Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Υστατη έκκληση από αντιπολίτευση και νομικούς για τον Δ.Κουφοντίνα

Αυτοπαγιδεύθηκε η κυβέρνηση ή συνειδητά οδηγεί τη χώρα σε έκτροπα και ακραία καταστολή; Παρέμβαση Τσίπρα, ΚΙΝΑΛ και ΜεΡΑ25, ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

ΣΥΡΙΖΑ: Υστατη έκκληση από αντιπολίτευση και νομικούς για τον Δ.Κουφοντίνα

Ύστατη προειδοποίηση στην κυβέρνηση να βρει λύση για να μην πεθάνει ο απεργός πείνας Δημήτρης Κουφοντίνας απευθύνουν αντιπολίτευση, δικηγόροι, καθώς και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, ενώ είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Άπαντες ξεκαθαρίζουν - και σε όλους τους τόνους - ότι η έκκληση αφορά το κράτος δικαίου με την τήρηση ενός νόμου που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε και όχι την εκδήλωση «συμπάθειας» προς τον απεργό.

Ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μάλιστα, το επισήμανε με απόλυτο τρόπο στη δική του δήλωση: «Δεν χρειάζεται σε κάθε δήλωση για την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα να εξηγούμε ότι δεν είμαστε υπέρ της τρομοκρατίας και των εγκλημάτων που τον οδήγησαν στην φυλακή. Από ένα σημείο και μετά έχουν ειπωθεί όλα και θα έπρεπε πλέον να είναι κατανοητά».

Την ίδια στιγμή, πάντως, όλοι όσοι ζητούν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τον δικό της νόμο και να μεταφέρει τον Δ.Κουφοντίνα στις φυλακές Κορυδαλλού (όπως ζητάει ο ίδιος), αναρωτιούνται εάν η κυβέρνηση «αυτοπαγιδεύθηκε» με την άρνηση της ή εάν αυτή η στάση εντάσσεται σε έναν σχεδιασμό που θα οδηγήσει σε μεγάλο κύμα καταστολής, καθώς θεωρούνται βέβαια τα έκτροπα που θα ξεσπάσουν εάν συμβεί το μοιραίο.

Σε μία τέτοια περίπτωση, όπως υπογραμμίζουν, η Ελλάδα θα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη που θα έχει πεθάνει απεργός πείνας (μετά τον θάνατο του Μπόμπι Σαντς επί Θάτσερ) και θα δίνει την εικόνα «μιμητή της Τουρκίας του Ερντογάν».

Σ΄αυτή τη βάση, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε έκκληση χθες το βράδυ στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της. «Η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν. Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται», σημείωσε.

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε η δήλωση του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ Παύλου Χρηστίδη: «Στην υπόθεση της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα, η Κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε στους δικούς της άστοχους χειρισμούς. Δική της είναι η νομοθετική διάταξη για την μεταγωγή του στη φυλακή αρχικής κράτησης (Κορυδαλλός). Τα δε, μετέπειτα διαδικαστικά τεχνάσματα (επίκληση κορονοϊού)την εκθέτουν ακόμα περισσότερο», τόνισε, καλώντας την κυβέρνηση να βρει λύση «στο πρόβλημα που δημιούργησε».

«Να επιστρέψει ο Δ.Κουφοντίνας στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως προβλέπει ο φωτογραφικός νονός της κυβέρνησης» ζητά και το ΜεΡΑ25. Επισημαίνοντας ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το θεμέλιο της Δημοκρατίας και το Κράτος Δικαίου ισχύει για όλες και όλους ανεξαιρέτως».

Δ. Τεμπονέρας: «Θύτες δεν γίναμε ποτέ»

Νωρίτερα, σε μία φορτισμένη συναισθηματικά και πολιτικά ανάρτηση του στα social media, o γνωστός δικηγόρος-εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, γιος του δολοφονημένου καθηγητή στην Πάτρα το 1991 από τον Γιάννη Καλαμπόκα (μέλος της ΝΔ, τότε) ανέδειξε την ιδιαίτερη στάση που βαρύνει τις οικογένειες των θυμάτων.

«Με τον Δημήτρη Κουφοντίνα μας χωρίζει ένα ιδεολογικό χάος. Εμείς, ανήκουμε σε εκείνους που σέβονται απεριόριστα την ανθρώπινη ζωή και χωρίς κουκούλες και κρυψώνες, με τα πρόσωπά μας γυμνά και στο φως, επιλέγουμε να δίνουμε τις μάχες μας στην κοινωνία με τις ιδέες, τη λαλιά μας και το βλέμμα μας πεντακάθαρο.

Μας το δίδαξε αυτό ο Νίκος Τεμπονέρας, μπροστά από το σχολείο της Πάτρας, όταν έθεσε το κρανίο του, στη διάθεση των μαθητών του, στη διάθεση της παιδείας και της δημοκρατίας. Έτσι πορευτήκαμε, έτσι μάθαμε, έτσι πηγαίνουμε στη ζωή», σημείωσε.

Και κατέληξε στη θέση-έκκληση: «Τριάντα χρόνια μετά, οι ηθικοί και πολιτικοί αυτουργοί της δολοφονίας Τεμπονέρα, προετοιμάζουν την φυσική εξόντωση(δια παραλείψεως) του απεργού πείνας, κρατούμενου, Δημήτρη Κουφοντίνα, που ζητά την εφαρμογή ενός άδικου νόμου.Διαφέρουμε κ. Μητσοτάκη και κ. Μπακογιάννη. Εμείς επιλέξαμε να μείνουμε θύματα, για να μην υπάρξουν άλλα θύματα. Θύτες δεν γίναμε ποτέ…».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά

«Ο Σωφρονιστικός Κώδικας πρέπει να εφαρμόζεται με συνέπεια έναντι όλων των κρατουμένων, με τρόπο που να μη καταλείπονται σκιές διακριτικής μεταχείρισης. Περαιτέρω, αποτελεί υποχρέωση κάθε κρατικού φορέα και εν προκειμένω της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής να γνωστοποιεί προς τον διοικούμενο - πολίτη τις αποφάσεις που τον αφορούν και τα έγγραφα που αιτείται, ως έχοντα έννομο συμφέρον και προκειμένου να ασκήσει κάθε δικονομικό ή ουσιαστικό του δικαίωμα”, τονίζει στην ανακοίνωση του ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά.

Και συνεχίζει: «Η εν προκειμένω άρνηση ή κωλυσιεργία από πλευράς της Διοίκησης, πολλώ δε μάλλον προηγηθείσης και της σχετικής συστάσεως του Συνηγόρου του Πολίτη, είναι προφανώς αντίθετη με τους κανόνες της ορθής άσκησης της Διοίκησης και δύναται να λάβει περισσότερες και διαφορετικές ερμηνείες.

Το αξιακό σύστημα της Δημοκρατίας προφανώς και δεν διακυβεύεται από την τήρηση των Αρχών του Ανθρωπισμού και δεν κινδυνεύει από την παροχή της ισονομίας και του Κράτους Δικαίου, ακόμη και προς εκείνους που το αμφισβήτησαν, με τον πλέον ακραίο και βάναυσο τρόπο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v