγιναν λιγότερα από 100.000 τον Δεκέμβριο». Και προσθέτουν: «Ακόμα κι έτσι, συνεχίζει το ίδιο βιολί, με ψεύτικες ελπίδες και με τον πήχη στον ουρανό, για να περνάει τελικά από κάτω.

Την ώρα που η Οξφόρδη ανακοινώνει καθυστερήσεις στην έγκριση για το εμβόλιο της AstraΖeneca, η κυβέρνηση τάζει 25.000.000 εμβόλια μέχρι τον Ιούνιο, για να κερδίσει πολιτικό χρόνο. Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά όλα δείχνουν πως είναι η κυβέρνηση που πάλι θα διαψευστεί από την πραγματικότητα, για πολλοστή φορά».

Ανέκρουσε πρύμναν ο κ.Μητσοτάκης

Πέραν του υγειονομικού ζητήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μία γεύση της επίθεσης που θα επιχειρήσει με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής στο κοινωνικό πεδίο. «Μετά την κατάργηση της 13ης σύνταξης, του ετήσιου κοινωνικού μερίσματος που δινόταν επί τρία έτη και την περικοπή των αναδρομικών των συνταξιούχων, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν στην κατάργηση των δωρεάν φαρμάκων σε χαμηλοσυνταξιούχους. Αφού πρώτα καταψήφισε τη σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα, θορυβήθηκε από τη θύελλα των αντιδράσεων και άδειασε τους υπουργούς του (σ.σ. τον Γιάννη Βρούτση και το οικονομικό επιτελείο), παρατείνοντας για το 2021 τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων στους χαμηλοσυνταξιούχους», σημειώνουν.

Επισημαίνουν επίσης ως «ενδεικτικό προεκλογικής εξαπάτησης (και) των επιστημόνων» την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΑΕΙ με των ιδιωτικών κολεγίων», με νυχτερινή τροπολογία παραμονές Χριστουγέννων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα κρατήσει ψηλά το εν λόγω θέμα, δεδομένου ότι ακόμα και οι διοικήσεις των επιστημονικών φορέων και Επιμελητηρίων αντιδρούν έντονα σ' αυτή την εξίσωση. Παρότι η πλειοψηφία τους, σε πολλές περιπτώσεις, πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v