Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι παγίδες που στήνει η Αγκυρα και οι «ντρίπλες» του Καΐρου

Γιατί η Αίγυπτος φαίνεται να αφήνει «παράθυρο» για μελλοντική συνεργασία με την Τουρκία. Σε Κύπρο και Αίγυπτο ο Ν. Δένδιας. Για τουρκικό σχέδιο κατά Ελλάδας και Κύπρου κάνουν λόγο ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Ολο το παρασκήνιο.

Οι παγίδες που στήνει η Αγκυρα και οι «ντρίπλες» του Καΐρου

Με συστηματικό τρόπο, η τουρκική διπλωματία συνεχίζει τις κινήσεις που έχουν στόχο τις όποιες προσπάθειες κάνει η Αθήνα να χτίσει διεθνείς συμμαχίες. Ετσι, η Τουρκία, μετά την «επίθεση» φιλίας προς το Ισραήλ, έχει βάλει τώρα στόχο την Αίγυπτο, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr.

Πριν από ένα μήνα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έκανε ταξίδι-αστραπή σε Κύπρο και Ισραήλ, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι το τελευταίο θα παραμείνει ακλόνητο στις συμφωνίες, παρά την προσπάθεια της Άγκυρας για επανασύσφιξη σχέσεων με το Τελ Αβίβ και δημιουργία δικής τους ΑΟΖ.

Από τότε, όπως έγραψε το Euro2day.gr, είχαμε προειδοποιήσει ότι επόμενος στόχος του Ερντογάν θα είναι η Αίγυπτος, με την Τουρκία να προσπαθεί να θολώσει και εκεί τις αποφάσεις για τις θαλάσσιες ζώνες, ζητώντας επισήμως από το Κάιρο διμερή συμφωνία για χάραξη Ανεξάρτητων Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ). Όπως έπραξε και με το Ισραήλ δηλαδή. Μέσα σε αυτό άρχισε και το σφυροκόπημα του αγωγού East Med, η «κατάργηση» του οποίου θα διέλυε ό,τι συμφωνίες έχουν υπογραφεί μέχρι τώρα.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν αναταράξεις στο Μαξίμου και έτσι αποφασίστηκε ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας να μεταβεί σήμερα στη Λευκωσία και αμέσως μετά στο Κάιρο, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει το παρασκήνιο της νέας τουρκικής προσέγγισης. Μετά τη συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ με τον ομόλογό του, από ελληνικές διπλωματικές πηγές σημειώθηκε ότι έγινε σε εξαιρετικό κλίμα.

Τι φοβάται ο Ν. Δένδιας

Βεβαίως καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει. Πληροφορίες από την κυβέρνηση αλλά και από παρατηρητές της Κομισιόν λένε ότι υπάρχει ο εξής προβληματισμός: Το Κάιρο, μετά από διαγωνισμό, εκχώρησε άδειες ερευνών υδρογονανθράκων μέσω της Αιγυπτιακής Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου EGAS.

Οι χάρτες όμως που παρουσιάστηκαν στις ανακοινώσεις χτύπησαν καμπανάκι στην Αθήνα, καθώς η οριοθέτηση της γραμμής στο τρίγωνο του Καστελόριζου δημιουργεί σκιές και φαίνεται να συμφωνεί με τις γραμμές που έχουν ανακοινώσει οι Τούρκοι το 2019. Αυτό δεν φαίνεται να ισχύει με τους χάρτες ΑΟΖ Αιγύπτου - Κύπρου, όπου ακολουθήθηκε με συνέπεια η γραμμή οριοθέτησης.

Ο κ. Δένδιας εκτιμάται ότι επιδίωξε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αποσπάσει μια δημόσια δήλωση ότι το όλο θέμα με τους χάρτες εναπόκειται σε «ασυνεννοησία» μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργείων της Αιγύπτου, όπως άλλωστε ισχυρίζονται ορισμένες πηγές του Καΐρου.

Υπενθυμίζουμε ότι η εμπλοκή παρουσιάζεται ανατολικά της 28ου μεσημβρινού και αφορά δύο εκ των 24 θαλάσσιων οικοπέδων που προκήρυξε η Αίγυπτος για έρευνες. Το πρώτο είναι το οικόπεδο EG-MED-W18, που στη βόρεια πλευρά του επεκτείνεται πέραν του 28ου μεσημβρινού με κατεύθυνση νοτιοανατολική και το δεύτερο είναι το οικόπεδο EG-MED-W1, που επεκτείνεται δυτικά του 26ου μεσημβρινού. Αμφότερα «συγκρούονται» (overlap) με τμήματα της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Μια μέρα πριν την άφιξη Δένδια στο Κάιρο, ο Τούρκος ομόλογός του κ. Τσαβούσογλου φρόντισε να πυρπολήσει κι άλλο το κλίμα. Σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα επέμεινε ότι η Τουρκία είναι το θύμα, ότι η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί και βεβαίως επέμεινε στη διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου, για να συναποφασιστεί τι θα γίνει με τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου μέσα από τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο. Ο κ. Τσαβούσογλου «έπιασε» και τον -θεωρητικά πάντα- σύμμαχο της Ελλάδας Ε. Μακρόν, λέγοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος δείχνει διάθεση για συνεργασία με την Τουρκία, ειδικά στο θέμα της Συρίας.

Ο Ν. Δένδιας αναμένεται να συζητήσει με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου και το θέμα του αγωγού East Med, που φαίνεται να μπαίνει σε μια κρίσιμη φάση, καθώς πολλά ακούγονται περί εγκατάλειψής του. Οι δηλώσεις που θα γίνουν επ’ αυτού θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες και είναι το «θερμόμετρο» που θα δείξει τελικά πόσο πολύ κατάφερε η Τουρκία να «εισχωρήσει» στις ελληνικές και κυπριακές διεκδικήσεις.

Μέχρι τώρα, το Ισραήλ παραμένει αμετακίνητο στις συμφωνίες με Ελλάδα και Κύπρο. Μάλιστα η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, σε σχετικό άρθρο της, ανέφερε ότι η Άγκυρα προσπαθεί να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις περί κλονισμού των σχέσεων Αθήνας και Λευκωσίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, κάνοντας μάλιστα λόγο ότι η Άγκυρα έχει συγκεκριμένο σχέδιο να «πλήξει» Ελλάδα και Κύπρο.

Νέες προκλήσεις Μπορέλ για το Κυπριακό

Η νέα Κομισιόν φαίνεται πως… έχασε την μπάλα προ πολλού σε όλα τα μεγάλα θέματα. Τελευταίο θύμα τα συμβόλαια για τα εμβόλια. Η πρόεδρος της Κομισιόν θεώρησε ότι με ένα δημόσιο mea culpa καθάρισε.
Σειρά έχει το Κυπριακό. Ο ΥΠΕΞ της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θεώρησε σωστό, πριν επισκεφθεί την Κύπρο, να δηλώσει μεταξύ άλλων ότι η λύση ή μη λύση βαρύνει τους Κυπρίους!

Την αποστομωτική απάντηση στον κ. Μπορέλ έδωσε ο άξιος συνάδελφος και Διευθυντής Σύνταξης της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» Άριστος Μιχαηλίδης. Γράφει, μεταξύ άλλων, σε σχετικό άρθρο του:

«Πώς γίνεται να βαρύνει πρώτα και κύρια τους ίδιους τους Κυπρίους η εξεύρεση λύσης, όταν ο ίδιος ο κ. Μπορέλ λέει στη συνέντευξή του πως η ΕΕ ανησυχεί βαθιά για τις εξελίξεις στα Βαρώσια "και έχει καταδικάσει τα τελευταία μονομερή βήματα, τα οποία πρέπει να αντιστραφούν"; Ποιος έκανε τα τελευταία μονομερή βήματα; Οι Τουρκοκύπριοι ή οι Ελληνοκύπριοι; Ποιος έκανε πικνίκ στα Βαρώσια και ποιος διακηρύσσει κάθε μέρα ότι θα αναπτύξει τα Βαρώσια; Οι Ελληνοκύπριοι; Είπε κανένας στον Μπορέλ ότι ανέλαβε τις δουλειές της ανοικοδόμησης ο τουρκικός δήμος Ικονίου με τους εργολάβους του και διαμαρτύρονται και οι Τουρκοκύπριοι εργολάβοι;

Αν βαρύνει τους Κύπριους η εξεύρεση λύσης, θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσει την επιρροή της ώστε να αφεθούν μόνοι τους να βρουν τη λύση. Αλλά, για να γίνει αυτό, πρέπει πρωτίστως το κράτος-μέλος να ζητά εξηγήσεις κάθε φορά που ένας αξιωματούχος της ΕΕ παραπλανεί…. Από πού ως πού τον (Μπορέλ) ενθαρρύνει η ετοιμότητα του Τατάρ; Εδώ έχουμε τον Ελληνοκύπριο ηγέτη να δηλώνει επισήμως και με επιστολές στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να συμβιβαστεί στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών κι από την άλλη, έχουμε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να δηλώνει ότι είναι έτοιμος να βρει λύση έξω από αυτή τη βάση, λύση δύο κρατών, και επίσης να δένει ακόμα περισσότερο το κατεχόμενο ευρωπαϊκό έδαφος της Κύπρου με την Τουρκία. Κι ο Μπορέλ είναι ενθαρρυμένος από την ετοιμότητά του; Δηλαδή, η ετοιμότητα του Αναστασιάδη και του Τατάρ έχουν την ίδια αξία;» (δείτε όλο το άρθρο εδώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v