Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Να εξασφαλίσουμε τις πατέντες για τα εμβόλια ή να κάνουμε διμερείς συμφωνίες

Το σχέδιο που παρουσίασε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ζήτησε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, με συμμετοχή και επιστημόνων για διαμόρφωση εθνικού σχεδίου. Ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Τσίπρας: Να εξασφαλίσουμε τις πατέντες για τα εμβόλια ή να κάνουμε διμερείς συμφωνίες

Η χώρα να αναλάβει πρωτοβουλία και να ζητήσει από την ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες των εμβολίων, ώστε να μπορεί η κάθε χώρα να παράγει τις δόσεις που χρειάζονται για τον άμεσο εμβολιασμό των πολιτών της.

Αυτή την πρόταση κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την οποία συναντήθηκε το πρωί κατόπιν δικού του αιτήματος. Όπως διευκρίνισε, στην περίπτωση που δεν ευοδωθεί αυτή η πρωτοβουλία, τότε η κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις μέσα από διμερείς συμφωνίες, πέραν της ΕΕ, με χώρες που παράγουν το εμβόλιο, ώστε να αποκτήσουμε τις επαρκείς δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας προτείνει να συγκληθεί άμεσα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με συμμετοχή εκπροσώπων των επιστημόνων, ώστε να καταρτισθεί εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να αφήσει το εγώ έναντι του εμείς, αλλιώς είναι προφανές ότι θα αναλάβει την ευθύνη για ό,τι συμβεί», τόνισε στις δηλώσεις του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε τον αργό ρυθμό με τον οποίον προχωρά ο εμβολιασμός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν συνεχιστεί έτσι, «ούτε του χρόνου τέτοιο καιρό δεν θα έχουμε ανοσία πληθυσμού».

Αναδεικνύοντας, δε, την ανάγκη επιτυχούς αντιμετώπισης ενός τρίτου κύματος, δεδομένου ότι από τις 5.000 θανάτους λόγω κορωνοϊού οι 4.500 σημειώθηκαν το τελευταίο δίμηνο, επέμεινε στην ανάγκη μέτρων που δεν έχει λάβει η κυβέρνηση: πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ, επίταξη ιδιωτικών δομών και συνταγογράφηση μαζικών τεστ, ώστε να υπάρξει επικέντρωση στις εστίες διασποράς του ιού.

Νωρίτερα, υποδεχόμενη τον κ. Τσίπρα, η κα Σακελλαροπούλου ανέδειξε την ευθύνη μίας μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης, παρά τις πολιτικές διαφορές, όπως είπε, διότι αυτό που προέχει είναι η προστασία των συνανθρώπων μας.

Χρήστος Ταραντίλης: Δεν επιτρέπονται διμερείς συμφωνίες

«Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει ότι πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων και δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς, όπως ζητάει ο ίδιος. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μόλις σήμερα επανέλαβε με ξεκάθαρο τρόπο ότι «κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα», σπεύδει να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Προτείνει μήπως να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία; Αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας», σημειώνει.

Ηλιόπουλος: Το έκανε η Γερμανία

«Ο κ. Ταραντίλης πρέπει να κατανοήσει ότι η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου απαιτεί γνώση των δεδομένων και τεκμηριωμένες απαντήσεις, ιδιαίτερα όταν απευθύνεται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκτός εάν επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα του προκατόχου του που μία στις δύο απαντούσε με ψεύδη και συκοφαντίες», σπεύδει να απαντήσει ο Ν. Ηλιόπουλος.

Του θυμίζουμε λοιπόν ότι την «κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία» που επικαλείται, την έχει ήδη καταστρατηγήσει η Γερμανία, εξασφαλίζοντας επιπλέον 30 εκατ. εμβόλια για τους πολίτες της, πέρα από αυτά που θα πάρει από την ΕΕ. Εκτός εάν θεωρεί πως η Γερμανία δεν είναι στην ΕΕ.

Του θυμίζουμε επίσης πως το σύνολο των επιστημόνων ζητούν από την αρχή της πανδημίας συνταγογράφηση και μαζικά δωρεάν τεστ για το σύνολο του πληθυσμού. Η κυβέρνηση αντί αυτού, αφού μετέτρεψε για 8 μήνες το τεστ σε πολύτιμο και απλησίαστο αγαθό για χιλιάδες οικογένειες, με αποτέλεσμα να μην έχουν οι επιστήμονες εικόνα της διασποράς, τώρα κάνει λοταρία για λίγους τυχερούς, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει ελαχιστοποιήσει τα τεστ που γίνονται καθημερινά.

Σε ό,τι αφορά στην εξασφάλιση της πατέντας του εμβολίου, ο κ. Τσίπρας ζήτησε σήμερα η χώρα να πάρει συγκεκριμένη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, δεν ζήτησε να μας πει ο κ. Μητσοτάκης τη θέση του. Είναι Πρωθυπουργός και όχι αρθρογράφος.

Το μόνο που δεν μας προκαλεί εντύπωση είναι η σιωπή του για το αίτημα ενίσχυσης του ΕΣΥ με επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Ακόμα και μέσα στην πανδημία η κυβέρνηση στηρίζει τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας.

Ο κ. Τσίπρας σήμερα απηύθυνε ύστατη πρόταση συνεννόησης προκειμένου η χώρα να αποκτήσει σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντί ο κ. Μητσοτάκης να την υιοθετήσει και να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, παρουσία και επιστημόνων της Επιτροπής, απαντά με διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή.
Αντί για συνεννόηση επιλέγει ακόμα μία φορά την αντιπαράθεση. Θα την έχει και θα είναι οξεία. Όπως θα έχει και την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι συμβεί από εδώ και στο εξής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v