Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομβική εβδομάδα με τεστ, Σύνοδο Κορυφής και… παρέλαση

Αγωνία για τις αντοχές του ΕΣΥ, μετά και τα τελευταία αρνητικά επιδημιολογικά ρεκόρ. Το σκεπτικό της αλλαγής στρατηγικής στον έλεγχο του πληθυσμού. Οι προσδοκίες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι υψηλοί προσκεκλημένοι για την 25η Μαρτίου.

Κομβική εβδομάδα με τεστ, Σύνοδο Κορυφής και… παρέλαση

Πολλές εβδομάδες εδώ και ένα χρόνο, όσο διαρκεί η πανδημία, έχουν χαρακτηριστεί κρίσιμες, ωστόσο αυτή που ξεκινά τώρα είναι πραγματικά από τις πιο καθοριστικές όσον αφορά την υγειονομική κρίση και κυρίως την πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το μαρτυρούν τα χθεσινά νέα αρνητικά ρεκόρ που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ (672 διασωληνωμένοι, 513 εισαγωγές στα νοσοκομεία, 60 θάνατοι, 2. 535 νέα κρούσματα), αλλά και οι εκτιμήσεις των ειδικών ότι η αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου και έπειτα.

Η ασφυξία στα νοσοκομεία της Αθήνας είναι ολοένα και μεγαλύτερη, με την κατάσταση να τείνει να ξεφύγει του ελέγχου και το υπουργείο Υγείας να αναζητά έκτακτες λύσεις για τις έκτακτες αυτές συνθήκες. Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου (στον ΑΝΤ1), οι διασωληνωμένοι ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ φτάνουν τους 62 (οι 40 εξ αυτών χωρίς Covid), η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών είναι προ των πυλών δεδομένου του ναυαγίου της χθεσινής συνάντησης του Βασίλη Κικίλια με τους ιατρικούς συλλόγους, ενώ ανοικτό αφήνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης (με συνέντευξή του στο Βήμα) το ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτικών νοσοκομείων.

Εκτός από τα μέτρα αποσυμπίεσης της κοινωνίας που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, πολλά ποντάρει η κυβέρνηση και στην αποτελεσματικότητα της απόφασης για δωρεάν παροχή ατομικών self-tests στο σύνολο του πληθυσμού. Η αλλαγή στρατηγικής, σε σχέση με την έως τώρα εφαρμοζόμενη σχετική πολιτική, κρίθηκε απαραίτητη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διασπορά του ιού και να διευκολυνθεί, σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς, η επιθυμητή «φυγή προς τα εμπρός» ενόψει της επόμενης μέρας. Μένει να διαπιστωθεί πώς θα ξεδιπλωθεί η συγκεκριμένη τακτική, καθώς υπάρχουν ακόμα αρκετές λεπτομέρειες που θα πρέπει να διευκρινιστούν, ενώ άγνωστη είναι η υποδοχή του μέτρου από τους πολίτες και η συνεργασία τους για τον κοινό στόχο.

«Για μας το πιο κρίσιμο είναι να μπορέσει να υπάρξει μια γενική συμμόρφωση, δηλαδή το κομμάτι που έχει να κάνει με την ατομική ευθύνη, να αναβαθμιστεί. Και το πιστεύω ακραδάντως», τόνισε (στην ΕΡΤ1) ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, δηλώνοντας βέβαιος ότι «οι πολίτες θα δείξουν την απαιτούμενη ευθύνη, θα υπάρξει μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με την Πολιτεία, έτσι ώστε όταν δώσουμε αυτές τις δικλείδες αποσυμπίεσης, το επίπεδο της ατομικής ευθύνης να αναβαθμιστεί».

Στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί παλινωδιών, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κάθε εβδομάδα παρακολουθούνται τα δεδομένα και ανάλογα διαμορφώνονται οι αποφάσεις. «Δεν πρόκειται για εμπρός-πίσω και παλινωδίες, αλλά για προσαρμογή μέτρων που δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ στο παρελθόν. Σε αυτή τη μάχη δεν υπάρχει περιθώριο για στατικές απαντήσεις», σημειώνουν, υπογραμμίζοντας την ταχύτατη μεταδοτικότητα του μεταλλασσόμενου ιού.

Το μενού των κυρώσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται και για ένα ακόμα σημαντικό μέτωπο, αυτό των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων, όπως θα προσδιοριστούν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στο τέλος της εβδομάδας. Μολονότι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα έχει απομακρυνθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι οι κυρώσεις βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, καθώς το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε προηγούμενη συνεδρίασή του, εξουσιοδότησε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, να φέρει μια έκθεση που θα αναφέρει τα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και το μενού των κυρώσεων.

«Η Τουρκία κρίνεται και αξιολογείται σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε, στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, προσθέτοντας ότι στις προηγούμενες Συνόδους υπήρχε και περιμένουμε να επαναληφθεί ο όρος της αποκλιμάκωσης της έντασης για να συνεχιστούν οι συζητήσεις στα ελληνοτουρκικά. Η ουσιαστική σχέση καλής γειτονίας είναι το ζητούμενο, λένε στην κυβέρνηση, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα την επιβολή των κυρώσεων. «Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός», έχει πει εξάλλου ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως η απειλή κυρώσεων αποτελεί το καλύτερο εργαλείο πίεσης για να αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία.

Την ίδια μέρα που θα ξεκινά η Σύνοδος, την Πέμπτη 25 Μαρτίου, θα διεξάγεται στην Αθήνα η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, ως αποκορύφωμα των διήμερων εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Θα βρίσκονται για τον σκοπό αυτό στη χώρα μας υψηλοί προσκεκλημένοι από τις χώρες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα για την ανεξαρτησία (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) με τη νίκη στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827 και συγκεκριμένα: Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, διάδοχος του Βρετανικού θρόνου, Κάρολος, με τη σύζυγό του, Δούκισσα της Κορνουάλης, Camilla, o Πρωθυπουργός της Ρωσίας Mikhail Mishustin και η υπουργός Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας, Φλωράνς Παρλύ, εκπροσωπώντας τον Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ακύρωσε την δική του επίσκεψη στην Αθήνα λόγω της έξαρσης της πανδημίας στη χώρα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος στην παρέλαση τμήματα από συμμαχικές χώρες. Έτσι, μαζί με τα ελληνικά αεροπλάνα θα διέλθουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως κι ένα ανακατασκευασμένο Spitfire, το καταδιωκτικό-θρύλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μάχης της Αγγλίας.

Επίσης, λόγω της ιστορικότητας της φετινής επετείου ορισμένοι ουλαμοί θα έχουν παραδοσιακές ενδυμασίες από κάθε περιοχή της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, ενώ θα παρελαύνουν επίσης ιστορικά κειμήλια με παραπομπές στον επαναστατικό αγώνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v