Μητσοτάκης: Προσερχόμαστε με μηδενική αφέλεια στις διερευνητικές επαφές

Η Ελλάδα μπορεί να επεκτείνει παντού τα χωρικά της ύδατα και στην Κρήτη «σε χρόνο, με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει», τονίζει ο πρωθυπουργός. Καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας.

Μητσοτάκης: Προσερχόμαστε με μηδενική αφέλεια στις διερευνητικές επαφές

«Την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο την είχα αναγγείλει από τον Αύγουστο και 4 μήνες μετά οι θάλασσές μας εκεί διπλασιάζονται. Είναι απόλυτα νόμιμο. Η Ελλάδα προφανώς μπορεί να επεκτείνει παντού τα χωρικά της ύδατα, και στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές, όμως σε χρόνο, με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει».

Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό, όπως είπε, γίνεται «όχι με απόσπαση εδαφών ούτε σε βάρος άλλων χωρών αλλά με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και διαδικασίες απόλυτα θεμελιωμένες στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα «πολύ καθαρό μήνυμα που στέλνει και τώρα η κυβέρνηση σε όσους προσπαθούν με απειλές να στερήσουν από την πατρίδα μας ό,τι της επιτρέπουν οι κανόνες διεθνούς δικαίου».

Τόνισε δε πως «η σημερινή εξέλιξη δεν ήρθε τυχαία, όλα υπήρξαν αποτέλεσμα της ενεργητικής διπλωματίας που άσκησε και ασκεί η κυβέρνηση, περνώντας από την αμήχανη καταγραφή δεδομένων στην δυναμική διαμόρφωσή τους».

Αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία που ξεκινούν την προσεχή Δευτέρα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Προσερχόμαστε με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και ελπίδες στις διερευνητικές, αλλά και με μηδενική αφέλεια. Είναι άτυπες, μη δεσμευτικές συναντήσεις, είχαν διακοπεί το 2016 και στόχος της δικής μας κυβέρνησης είναι να συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν. Πολύ περισσότερο όταν η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του διαλόγου υπό δύο συνθήκες: να λάβουν τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας εντός της ελληνικής ΑΟΖ και να ξαναπιάσουμε το νήμα των συζητήσεων που διακόπηκαν 16. Πληρούνται σήμερα αυτές οι δύο συνθήκες. Υπάρχει προοπτική ουσιαστικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, αν αυτή δεν διατηρεί έμπρακτη και σε βάθος χρόνου τη συμμόρφωσή της με την εθνική νομιμότητα».

Πρόθυμα, τόνισε ο πρωθυπουργός, «θα συζητήσουμε το ζήτημα για το οποίο και διαφωνούμε, τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Πρώτος εγώ έχω πει και στην αίθουσα αυτή και στην Ευρώπη ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά μέσο για να επανέλθουν οι γείτονες στην κοινή λογική. Πρόθεσή μας είναι μια συνολική προσέγγιση που θα εξυπηρετούσε τη λύση και άλλων σοβαρών ζητημάτων όπως το μεταναστευτικό και προσφυγικό».

Αναπόφευκτα, πρόσθεσε, το μήνυμα προς Ανατολάς είναι ότι «η βία δεν παράγει δίκιο, στο ίδιο πνεύμα και με το ίδιο νομικό πλέγμα μπορεί να ρυθμίσουμε μεγάλη μας διαφορά με Τουρκία, αρκεί να εγκαταλείψει τον μονόλογο και να προσέλθει στο διάλογο των συνεννοήσεων».

Επιπρόσθετα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως διακηρύσσει ότι «καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας. Ούτε να αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες και τους κανόνες διεθνούς δικαίου. Αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε να πάμε τη διαφωνία μας στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα», σημείωσε.

Το νέο δόγμα για την προστασία των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων μας, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «συνδυάζεται με την αξιοπιστία χώρας μας στην Ε.Ε. Έτσι Έβρος και Αιγαίο κατοχυρώθηκαν στην πράξη ως τα ευρωπαϊκά σύνορα. Με μελετημένες κινήσεις η Ελλάδα έχει καταστεί κομβικός σύμμαχος και των ΗΠΑ στην περιοχή», τόνισε και αναφέρθηκε στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Ο κ. Μπάιντεν γνωρίζει όσοι λίγοι την περιοχή μας και τις ευαισθησίες της. Είναι ηγέτης που πορεύεται με σύνεση και αυτοπεποίθηση, με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες, είμαι σίγουρος ότι ελληνοαμερικανικοί δεσμοί θα είναι πιο ισχυροί από ποτέ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v