Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη Θεσσαλονίκη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η ομολογία του Αδ. Γεωργιάδη υπό τη σκιά (και) της κυβερνητικής υπαναχώρησης για τα Θεοφάνεια. Μείζον θέμα τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα.

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη Θεσσαλονίκη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα δώσει συνέχεια στην ομολογία του Άδωνι Γεωργιάδη ότι η κυβέρνηση αγνόησε τις υποδείξεις λοιμωξιολόγων να «κλείσει» η Θεσσαλονίκη πριν τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, για να δείξει σεβασμό «στην παράδοση, την πίστη, την Ορθοδοξία». Αυτό που ήδη ζητά είναι να παρέμβει η Δικαιοσύνη, δεδομένου ότι η εν λόγω κυβερνητική επιλογή «μετέτρεψε τη Βόρεια Ελλάδα σε Μπέργκαμο για περισσότερο από ένα μήνα».

Υπενθυμίζει, δε, ότι ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στα μέσα Δεκεμβρίου, παραδέχθηκε μεν ότι η κυβέρνησή του καθυστέρησε να αποφασίσει lockdown στη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε όμως ότι δεν είχε δεχτεί σχετική εισήγηση. Τον πρωθυπουργό, όπως σημειώνεται, «άδειασε» λίγες ημέρες αργότερα ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας (σ.σ. λέγοντας ότι είχαν γίνει εισηγήσεις για «κλείσιμο»), ενώ τώρα, με τη δήλωση του κ. Γεωργιάδη, «αποκαλύφθηκε η αλήθεια».

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση ζήτησε με ανάρτησή του στα social media όλη η αντιπολίτευση, αλλά και ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος.

«Είπε-ξείπε» για τα Θεοφάνεια

Όπως σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το θέμα παίρνει νέες διαστάσεις μετά την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στην απόφαση της Εκκλησίας να μη συμμορφωθεί με τα μέτρα και να ανοίξει τους ναούς χθες, ημέρα των Θεοφανείων. Εν προκειμένω, δύο δηλώσεις δίνουν το στίγμα αυτής της εξέλιξης:

  • Του εκπροσώπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Αθηναγόρα: «Εμείς δείξαμε ανυπακοή και η κυβέρνηση έδειξε ανοχή».
  • Του καθηγητή Μικροβιολογίας και μέλους της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδη Βατόπουλου, ότι δεν τέθηκε (στην Επιτροπή) το θέμα του εορτασμού των Θεοφανείων.

Και από τις δύο τοποθετήσεις προκύπτει ότι η κυβέρνηση «είπε-ξείπε» για να μην έλθει σε κόντρα με την Εκκλησία και, ως εκ τούτου, δεν ζήτησε καν τη γνώμη της Επιτροπής, ώστε να μην υποχρεωθεί… να την προσπεράσει.

Άλλο η αγορά, άλλο η Εκκλησία;

Η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει, επιπλέον, και θέμα «δύο μέτρων και δύο σταθμών» στην επιβολή και τήρηση των περιοριστικών μέτρων. «Η αγορά έχει γονατίσει, χιλιάδες εργαζόμενοι παραμένουν σε αναστολή εργασίας, τα σχολεία είναι κλειστά επί δύο μήνες, το δικαίωμα στο συνέρχεσθαι με τήρηση των μέτρων προστασίας έχει απαγορευθεί δια ροπάλου, αλλά η Εκκλησία αρνείται να υπακούσει… με τις ευλογίες της κυβέρνησης, τελικά», σημειώνουν. Χαρακτηρίζουν δε, «ατυχέστατη πρεμιέρα» του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη, την επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα επειδή αντέδρασε στην αποκάλυψη Γεωργιάδη. Αλλά και τη νέα επίθεση (χθες) στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της Εκκλησίας, καθώς ζήτησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώσει εάν πρέπει να αποτραπεί το άνοιγμα των ναών με τη βία. «Τα έκαναν θάλασσα, υπαναχώρησαν από την απόφασή τους για τον τρόπο εορτασμού των Θεοφανείων και, όταν ζορίστηκαν, πήγαν να μας ρίξουν το μπαλάκι της άσκησης βίας», λένε.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία;

Με βάση το αλαλούμ των ημερών, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «σηκώνει» το θέμα των σχολείων, δεδομένου ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την επαναλειτουργία των δημοτικών και των νηπιαγωγείων από την προσεχή Δευτέρα. Το ερώτημα που θέτει είναι «πώς θα ανοίξουν» καθώς από το υπουργείο Παιδείας δεν έχει γίνει κανένα βήμα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδήγησαν στο κλείσιμό τους. Κυρίως, στον αυξημένο αριθμό μαθητών ανά αίθουσα.

«Η ορκωμοσία των νέων υπουργών/υφυπουργών έγινε σε τρεις δόσεις για να μην υπάρξει συνωστισμός στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά τα παιδιά θα μπουν στις σχολικές αίθουσες ανά 27άδες», είναι το καυστικό σχόλιο.

Ο αρμόδιος τομεάρχης Νίκος Φίλης άνοιξε το θέμα χθες προβάλλοντας ένα σχέδιο για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

  • Τμήματα με λιγότερους μαθητές, μικρότερο - εναλλασσόμενο ωράριο.
  • Τακτικά -εβδομαδιαία- δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς αλλά και στους μαθητές που συγκατοικούν με ευπαθή ή ηλικιωμένα άτομα.
  • Κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εκπαιδευτικών άνω των 50 ετών καθώς και εκείνων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Αναπροσαρμογή - μείωση της ύλης, επαναλήψεις εκείνης που διδάχθηκε με τηλεκπαίδευση, αναβολή γραπτών εξετάσεων, μη εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, τουλάχιστον υπό τις ειδικές αυτές συνθήκες.

Η συνέχεια θα δοθεί τις επόμενες ώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v