Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανασχηματισμός με άρωμα εκλογών και στροφή στα δεξιά

Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Γιατί δεν άλλαξε ο βασικός κορμός. Η μαζική εισροή γαλάζιων βουλευτών, το νέο δίδυμο στο υπουργείο Εσωτερικών και οι απομακρύνσεις.

Ανασχηματισμός με άρωμα εκλογών και στροφή στα δεξιά

Αρκετά είναι τα συμπεράσματα που αποκομίζει κάποιος μελετώντας τα πρόσωπα που μπήκαν και που βγήκαν από το κυβερνητικό σχήμα κατά τον χθεσινή ανασχηματισμό, αλλά και αυτά που παρέμειναν μεν στο υπουργικό συμβούλιο, αλλάζοντας όμως χαρτοφυλάκιο.

Κατ’ αρχάς δεν επαληθεύτηκαν οι φήμες περί σαρωτικών αλλαγών. Σε όλα τα υπουργεία που σχετίζονται με την πανδημία, άπαντες οι υπουργοί, οι αναπληρωτές και οι υφυπουργοί παρέμειναν στις θέσεις τους. Ακόμα και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος τόσο στις λίγες αλλαγές του περασμένου Αυγούστου όσο και χθες φερόταν ως ένας από τους επικρατέστερους προς αποχώρηση, αποφασίστηκε να μείνει και να συνεχίσει το έργο του. Αμετακίνητοι και όσοι ενεπλάκησαν, μέσω των υπουργείων τους, στα ελληνοτουρκικά (Άμυνας, Εξωτερικών), αλλά και σε ζητήματα ασφαλείας (Προστασίας του Πολίτη) ιδίως στον Έβρο, κατά την προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού εκ μέρους της Άγκυρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αυτή την επιλογή του, θέλησε να αναδείξει πως το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα ήταν επιτυχημένο και αποτελεσματικό, ανταποκρινόμενο στις διάφορες κρίσεις που αντιμετώπισε, γι’ αυτό και δεν άλλαξε ο βασικός κορμός του. Το γεγονός αυτό, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «δηλώνει το θετικό πρόσημο του απολογισμού, ενώ οι αλλαγές στο σχήμα του δίνουν το μέτρο της προσπάθειας για την υπέρβαση καθυστερήσεων», σε μια επιχείρηση διόρθωσης αστοχιών που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν τρεις γυναίκες υπουργοί περισσότερες σε σχέση με πριν, ενώ αποφασίστηκε να υπάρχουν υφυπουργοί σε όλα τα υπουργεία, «για την καλύτερη υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, με βάση μετρήσιμους στόχους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Πιο «παραταξιακή»

Παράλληλα -και αυτό έχει τη δική του σημασία- έγινε πιο «παραταξιακή», δεδομένης της εισόδου σε αυτήν 11 γαλάζιων βουλευτών (αποχώρησαν 5 βουλευτές και 3 τεχνοκράτες εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί), αρκετοί εκ των οποίων προερχόμενοι από τη δεξιά πτέρυγα, όπως η Σοφία Βούλτεψη, ο Σπήλιος Λιβανός και ο Γιώργος Στύλιος.

Κάποιοι συνδέουν αυτή την κλίση προς τα δεξιά με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο και τη βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην το κάνει με δυσαρεστημένους τους «στρατιώτες της παράταξης» που θα επιζητήσουν ψήφους στις εκλογικές τους περιφέρειες. Το εκλογικό άρωμα γίνεται εντονότερο, αφενός, με την τοποθέτηση στο υπουργείο Εσωτερικών του διδύμου Μάκη Βορίδη - Στέλιου Πέτσα και αφετέρου, με τη μετακόμιση εντός του Μεγάρου Μαξίμου στη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ του εκλογολόγου Θόδωρου Λιβάνιου, έμπειρου ερευνητή των τάσεων της κοινής γνώμης.

Το κυβερνητικό επιτελείο, ως αναμενόταν, αρνείται ότι οι αλλαγές έγιναν με ιδεολογικά κριτήρια και κάνει λόγο για «συστράτευση όλων των ρευμάτων της κεντροδεξιάς και του μεταρρυθμιστικού μετώπου». Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων για το 2021 όπως αποτυπώθηκαν και στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής, που έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο». Παράλληλα, κατά τις ίδιες πηγές, δίνεται έμφαση σε συγκεκριμένους κρίσιμους τομείς «με το βλέμμα στο μέλλον» και τοποθετούνται πρόσωπα με ανάλογες αρμοδιότητες. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρουν τα χαρτοφυλάκια για το δημογραφικό και την οικογένεια (Μαρία Συρεγγέλα), για ειδικές μορφές τουρισμού (Σοφία Ζαχαράκη) και για τον σύγχρονο πολιτισμό (Νικόλας Γιατρομανωλάκης).

Με την αλλαγή εξάλλου και του κυβερνητικού εκπροσώπου, ουσιαστικά αναγνωρίστηκε και δυσχέρεια στην επικοινωνία των κυβερνητικών μηνυμάτων, κάτι που θα επιχειρήσει να διορθώσει ο βουλευτής Επικρατείας, καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης.

Οι απομακρύνσεις

Όσον αφορά την απομάκρυνση από την κυβέρνηση δύο κορυφαίων -μέχρι χθες- στελεχών, του Τάκη Θεοδωρικάκου και του Γιάννη Βρούτση, ο μεν πρώην υπουργός Εσωτερικών, αν και από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ και χρόνια, φέρεται να είχε διαταραγμένες σχέσεις με το πρωθυπουργικό περιβάλλον και τελευταία και με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ευχαριστήρια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, δεν έκανε καμία αναφορά στο όνομα του πρωθυπουργού. Το Μέγαρο Μαξίμου τού καταλογίζει προσωπικές πρωτοβουλίες χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση, ενώ του αποδίδει και τις μεγαλύτερες ευθύνες στο φιάσκο με τις σχολικές μάσκες.

Από την άλλη πλευρά, ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας είχε «πρωταγωνιστήσει» στη δυσάρεστη για την κυβέρνηση υπόθεση της τηλεκατάρτισης επιστημόνων μέσω συγκεκριμένων ΚΕΚ, ενώ του καταλογίζεται ευθύνη και στο πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις. Θέμα το οποίο ανέδειξε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας το πολιτικό κόστος που θα έχει η κυβέρνηση εάν συνεχιστεί το πρόβλημα. Επίσης, ο κ. Βρούτσης ελέγχεται και για λάθη στα αναδρομικά, αλλά και για καθυστέρηση στο θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των χαμηλοσυνταξιούχων, το οποίο πήρε «πάνω» του ο πρωθυπουργός. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v