Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Ευρύτατη πλειοψηφία για τα γαλλικά αεροσκάφη Rafale

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο. Υπέρ αναμένεται να ψηφίσουν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Κατά του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Βουλή: Ευρύτατη πλειοψηφία για τα γαλλικά αεροσκάφη Rafale

Με μεγάλη πλειοψηφία θα ψηφιστεί απόψε το νομοσχέδιο που αφορά στα γαλλικά αεροσκάφη Rafale. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αφορά σε σχέδια συμβάσεων για την απόκτηση έξι καινούργιων και δώδεκα μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale, την υποστήριξή τους και το νέο οπλισμό τους.

Από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις στην Ολομέλεια καταγράφεται ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς υπέρ θα ψηφίσουν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Κατά του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης υπογράμμισε πως η απόκτηση των γαλλικών Rafale αποτελεί μία ακόμα κίνηση για την αμυντική αναβάθμιση της χώρας. «Αυτή τη στιγμή, η αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale και των όπλων που θα ενσωματώνουν είναι για την άμυνά μας ό,τι είναι το εμβόλιο για την πανδημία», σημείωσε. Όπως είπε, «μας δίνεται η ευκαιρία: Να αλλάξουμε τους όρους απέναντι στην αντιμετώπιση εκείνου που εκστομίζει καθημερινά προκλήσεις και απειλές. Να αποκτήσουμε ένα στρατηγικά κατάλληλο όπλο "κομμένο και ραμμένο" στις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας. Να ανατρέψουμε θετικά για εμάς τις ποιοτικές ισορροπίες σε Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και Μέση Ανατολή».

Η Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, «ανέκαθεν επεδίωκε και επιδιώκει την ειρήνη. Αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι τι επιδιώκει ο εξ ανατολών γείτονας. Ειδικά τώρα, που ο προσωπικός νεο-οθωμανικός μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς». Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, «επιλέγουμε, στον παραλογισμό των απειλών, να απαντάμε με ενδυνάμωση της αποτρεπτικής μας ισχύος. Γιατί πιστεύουμε ότι οχυρώνοντας την άμυνά μας, κατοχυρώνουμε τις προϋποθέσεις της ειρήνης. Αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα».

«Ναι» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ωστόσο εκφράσει ενστάσεις τόσο για σημεία της συγκεκριμένης σύμβασης όσο και για τη διαδικασία με την οποία έγινε η συζήτηση. «Κάπου πρέπει να υπάρξει ένα stop στη διαδικασία του επείγοντος», σημείωσε ο εισηγητής του κόμματος Γιώργος Τσίπρας.

Παράλληλα ανέφερε πως το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά δεν σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπίζονται με χαλαρό τρόπο οι δαπάνες για την άμυνα, αλλά πρέπει να είμαστε πιο σκληροί και σφιχτοί στις διαπραγματεύσεις. Όπως είπε, «επί της αρχής είμαστε θετικοί στα Rafale, αρκεί να μην ανατρέπονται οι προτεραιότητες για την εθνική μας άμυνα», σημειώνοντας ωστόσο πως πρόκειται για μια εξαιρετικά προβληματική σύμβαση.

«Το Κίνημα Αλλαγής λέει ένα καθαρό και υπεύθυνο εθνικά "ναι" στα Rafale, αλλά με διαφάνεια, διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και συνεργασία με τις επιχειρήσεις Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας», σημείωσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Κατά στο νομοσχέδιο θα ψηφίσει το ΚΚΕ. Μιλώντας στη Βουλή ο ειδικός αγορητής Νίκος Παπαναστάσης σημείωσε πως η αγορά των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale θα κοστίσει πανάκριβα στον λαό ενώ υπηρετεί το ΝΑΤΟ και τις πολυεθνικές των εξοπλισμών.

Στο θέμα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια. «Να είμαστε προσεκτικοί όλοι» σημείωσε και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή επιχειρηματολογία από όλα τα κόμματα για το τι πρέπει να κάνουμε. Προσέθεσε δε «πως οι κυρώσεις που δάγκωναν πήραν αντιλυσσικό όρο και δεν δαγκώνουν κανένα», αναφερόμενος στο ευρύτερο κλίμα που διαμορφώνεται απέναντι στην Τουρκία. Τέλος, απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα είπε «το μυαλό μας στις επόμενες γενιές και όχι στις επόμενες εκλογές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v