Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Μεταξύ αποτυχίας και φιάσκου «το επιτελικό κράτος του κ.Μητσοτάκη»

«Θα έχει ενδιαφέρον ποιους υπουργούς θα απομακρύνει ο πρωθυπουργός με εσπευσμένο ανασχηματισμό». Α. Τσίπρας: Οι μηχανικοί και οικονομολόγοι βουλευτές (και) της ΝΔ να πάρουν θέση για την τροπολογία Κεραμέως.

ΣΥΡΙΖΑ: Μεταξύ αποτυχίας και φιάσκου «το επιτελικό κράτος του κ.Μητσοτάκη»

Για ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ των άτακτων υπαναχωρήσεων της κυβέρνησης από επιλογές της, υπό το βάρος της κατακραυγής τόσο εντός όσο και εντός συνόρων, κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως λένε, μετά την “εντολή Μητσοτάκη” προχθές να παραταθεί η παροχή δωρεάν φαρμάκων στους χαμηλοσυνταξιούχους το 2021, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνησή του απέρριψε τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ήρθε χθες η νέα “εντολή Μητσοτάκη” να τερματισθεί ο μαζικός κυβερνητικός εμβολιασμός.

Σημειώνουν ιδιαίτερα ότι η ανακοίνωση έγινε από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, λίγες ώρες μετά την περί του αντιθέτου διαβεβαίωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος όχι μόνο απέδωσε την απόφαση να εμβολιασθούν 126 στελέχη (κορυφαία και μεσαία) της κυβέρνησης για να διασφαλιστεί “η συνέχεια του κράτους”, αλλά άσκησε και κριτική στον Αλέξη Τσίπρα επειδή στηλίτευσε το γεγονός. Ο σάλος που προκλήθηκε ωστόσο κρίθηκε -λένε- “μη αντιμετωπίσιμος από το… εμβολιασμένο Μαξίμου”, καθώς καυτηριάσθηκε και από το περιοδικό Politico.

Στις “άρον άρον υπαναχωρήσεις” εντάσσουν και τη μετάθεση εφαρμογής του νέου πτωχευτικού τον Ιούνιο, αντί τον Ιανουάριο, παρότι η κυβέρνηση είχε αρνηθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για “πάγωμα” του νόμου λόγω (και) της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Άρον άρον σε ανασχηματισμό;

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πολιτικά απομονωμένη, κοινωνικά πιεσμένη και πλήρως αποδιοργανωμένη ταλαντεύεται σε καθημερινό πλέον επίπεδο μεταξύ αποτυχίας και φιάσκου”, σημειώνουν κομματικές πηγές. Θεωρούν δε, εξαιρετικά πιθανό να προχωρήσει ο κ. Μητσοτάκης “σε έναν εσπευσμένο ανασχηματισμό, μήπως και διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μετακυλίσει τις ευθύνες για αποτυχίες σε υπουργούς και κατευνάσει το εσωτερικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας”.

Κατά τις ίδιες κομματικές πηγές, σε μία τέτοια περίπτωση, “θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιους υπουργούς θα απομακρύνει και από ποια χαρτοφυλάκια”. Δηλαδή, “ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο ανά τομέα, ως ομολογία αποτυχίας του ιδίου του κ. Μητσοτάκη και του επιτελικού του κράτους”. Ως προς αυτό το τελευταίο, η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζει ότι η πρώτη κίνηση του κ. Μητσοτάκη, μετά τις περσινές εκλογές, ήταν να θεσπίσει το περίφημο επιτελικό κράτος (“κατά τα πρότυπα λειτουργίας του Λευκού Οίκου”, όπως έλεγαν τα στελέχη του). Με το σκεπτικό ότι το έργο της κυβέρνησης θα αποφασίζεται και θα ελέγχεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο, με τους υπουργούς σε ρόλο εκτελεστικών οργάνων.

“Δεν μπορεί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να χρεώνει στους υπουργούς τα φάουλ τώρα που άρχισαν τα ζόρια”, τονίζουν με έμφαση.

Τριγμοί από την εξίσωση ΑΕΙ-κολεγίων

Κατά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στον αέρα βρίσκεται και η περίφημη (προεορταστική) νυχτερινή τροπολογία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, που, όπως λένε, εξισώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΑΕΙ με εκείνα των τριετούς φοίτησης κολεγίων. Εν προκειμένω, οι επίμονες και ιδιαίτερα σκληρές αντιδράσεις προέρχονται από το Τεχνικό και το Οικονομικό Επιμελητήριο, των οποίων οι διοικήσεις πρόσκεινται κατά μεγάλη πλειοψηφία στη ΝΔ.

Ο θόρυβος αυτός -όπως προσθέτουν με νόημα- έχει προκαλέσει αναταραχή και στο εσωτερικό της “γαλάζιας” κοινοβουλευτικής ομάδας, τα μέλη της οποίας πιέζονται άμεσα (ως μέλη των Επιμελητηρίων) και έμμεσα (από τους ψηφοφόρους) και κατηγορούνται για “προεκλογική εξαπάτηση στους επιστήμονες και στους επαγγελματίες”. Κατά τις εκτιμήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η απόσυρση της τροπολογίας είναι μονόδρομος, “όπως και η απομάκρυνση της κας Κεραμέως από το υπουργείο Παιδείας”.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό όσο και με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνο Κόλλια. Κατά τις συζητήσεις, χαρακτήρισε όχι απλώς “αυτονόητες” τις αντιδράσεις για την τροπολογία, την οποία αποκάλεσε “δώρο στα ιδιωτικά κολέγια εις βάρος των αποφοίτων των ΑΕΙ”, αλλά εξέφρασε την ανάγκη οι μηχανικοί και οι οικονομολόγοι βουλευτές όλων των κομμάτων να πάρουν ξεκάθαρη και δημόσια θέση.

Στο θέμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα δώσει συνέχεια αμέσως μετά τις γιορτές και, μάλιστα, “με μεγάλη ένταση”, όπως προειδοποιεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v