Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: «Δώρο» στη Siemens τα self-tests με φωτογραφικό διαγωνισμό

«Πιστός πλασιέ της Siemens ο κ. Μητσοτάκης ακόμα και στην πανδημία». Ερωτήματα (και) για τη διευκρίνιση του κ. Πιερρακάκη ότι δεν θα είναι υποχρεωτική η ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα θετικά κρούσματα.

ΣΥΡΙΖΑ: «Δώρο» στη Siemens τα self-tests με φωτογραφικό διαγωνισμό

Απευθείας ανάθεση καλυμμένη με τον «φερετζέ» ενός διαγωνισμού διάρκειας μόλις τριών ημερών (συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής αργίας), χαρακτηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση τη διαδικασία για την προμήθεια των self-tests.

Kαι, μάλιστα, τη στιγμή που θα αφορά δέκα εκατομμύρια συσκευές ανά εβδομάδα, δηλαδή σαράντα εκατομμύρια τον μήνα, όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

Πλην απροόπτου, δε, η διαδικασία θα αποβεί προς όφελος της Siemens καθώς φέρεται να είναι μία από τις δύο εταιρείες παραγωγής των self-tests (σ.σ. η άλλη είναι αμερικανική) και, επιπλέον, έχει πάρει τη σχετική έγκριση ως η μοναδική ευρωπαϊκή εταιρεία.

«Συμπτωματικά, λίγες μόλις ημέρες μετά την έγκριση αυτών των τεστ στη Γερμανία, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προσπάθησε να περάσει άρον άρον και στη ζούλα τα μεσάνυχτα της παραμονής της Εθνικής Επετείου φωτογραφική πρόσκληση ενδιαφέροντος με διορία 1,5 μέρα για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων τεστ», αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αρμόδια στελέχη του να διευκρινίζουν ότι το «συμπτωματικά» παρατίθεται ειρωνικά.

Όπως σημειώνουν, η προκήρυξη του διαγωνισμού δημοσιεύθηκε το βράδυ της 24ας Μαρτίου (Τετάρτη), η ισχύς του λήγει… τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, το άνοιγμα των προσφορών θα γίνει το πρωί της Κυριακής και η προθεσμία παράδοσης των συσκευασιών είναι επτά ημέρες.

Η προθεσμία αυτή «κουμπώνει» με την ανακοίνωση του κ. Σκέρτσου ότι τα self-tests θα φτάσουν στα φαρμακεία στα τέλη του μήνα, δηλαδή του Μαρτίου, ώστε να αρχίσει αμέσως η διάθεσή τους στου πολίτες.
«Αυτό σημαίνει πως όταν ο κ. Σκέρτσος έκανε την ανακοίνωση, οι κυβερνητικοί αρμόδιοι είχαν προβεί ήδη στις συνεννοήσεις. Διαφορετικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ δεν θα ήταν σε θέση να δηλώσει ότι από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου θα γίνει η διανομή των self-tests από τα φαρμακεία», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Όπως επισημαίνουν, επιπλέον, τη διαγωνιστική διαδικασία ανέλαβε και τρέχει η Πολιτική Προστασία και όχι το υπουργείο Υγείας ή το Ανάπτυξης.

Αντίο ιχνηλάτηση λόγω «εθελοντικής ενημέρωσης»

Κατόπιν τούτων, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι εντείνονται τα ερωτήματα που έθεσε ευθύς εξαρχής για το self-testing. Τα οποία αφορούσαν την εμμονή της κυβέρνησης στην «ατομική ευθύνη», προκειμένου να αποφύγει εντελώς, πια τον οργανωμένο σχεδιασμό από πλευράς Πολιτείας (μαζικά συνταγογραφημένα τεστ και ιχνηλατήσεις).

«Δίπλα στην αποθέωση της ατομικής ευθύνης παίρνει θέση το μείζον ερώτημα: τι κρύβεται πίσω από τον φωτογραφικό διαγωνισμό των τριών ημερών για την προμήθεια των δέκα εκατομμυρίων self-tests την εβδομάδα;», λένε.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι η ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τυχόν θετικό αποτέλεσμα του self-testing θα είναι εθελοντική για τον πολίτη. «Θα υπάρξει μία πλατφόρμα για να δηλώνονται όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα, εφόσον το επιθυμούν», είπε.
«Τότε τι νόημα έχει να γίνονται αυτά τα τεστ; Πώς θα προστατεύεται η κοινότητα από τους φορείς του ιού που δεν θέλουν να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές;», το ρητορικό ερώτημα που θέτουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v