Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Είμαστε απολύτως συνεπείς με αυτά που είπαμε για τις Πρέσπες

«Είχα πει ότι ήταν μια πολύ κακή συμφωνία, που όμως δεν θα μπορούσαμε να την ακυρώσουμε, εάν ψηφιζόταν», δηλώνει ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Είμαστε απολύτως συνεπείς με αυτά που είπαμε για τις Πρέσπες

«Θέλω η σημερινή μέρα, να είναι μέρα γιορτής στη Βουλή. Για πρώτη φορά μετά το 1947 η Ελλάδα μεγαλώνει. Υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό το συμβάν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.

«Αν αυτή η απόφαση ήταν τόσο αυτονόητη, που ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, γεννάται το ερώτημα γιατί δεν είχε γίνει τόσα χρόνια. Ο κ. Κοτζιάς, λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Εξωτερικών, ισχυρίστηκε ότι, μέσω προεδρικού διατάγματος, σχεδίαζε την επέκταση των χωρικών υδάτων, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι είχε κάνει μεγάλη προετοιμασία. Και το 2018 υπήρχαν και στη ΝΔ σκέψεις για το κατά πόσο θα ήταν ωφέλιμη τότε μια τέτοια κίνηση. Μετά την αποχώρηση του Κοτζιά, τι έγινε; Στο βιβλίο του γράφει επί λέξει ότι, μετά την αποχώρησή του, ο κ. Τσίπρας έκανε πίσω. Πιθανό τον φόβισαν οι συνεργάτες του, επειδή μια τέτοια κίνηση, ίσως να μην άρεσε στους Τούρκους. Είναι αλήθεια ή υπήρχε κάποιος άλλος λόγος; Κύριε Τσίπρα, ακολουθήσατε την πολιτική δημιουργικής αδράνειας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, έκανε μια σύντομη επισκόπηση για το τι έχει πετύχει η ελληνική εξωτερική πολιτική το τελευταίο διάστημα. Ανάμεσά τους, «δύο συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο και συμφωνία με Αλβανία να πάμε στη Χάγη αφού όμως πρώτα επεκτείναμε τα χωρικά μας ύδατα. Ακόμα και όταν δεν μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας, έχουμε τη δυνατότητα να προσφύγουμε σε δικαιοδοτικό όργανο. Επίσης, προχωρήσαμε στην ενίσχυση όλου του πλέγματος των συμμαχιών της χώρας, σε συνέχεια πρωτοβουλιών που είχαν ληφθεί και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «είμαστε απολύτως συνεπείς με αυτά που είπαμε. Είχα πει ότι ήταν μια πολύ κακή συμφωνία, που όμως δεν θα μπορούσαμε να την ακυρώσουμε, εάν ψηφιζόταν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v