Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Αφήστε την αλαζονεία, απαιτείται άμεσο σχέδιο δράσης

Λάθη και ιδεοληψίες της κυβέρνησης στο υγειονομικό και το οικονομικό πεδίο κατέγραψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ερωτήματα που θέτει για τους εμβολιασμούς και η απάντηση στα πυρά που δέχτηκε για τις πατέντες.

Τσίπρας: Αφήστε την αλαζονεία, απαιτείται άμεσο σχέδιο δράσης

Mε τη φράση «η εποχή μας δεν σηκώνει πολιτική αντιπαράθεση με υπερβολές, υποκρισία και προπαγάνδα», ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε για άλλη μία φορά την κυβέρνηση ότι θα είναι κατώτερη των περιστάσεων, εάν συνεχίσει «να συμπεριφέρεται και να πολιτεύεται με όρους πολιτικής και οικονομικής ιδιοτέλειας».

Παρεμβαίνοντας στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την πορεία της πανδημίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο υγειονομικό και το οικονομικό σκέλος της πανδημίας.

Τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συνομολογούν ότι έρχεται τρίτο, ίσως χειρότερο κύμα πανδημίας. Δεν θα προετοιμαστούμε, αν δεν δούμε τα λάθη, τις αβελτηρίες, τις παραλείψεις, που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη. Καταφεύγω σε λογικά ερωτήματα, τα οποία ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει όχι μόνο με λόγια αλλά κυρίως στην πράξη. Δεν θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές, αν εγκαίρως είχαν ληφθεί αποφασιστικά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, ούτως ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το δεύτερο φονικό κύμα της πανδημίας;

Δεν θα είχαν περιοριστεί οι διαστάσεις της κοινωνικής τραγωδίας που ζούμε, αν είχαν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Για τους χώρους δουλειάς, όπου συνωστίζονται μεγάλοι αριθμοί εργαζομένων; Για τις δομές που φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους, συχνά ευάλωτους και ευπαθείς;

Δεν θα είχε αντιμετωπιστεί πολύ πιο αποτελεσματικά το κύμα θανάτου, αν εγκαίρως είχαν γίνει μαζικά τεστ, δωρεάν για όλο τον πληθυσμό, αν είχε υπάρξει σαφής και έγκυρη χαρτογράφηση της διάδοσης του ιού, αν είχαν ληφθεί μέτρα για τις μετακινήσεις και τον τουρισμό;

Η χώρα βρίσκεται 2,5 μήνες σε γενικό lockdown. Μέσα σε αυτούς τους μήνες χάσαμε 4.500 συμπολίτες μας. Θα σας το πω ακόμα μια φορά, κ. Μητσοτάκη: Οι νεκροί δεν είναι στατιστική. Είναι άνθρωποι που πολλοί, αν όχι όλοι, από αυτούς, θα ήταν σήμερα μαζί με τις οικογένειές τους, μαζί με τους φίλους τους, μαζί μας, αν είχατε ενισχύσει τα νοσοκομεία, αν είχαν προστατευτεί οι ευάλωτες ομάδες, αν οι πολίτες δεν στοιβάζονταν κάθε μέρα στα λεωφορεία, αν είχαμε σαφή εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης έγκαιρα, με μαζικά τεστ και αξιόπιστα στοιχεία.

Τις αποφάσεις τις παίρνετε πίσω από ανοιχτές πόρτες;

Το χειρότερο είναι αυτό που δεν μπορεί πια να κρυφτεί και το βλέπουν ολοένα και περισσότεροι: η πανθομολογούμενη πλέον επιτελική σας ανικανότητα.

  • 5 Νοεμβρίου, λέγατε ότι 3 εβδομάδες lockdown είναι αρκετές.
  • 17 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωνε ότι τα σχολεία δεν θα μείνουν κλειστά μέχρι τα Θεοφάνεια.
  • Μια μέρα μετά, ο ίδιος ανακοίνωνε ότι θα ανοίξει η εστίαση πριν τα Χριστούγεννα. Άνοιξαν μόνο τα δημοτικά, τώρα, και η εστίαση είναι ακόμα κλειστή.
  • Το πρωί της 2ας Ιανουαρίου, ο κ. Γεωργιάδης δήλωνε ότι το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο σε ζώνες δεν έχει αποκλειστεί.
  • Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ο κ. Πέτσας ανακοίνωνε παράταση του γενικού lockdown.
  • Φτάσαμε στο σημείο να επέμβει εισαγγελέας για δήλωση υπουργού σας, του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος αποκάλυψε ότι «τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία, στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου». Διαψεύσατε κακήν κακώς τον υπουργό σας.
  • Ο ίδιος ο κ. Χαρδαλιάς μαρτύρησε ότι ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας από τις 22/10 σας το είχε εισηγηθεί, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την κατάσταση. Κι όμως, τι εμφανιστήκατε να μας πείτε ενάμιση μήνα μετά; «Έχω πει ότι εκ των υστέρων μπορεί να έκλεινα τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, μία εβδομάδα νωρίτερα. Αλλά, ξέρετε, τότε δεν υπήρχαν αιτήματα από κανένα να κλείσουμε νωρίτερα».

Εσείς, κ. Μητσοτάκη, συνεχίζετε να δηλώνετε ικανοποιημένος πάνω στα συντρίμμια, αλλά οι Financial Times έφτασαν να αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τον μέσο όρο της ΕΕ και των ΗΠΑ σε θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού. Και το Bloomberg να κατατάσσει την Ελλάδα στην 50ή θέση ανάμεσα σε 53 χώρες με βάση την ανθεκτικότητα στην πανδημία. Και αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι έχουν ληφθεί τα πιο αυστηρά μέτρα σε σχέση με όλες τις χώρες, η Ελλάδα κατέγραψε τη θλιβερή πρωτιά σε θνησιμότητα τον Νοέμβριο, με το ποσοστό των θανάτων επί των συνολικών κρουσμάτων να διαμορφώνεται στο 6,3%. Αλήθεια, επιμένετε ότι δεν έχετε καμιά, μα καμιά ευθύνη για την τραγωδία που βιώνει η χώρα ή είστε απλώς ανεύθυνος;

Είχαμε τα χειροκροτήματά σας στους υγειονομικούς και μετά τα δάκρυα του υπουργού σας, αλλά στην πράξη, τους αφήσατε μόνους τους απέναντι στην πανδημία. Τους αφήσατε με απλήρωτες υπερωρίες, τους κάνατε ακόμη και ΕΔΕ επειδή νόσησαν, όπως στον Άγιο Σάββα. Και εσχάτως, ο υφυπουργός Υγείας τούς έριξε και την ευθύνη για την εκατόμβη νεκρών των τελευταίων μηνών.

Δεν μας προκαλεί λοιπόν έκπληξη που επιλέξατε σε καιρό πανδημίας να μην κάνετε ούτε μισή μόνιμη πρόσληψη. Ούτε ότι φέρατε έναν προϋπολογισμό για το 2021 που προβλέπει μείωση σχεδόν 600 εκατομμυρίων για τη Δημόσια Υγεία, διότι για εσάς το ΕΣΥ ήταν, είναι και θα είναι βαρίδι. Το «πιστεύω» σας είναι η ιδιωτική υγεία, η ιδιωτική ασφάλιση, η κερδοσκοπία επί της ζωής και της υγείας.

Από την αρχή της πανδημίας, σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα καθώς και η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας διαμαρτύρεται ότι δεν επαρκούν τα στοιχεία.
Και όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με το διπλό σύστημα καταγραφής, η απάντησή σας, κύριε Μητσοτάκη, ήταν να το ξορκίσετε, να δηλώσετε ενοχλημένος με τη συζήτηση περί διπλών βιβλίων. Αρνείστε ακόμη και την πρόταση να πάμε σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Ή μήπως γι' αυτό το αρνηθήκατε; Επειδή ζήτησα παρουσία εκπροσώπων της Επιτροπής και θα ερχόσασταν ενώπιος ενωπίω με τις αντιφάσεις σας;

Ζήτησα επισήμως από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με επίγνωση των στιγμών, να μοιραστούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις την ενημέρωση των ειδικών, ακόμα και να συναποφασίσουμε για το τι μέλλει γενέσθαι. Απαντήσατε ότι ένα τέτοιο συμβούλιο είναι πρωτοβουλία «πίσω από κλειστές πόρτες». Εσείς, αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη, τις αποφάσεις σας τις παίρνετε πίσω από ανοιχτές πόρτες;

Ερωτώ και πάλι λοιπόν: Για ποιο λόγο η χώρα συνεχίζει να μην παρέχει δωρεάν τεστ σε κάθε πολίτη που το έχει ανάγκη; Για ποιο λόγο άνοιξαν τα δημοτικά σχολεία, όπως ακριβώς έκλεισαν, με τάξεις 25+ μαθητών; Χωρίς πρόβλεψη για μαζικά δωρεάν υποχρεωτικά τεστ σε όλους τους διδάσκοντες, χωρίς τις προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας, χωρίς επιτάχυνση των 10.000 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση που είχε εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Επίσης: Για ποιο λόγο συνεχίζεται η ίδια και απαράλλαχτη κατάσταση στα λεωφορεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Για ποιο λόγο εργοστάσια, βιοτεχνίες και συνολικά μεγάλες παραγωγικές μονάδες λειτουργούν χωρίς καμία μέριμνα από την πολιτεία; Για ποιο λόγο, ειδικά στις εργατικές περιοχές της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, αφήσατε την κατάσταση να ξεφύγει και το μόνο που κάνετε, είναι να εμφανίζονται οι υπουργοί σας και να κουνάνε το δάχτυλο σε αυτούς που με κίνδυνο της υγείας τους πηγαίνουν κάθε πρωί για το μεροκάματο;

Εμβολιαστικό αλαλούμ

Μακάρι τη μισή ενέργεια που ξοδέψατε στο να προπαγανδίζετε ότι με το εμβόλιο και μόνο θα ξεμπερδέψουμε με τον ιό σύντομα, να τη δίνατε στην οργάνωση ενός σοβαρού και αξιόπιστου σχεδίου για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

  • Τον Σεπτέμβριο, ο κ. Κικίλιας δήλωνε ότι θα έχουμε μέχρι τον Δεκέμβρη 700.000 εμβόλια.
  • Τον Νοέμβριο, ανακοίνωνε τη δημιουργία 1.018 εμβολιαστικών κέντρων.
  • Τον Δεκέμβριο, δήλωνε ότι θα εμβολιάζονται 2 εκατομμύρια πολίτες κάθε μήνα.
  • Στις 8 Γενάρη, όμως, εσείς κ. Μητσοτάκη, μας είπατε ότι θα εμβολιάζονται 8.000 πολίτες τη μέρα.
  • Την επόμενη μέρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι θα πάμε στις 17.500 εμβόλια τη μέρα.
  • Στην αρχή αυτής της εβδομάδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνει ότι μέχρι τέλος Γενάρη θα έχουν εμβολιαστεί 400.000 πολίτες.
  • Και εσείς, στην πρόσφατη τηλεοπτική σας συνέντευξη, είπατε ότι μέχρι τον Μάρτη τελικά θα πάμε στα 2 εκατομμύρια, κάτι που σημαίνει -με μια απλή διαίρεση προς τις επόμενες 75 μέρες ως το τέλος Μάρτη- ότι θα γίνονται κατά μέσο όρο 26.000 εμβολιασμοί καθημερινά.

Ποια είναι όμως η κατάσταση σήμερα; Αντί για 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, θα τεθούν σε λειτουργία μόλις 144 την επόμενη εβδομάδα. Με πρώτη συνέπεια οι ηλικιωμένοι άνω των 85 να πηγαίνουν στα νοσοκομεία να εμβολιαστούν, με σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν. Μέχρι τις 11 Γενάρη είχαν εμβολιαστεί, με βάση την ανακοίνωση του ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας, περίπου 50.000 πολίτες, δηλαδή κατά μέσο όρο 5.000 την ημέρα. Με απλά μαθηματικά, δηλαδή, για να φτάσουμε στον στόχο που θέσατε για τον Γενάρη, οι ημερήσιοι εμβολιασμοί θα έπρεπε να έχουν ήδη τριπλασιαστεί. Και για να φτάσουμε στον στόχο που θέσατε για τον Μάρτη, θα πρέπει να έχουν πενταπλασιαστεί.

Η Ελλάδα σήμερα έχει εμβολιάσει το 0,46% του πληθυσμού, τη στιγμή που μια γειτονική μας χώρα, εκτός ΕΕ, με τρία εκατομμύρια λιγότερο πληθυσμό, το Ισραήλ, έχει εμβολιάσει ήδη το 22% του συνολικού πληθυσμού.
Το 0,46% έχει εμβολιαστεί μια φορά. Άρα ανοσία έχει σήμερα το 0% του πληθυσμού. Για να μην ξεχνιόμαστε. Και σε επίπεδο ΕΕ, χώρες όπως η Εσθονία, η Σλοβενία, η Λιθουανία και η Κροατία, έχουν ήδη εμβολιάσει υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με την Ελλάδα.

Η πρόταση για τις πατέντες

Σπεύσατε να απαξιώσετε την πρόταση που διατύπωσα για μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, ώστε να εξασφαλίσει η ΕΕ τις πατέντες για τα εμβόλια. Αλλά είστε τόσο αναξιόπιστος, που καταγγείλατε μια πρόταση την οποία είχε διατυπώσει ο διακεκριμένος καθηγητής κ. Μόσιαλος αλλά και εσείς ο ίδιος τον περασμένο Απρίλιο είχατε δημοσίως υπερασπιστεί, λέγοντας: «Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων, αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές».

Εγώ λοιπόν, κ. Μητσοτάκη, είπα κάτι πάρα πολύ απλό. Ότι αυτό το εμβόλιο πρέπει να περιέλθει στην ιδιοκτησία των ευρωπαϊκών κοινωνιών, γιατί είναι επί της ουσίας ένα συλλογικό δημόσιο αγαθό. Η ΕΕ έχει στηρίξει με μεγάλα ποσά τις έρευνες που χρειάστηκαν για να αναπτυχθούν αυτά τα εμβόλια από ιδιωτικές εταιρείες, άρα έχει και το δικαίωμα και την υποχρέωση να κάνει πιο δυναμικές κινήσεις.

Σήμερα υπάρχουν ήδη τουλάχιστον 19 παραγωγικές μονάδες εμβολίων στην Ευρώπη, που θα μπορούσαν να συμβάλουν καθοριστικά στην αύξηση της παραγωγής εμβολίων, αν εξασφαλιζόταν η πατέντα.
Ήδη η πρωτοβουλία αυτή έχει τη στήριξη ευρωβουλευτών από την Αριστερά, τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές και θα συνεχίζουμε να παλεύουμε για να αποκτήσει όσο μεγαλύτερη στήριξη γίνεται. Θέλω να σας θυμίσω τη φράση του ανθρώπου που ανακάλυψε το πρώτο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας η οποία μάστιζε τις ΗΠΑ μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα. Ρώτησαν λοιπόν τον Τζόνας Σολκ, σε ποιον ανήκει η πατέντα αυτού του εμβολίου και αυτός απάντησε: «Στους ανθρώπους ανήκει. Δεν υπάρχει πατέντα. Μπορείς άλλωστε να πατεντάρεις τον Ήλιο;».

Δεν ξέρετε τι έχετε υπογράψει

Ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε εάν ο πρωθυπουργός δεν θυμάται ή δεν ξέρει ότι η κυβέρνησή του είχε ψηφίσει τροπολογία τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα απευθείας προμήθειας εμβολίων από παραγωγό φαρμακευτική εταιρία.

«Στις 23 Δεκεμβρίου, με τροπολογία ήρθατε να διασφαλίσετε τη δυνατότητα απευθείας διαπραγμάτευσης του υπουργείου Υγείας με παραγωγό φαρμακευτική εταιρία εν όψει της επιτακτικής ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας» είπε.

«Επί λέξει διαβάζω: Το υπουργείο Υγείας δύναται να προμηθεύεται τα εμβόλια είτε μέσω του ενιαίου μηχανισμού στήριξης είτε με απευθείας προμήθεια από παραγωγό φαρμακευτική εταιρία».

Η πρόβλεψη υπάρχει στην παράγραφο β του άρθρου 53 του νόμου 4764/2020 που αναφέρεται στη διαδικασία προμήθειας εμβολίων κατά του κορωνοϊού COVID-19 για τις ανάγκες της χώρας.

Λίγο νωρίτερα ο κ.Μητσοτάκης είχε επιχειρήσει να διαστρεβλώσει την πρόταση του κ.Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων (σ.σ. να τις αγοράσει η ΕΕ από τις εταιρίες) λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να «κρατικοποιήσει την Pfizer». Πρόταση που είχε κάνει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος την άνοιξη και, τότε, είχε συμφωνήσει ο πρωθυπουργός.

Πάρτε μέτρα για την οικονομία

Κατά τη δευτερολογία του ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στη δεινή κατάσταση της αγοράς και των εργαζόμενων.
“Εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας καθώς και οι εργαζόμενοί τους βρίσκονται σε κατάσταση ασφυξίας και κίνδυνο επιβίωσης”, είπε, εστιάζοντας στους πλειστηριασμούς που δρομολογεί η κυβέρνηση, έστω και μετά την μικρή προθεσμία που έβαλε (λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε ο αρχικός σχεδιασμός) μέχρι τις 30 Ιανουαρίου. Επανέλαβε δε, τις προτάσεις που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το τελευταίο διάστημα:

  • Μετατρέψτε τώρα, το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα
  • Προχωρήστε στη συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στα πρότυπα της ρύθμισης που κάναμε εμείς στα ασφαλιστικά ταμεία για τους επιχειρηματίες, τους μικρομεσαίους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, που προέβλεπε και 120 δόσεις και μερική διαγραφή του της βασικής οφειλής.
  • Θεσμοθετήστε την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας και για περίοδο μετά την άρση του lockdown.
  • Αφήστε τις παρατάσεις και αποσύρετε τον πτωχευτικό νόμο. Αντιληφθείτε ότι μπαίνουμε σε μια χρονιά που έτσι όπως τα κάνατε, θα πληθαίνουν τα λουκέτα και θα αυξάνετε η ανεργία.
Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Αλέξης Τσιπρας απευθύνθηκε στον κ.Μητσοτάκη με την φράση: «Σας είχα πει κάτι τότε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Ιστορία τιμά αυτούς που την γράφουν, όχι αυτούς που σέρνονται πίσω της! Τώρα ζητάτε με χέρια και με πόδια, την εφαρμογή της»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v