Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ναι» από Συμβούλιο της Ευρώπης στην πρόταση Τσίπρα για τις πατέντες εμβολίων

Παρών και θετικός στην πρόταση ο Γ.Δ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Οχι» στην έτερη πρόταση για «πιστοποιητικό εμβολιασμού» που έχει προωθήσει ο πρωθυπουργός. Πρωτοβουλία από την κυβέρνηση ζητά τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ναι» από Συμβούλιο της Ευρώπης στην πρόταση Τσίπρα για τις πατέντες εμβολίων

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ενέκρινε χθες με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων και απέρριψε την πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού την οποία, ως γνωστόν, έχει καταθέσει επισήμως στα ευρωπαϊκά όργανα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατόπιν τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει «σήμερα κιόλας» ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση στις πατέντες των εμβολίων, δεδομένου ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν είναι αποφασιστικό όργανο αλλά εισηγείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανάλογη διαδικασία αναμένεται να γίνει και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προβάλλει με ιδιαίτερη έμφαση την εξέλιξη, όχι μόνο επειδή η πρόταση για τις πατέντες ανήκει στον κ. Τσίπρα αλλά και διότι στην τελευταία αντιπαράθεση στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης την απέρριψε απαντώντας ειρωνικά, «θέλετε να κρατικοποιήσουμε τις εταιρείες με ένα νόμο και ένα άρθρο;».

Το «άδειασμα» που επιφύλαξαν οι εταιρείες στην ΕΕ με την άρνησή τους να παραδώσουν τις δόσεις εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων στρέφει πλέον την προσοχή στις πατέντες. Κατά τις πληροφορίες, δε, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε την πρότασή του αφού προηγουμένως συνομίλησε με ειδικούς εντός και (κυρίως) εκτός συνόρων, σε μία προσπάθειας επίσπευσης του μαζικού εμβολιασμού.

Όπως είχε τονίσει μετά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου στις αρχές του μήνα, «η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία και να ζητήσει από την ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες των εμβολίων, ώστε να μπορεί η κάθε χώρα να παράγει τις δόσεις που χρειάζονται για τον άμεσο εμβολιασμό των πολιτών της. Στην περίπτωση που δεν ευοδωθεί αυτή η πρωτοβουλία, τότε η κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις μέσα από διμερείς συμφωνίες, πέραν της ΕΕ, με χώρες που παράγουν το εμβόλιο, ώστε να αποκτήσουμε τις επαρκείς δόσεις».

Όπως δηλαδή έκανε ο Νίκος Αναστασιάδης ζητώντας από το Ισραήλ δόσεις ή η Ουγγαρία που έσπευσε, πρώτη, να συμφωνήσει με τη Μόσχα την προμήθεια του εμβολίου Sputnik-V.

«Ναι» με μεγάλη πλειοψηφία

H πρόταση για τις πατέντες υπερψηφίσθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (76 υπέρ - 16 κατά) με θετικές ψήφους και από το ΕΛΚ (στο οποίο ανήκει η ΝΔ), ενώ από ελληνικής πλευράς απείχαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Παρών στη διαδικασία (και θετικός με την πρόταση) ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Τη σχετική τροπολογία κατέθεσε η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με βάση το σκεπτικό του κ. Τσίπρα, μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Κατρούγκαλου με το εξής περιεχόμενο: «Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τους περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας από τις πατέντες των εμβολίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η γενικευμένη παραγωγή και διανομή των εμβολίων σε όλες τις χώρες και όλους τους πολίτες».

Όπως σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος, «η επικαιρότητα της πρότασης αναδεικνύεται και από την πρόσφατη υπαναχώρηση των εταιρειών παραγωγής των εμβολίων από τις δεσμεύσεις τους για μαζικές παραδόσεις των δόσεων».

Επισήμανε επίσης την ανάγκη να εξασφαλισθεί η πρόσβαση στα εμβόλια και γειτονικών χωρών, όπως των Δυτικών Βαλκανίων, αφενός, για ανθρωπιστικούς λόγους και, αφετέρου, για να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

«Όχι» στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σε άλλη ψηφοφορία, έγινε δεκτή (99 υπέρ - 10 κατά) η πρόταση Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελεύθερων να απορριφθεί κάθε ιδέα για μη αποκλειστική ιατρική χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ως εκ τούτου, καλούνται τόσο η ΕΕ όσο και οι χώρες-μέλη «να το χρησιμοποιούν μόνο για τον καθορισμένο σκοπό παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, των πιθανών παρενεργειών και των ανεπιθύμητων ενεργειών». Και «να μη χρησιμοποιείται ως ‘διαβατήριο εμβολιασμού’ στα σύνορα, στις αεροπορικές πτήσεις ή για πρόσβαση σε υπηρεσίες».

Όπως επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, «υπέρ της φύσης του εμβολίου ως παγκόσμιου δημόσιου αγαθού και κατά της χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, κατά την πρόταση Μητσοτάκη, τοποθετήθηκε και ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus». Συνεπώς, «η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της τις αποφάσεις αυτές και να προσαρμόσει ανάλογα την πολιτική της».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v