Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Αναλαμβάνει δράση για εμβόλια και «κορωνοχρέος»

Κούρεμα της βασικής οφειλής και μετατροπή της ενίσχυσης σε «μη επιτρεπτέα», στο επίκεντρο. «Οι εμβολιασμοί δεν βγαίνουν, κάποιος λέει ψέματα», υποστηρίζουν.

ΣΥΡΙΖΑ: Αναλαμβάνει δράση για εμβόλια και «κορωνοχρέος»

Πρωτοβουλίες για τα εμβόλια και το κούρεμα των ιδιωτικών «κορωνοχρεών» θα πάρει η αξιωματική αντιπολίτευση το επόμενο διάστημα, ενώ με αφορμή τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να «οργώσει» τη χώρα.

Ως προς το «κορωνοχρέος», ο κ. Τσίπρας μίλησε ήδη (πριν από τις γιορτές) από το βήμα της Βουλής για την απομείωση του ιδιωτικού χρέους που συσσωρεύθηκε λόγω των lockdown. Η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου εμφάνισε, χθες, μία πτυχή αυτής της πρότασης: το κούρεμα της βασικής οφειλής, ως ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία.

Πάγιο αίτημα αποτελεί η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και η (πραγματική) στήριξη των μισθών όσων εργάζονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να διατηρηθούν και οι θέσεις και οι σχέσεις εργασίας.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε η πρώην υπουργός, η άρνηση της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του «σχεδίου Πισσαρίδη» επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η πανδημία αξιοποιείται ως ευκαιρία για μία συνολική αναδιάρθρωση της αγοράς, σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζόμενων σ' αυτές.

Κομματικές πηγές αναδεικνύουν ως «παράλογο» το γεγονός ότι ξεκίνησαν χθες οι εκπτώσεις… με το λιανεμπόριο κλειστό.  «Την ημέρα που ξεκινούν οι εκπτώσεις και ενώ χάθηκε η σεζόν των Χριστουγέννων που αποτελεί το 30% του τζίρου τους, οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Η κυβέρνηση δημιουργεί όρους μαζικής εκκαθάρισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πραγματικού αδιεξόδου για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενούς τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Δεν βγαίνουν οι αριθμοί»

Ως προς τα εμβόλια, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επιμείνει στην πρόταση που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας την Παρασκευή για τις πατέντες των εμβολίων και (εναλλακτικά) τις διμερείς συμφωνίες της χώρας με εταιρείες ή άλλες χώρες προκειμένου να προμηθευτεί τον απαραίτητο αριθμό δόσεων. «Δεν γίνεται το επίτευγμα της επιστήμης, δηλαδή η ανακάλυψη εμβολίων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, να τίθεται σε κίνδυνο στο όνομα του υπερκέρδους και, μάλιστα, τη στιγμή που εξακολουθούν να πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι κάθε ημέρα», είναι η βάση του επιχειρήματος.

«Εν μέσω της πλήρους απώλειας ελέγχου στα δημόσια νοσοκομεία και με ανύπαρκτες επιτάξεις ιδιωτικών μονάδων, η κυβέρνηση συνεχίζει να υπόσχεται ανοσία με εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού μέσα στο καλοκαίρι. Κι αυτό, την ώρα που η πορεία εμβολιασμού είναι εξαιρετικά αργή και όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούν πως έτσι δεν επιτυγχάνεται ανοσία εντός του 2021», σημειώνουν στελέχη του κόμματος.

Όπως προσθέτουν, «από τις 28 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόλις 44.000 εμβολιασμοί. Τα μαθηματικά δεν βγαίνουν, ακόμα και με αύξηση στις 17.000 εμβολιασμούς τη μέρα, που υπόσχεται τώρα η κυβέρνηση. Κάποιος λέει ψέματα».

Επισημαίνουν επιπλέον ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης δεν διέψευσε το ρεπορτάζ του Politico, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πήρε 2 εκατ. εμβόλια της Moderna λιγότερα από αυτά που δικαιούται.

Αναφορικά με την πρόταση Τσίπρα να αναλάβει η ΕΕ να αγοράσει τις πατέντες ώστε να επιταχυνθεί η μαζική παραγωγή εμβολίων, οι ίδιες πηγές στηλιτεύουν την άρνηση του κ. Μητσοτάκη να πάρει σχετική πρωτοβουλία, αρκούμενος στην παροιμία «όποιος βιάζεται, σκοντάφτει».

Αφού υπενθυμίζουν ότι τη λύση με τις πατέντες την έχουν προβάλει και επιστήμονες (σ.σ. όπως ο Ηλίας Μόσιαλος και ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας), απορρίπτουν το επιχείρημα πλευρών ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να αναλάβουν την παραγωγή του εμβολίου. «Είναι πρόφαση για την αδράνεια του κ. Μητσοτάκη. Υπάρχουν πολλές εταιρείες στο εξωτερικό που μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα, αρκεί να αρθεί το καθεστώς της πατέντας».

Δεν παραλείπουν, βεβαίως, να αναδείξουν την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών (όπως Γερμανίας, Κύπρου, Δανίας, Ουγγαρίας) που προχωρούν σε διμερείς συμφωνίες με τις εταιρείες ή άλλες χώρες για την αγορά επιπλέον εμβολίων, πέραν αυτών που εξασφαλίζει η ΕΕ.

«Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα και δεν κάνει τίποτα», λένε. Σ' αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι νέες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το κόμμα «λίαν προσεχώς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v