Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα «στροφή» της κυβέρνησης με 12 ν.μ. και ανατολική Κρήτη

Υπερψηφίζει την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και καταλογίζει στη ΝΔ «προεκλογική υποκρισία». Ταύτιση Ραγκούση-Μπακογιάννη για… γερμανική «σιωπή» στις νέες τουρκικές προκλήσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα «στροφή» της κυβέρνησης με 12 ν.μ. και ανατολική Κρήτη

Η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο υπερψηφίζει την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο (στα 12 ναυτικά μίλια) αλλά καλωσορίζει την υιοθέτηση της πρότασής της από την κυβέρνηση να επεκταθούν και τα χωρικά ύδατα της ανατολικής Κρήτης.

Την ίδια στιγμή, εγείρει ερωτήματα για το πώς προσέρχεται η χώρα στις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία, δεδομένων των προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την αφωνία της Γερμανίας. Επ' αυτού, με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Μητσοτάκη, καθώς απομένουν μόλις τέσσερις ημέρες για την έναρξη των συνομιλιών.

Χθες μάλιστα σημειώθηκε μία σπάνια ταύτιση απόψεων και… χαρακτηρισμών μεταξύ του Γιάννη Ραγκούση και της Ντόρας Μπακογιάννη: και οι δύο κατηγόρησαν τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μάας για «μουγγαμάρα» απέναντι στο προκλητικό τουρκικό δίλημμα «ή συμβιβασμός εκτός διεθνούς δικαίου ή σύγκρουση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κ. Ραγκούσης, έστρεψε την κατηγορία και προς την κυβέρνηση, επειδή αυτή η «μουγγαμάρα» δείχνει ότι πάμε στις διερευνητικές χωρίς συμμαχίες. «Πού είναι η πολιτική συμμαχιών; Αφού φτάσαμε σε αυτό το σημείο να μένουν σιωπηλοί οι εταίροι, προφανώς υπάρχει και θέμα κυβερνητικής ευθύνης», σημείωσε.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερμηνεύουν αυτή τη σιωπή των εταίρων ως απόδειξη ότι «θεωρούν ευκολόπιστη την ελληνική πλευρά και σκληρή την τουρκική». Προειδοποιούν σε έντονο ύφος, δε, ότι παρότι ουδείς αρνείται τη σημασία των διερευνητικών (και γενικώς του διαλόγου), δεν τίθεται θέμα προσφυγής στη Χάγη χωρίς συνυποσχετικό.

Από το «όχι» των Χρυσοχοΐδη-Γεραπετρίτη στο «ναι» του Δένδια

Αναφορικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δώσει θετική ψήφο, δεδομένου ότι όχι απλώς συνιστά ολοκλήρωση της δικής του πολιτικής, αλλά δέχθηκε και σκληρές επιθέσεις από… την προεκλογική ΝΔ γι' αυτή την πολιτική.

«Μέχρι χθες, πλήθος στελεχών της ΝΔ απέρριπταν την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο ως ‘προσχώρηση στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας’ και 'μεγάλη ζημιά'. Σήμερα όλα αυτά τα υιοθετεί και τα ψηφίζει με πανηγυρισμούς», σημειώνουν κομματικές πηγές. Και όχι μόνο: η κυβέρνηση υιοθέτησε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για αντίστοιχη επέκταση (12 ν.μ.) και στην ανατολική Κρήτη, την οποία επίσης απέρριπτε το κυβερνών κόμμα… ακόμα και μετεκλογικά.

«Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη χαρακτήριζε πριν λίγους μήνες την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για επέκταση χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης “εθνικιστική” δια στόματος Χρυσοχοΐδη και “εύκολο λεονταρισμό” δια στόματος Γεραπετρίτη. Σήμερα -δια στόματος Δένδια- προσχωρεί σε αυτές», τονίζουν.

Είναι ενδεικτικό ότι μιλώντας χθες στη Βουλή ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος καταλόγισε στην κυβέρνηση διπλό κενό στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων, ειλικρίνειας και στρατηγικής, ζητώντας να επεκταθούν τα χωρικά ύδατα και νότια και ανατολικά της Κρήτης.

Η αρχή έγινε από τις Πρέσπες

Οι ίδιες κομματικές πηγές μιλούν για «άλλη μία στροφή», θεωρώντας ότι η ΝΔ άρχισε το γαϊτανάκι της προσαρμογής στην πραγματικότητα, έναντι της προεκλογικής προπαγάνδας, με την πλήρη αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών: «Επί ενάμιση χρόνο πριν από τις εκλογές κατηγορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για ‘εθνική ήττα’ και ‘εθνικό λάθος’. Μετά τις εκλογές δήλωσε ότι ‘θα τηρήσει και θα τιμήσει’ τη Συμφωνία. Τώρα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ζητά ‘την πλήρη εφαρμογή της’, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας δηλώνει δημοσίως ότι (η Συμφωνία) ‘ξεκαθαρίζει (και) τι είχε συμβεί στην αρχαιότητα’».

Το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων θα τεθεί σήμερα σε ονομαστική ψηφοφορία. Υπέρ θα ταχθούν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, ενώ «παρών» θα δηλώσει το ΚΚΕ.

Στη συζήτηση θα παρέμβουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v