Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Συντεταγμένο «όχι» στην Προανακριτική Επιτροπή εις βάρος του Ν. Παππά

Α. Τσίπρας: «Εγώ δεν χρωστάω σε κανέναν. Εσείς, κ. Μητσοτάκη;». Η προειδοποίηση για τις σκανδαλώδεις υποθέσεις που θα κληθεί να ερευνήσει η επόμενη κυβέρνηση. Ν. Παππάς: «Έχω κάνει το καθήκον μου». Δ. Τζανακόπουλος: «Ανεξόφλητο γραμμάτιο του πρωθυπουργού».

ΣΥΡΙΖΑ: Συντεταγμένο «όχι» στην Προανακριτική Επιτροπή εις βάρος του Ν. Παππά

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής με «κατηγορούμενο» τον Νίκο Παππά έστειλε σαφές πολιτικό μήνυμα για τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: άπαντες οι βουλευτές του ψήφισαν «όχι» (πλην του ιδίου του κ. Παππά που δεν μετείχε στην ψηφοφορία όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής), διαλύοντας προσδοκίες που καλλιεργούσε τις προηγούμενες ημέρες ο αντίπαλος χώρος (ΝΔ) ότι στην κάλπη θα έπεφταν «ναι» ή «παρών» άσπονδων συντρόφων του πρώην υπουργού.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ως ενδεικτική «προβοκάτσια» ότι χθες, μέσο ενημέρωσης που στηρίζει αναφανδόν την κυβέρνηση ανέβασε φωτογραφία την ώρα που μιλούσε ο κ. Παππάς στο βήμα της Βουλής, για να δείξει ότι από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ έλειπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πλην όμως, ο βουλευτής ήταν στη θέση του και από τη φωτογραφία είχε κοπεί… το κεφάλι του, για να «τεκμηριωθεί» η απουσία του. Την καταγγελία έκανε ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος με ανάρτησή του στα social media, καυτηριάζοντας την κατασκευή και εξηγώντας ότι… ο ακέφαλος βουλευτής ήταν ο ίδιος που παρακολουθούσε, όπως όλοι, την ομιλία του κ. Παππά.

Πέραν της ψηφοφορίας, με συντεταγμένο τρόπο τοποθετήθηκαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς άλλοι ανέλαβαν να αποδομήσουν την επιχειρούμενη σύνδεση των τηλεοπτικών αδειών με τον επιχειρηματία κ. Καλογρίτσα και άλλοι να θέσουν το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο το κυβερνών κόμμα «στήνει διώξεις των αντιπάλων του».

Ερώτημα που θα απασχολήσει τα άλλα κόμματα είναι οι 3-4 διαρροές που είχαν σε σχέση με τις επίσημες γραμμές τους. Κι αυτό διότι υπήρξαν 11 απουσίες βουλευτών (το ΜέΡΑ25 που απείχε επισήμως διαθέτει 9 βουλευτές), τα «παρών» ανήλθαν στα 16 (το ΚΚΕ που δήλωσε, επίσης επισήμως, «παρών» αριθμεί 15 βουλευτές), ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.

Α. Τσίπρας: «Εγώ δεν χρωστάω σε κανέναν. Ο κ. Μητσοτάκης;»

Το στίγμα, βεβαίως, το έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, με την κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Αφού ανέδειξε τη συγκυρία, να παραπέμπει η ΝΔ πρώην υπουργό σε Προανακριτική την ημέρα του μαύρου ρεκόρ κρουσμάτων (4.340 χθες!), επέστρεψε την κατηγορία περί διαπλοκής.

«Με εβδομήντα νεκρούς τη μέρα, με ενδείξεις ότι πάμε για ρεκόρ κρουσμάτων, με χιλιάδες συνανθρώπους μας να βρίσκονται στα όρια της απελπισίας, εσείς το μόνο που σκέπτεστε, είναι πώς θα στήσετε ποινικά ικριώματα για τους πολιτικούς σας αντιπάλους;», ρώτησε, καυτηριάζοντας την παντελή απουσία όλων των μελών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού από τη συζήτηση.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της Προανακριτικής, αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να κατηγορείται ένας πρώην υπουργός όχι επειδή διασπάθισε δημόσιο χρήμα αλλά επειδή διασφάλισε για τα δημόσια ταμεία εκατομμύρια ευρώ από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

«Μας βάλατε στο στόχαστρο για τη γενναία προσπάθεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, που επί 30 έτη όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις το είχαν αφήσει αρρύθμιστο», σημείωσε.
Υπενθυμίζοντας ότι και η κυβέρνηση Καραμανλή προσπάθησε να βάλει κάποια τάξη, εισάγοντας τον όρο «νταβατζήδες» στο πολιτικό λεξιλόγιο, αλλά δεν έφτασε μέχρι τέλος την προσπάθεια.

Η πιο δυνατή στιγμή που προκάλεσε το χειροκρότημα των βουλευτών του ήταν όταν αναφερόμενος στα «γραμμάτια» που ξεπληρώνει σήμερα στη διαπλοκή ο πρωθυπουργός, είπε: «Ξέρετε, αν για κάτι αισθάνομαι υπερήφανος και δυνατός πολιτικά είναι ότι δεν χρωστάω σε κανέναν. Ο κ. Μητσοτάκης ξέρετε πόσους έχει που ερίζουν για το ότι εξαιτίας τους εξελέγη πρωθυπουργός;».

Και κατέληξε: «Αν θέλετε να στήσετε ειδικό δικαστήριο στον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι θέλησε να βάλει σε τάξη το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, για το ότι έκανε τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να βάλουν το χέρι στην τσέπη ενώ εσείς έρχεστε τώρα και τους δίνετε (…) προχωρήστε, πλειοψηφία έχετε. Εμείς δεν θα σας κάνουμε τη χάρη να απολογηθούμε και από πάνω επειδή προστατέψαμε το δημόσιο συμφέρον. Έχουμε εμπιστοσύνη στον τελικό κριτή, στη Δικαιοσύνη».

Παραπέμποντας εκ νέου, δε, στη σωρεία απευθείας αναθέσεων με άλλοθι την πανδημία ή σε σκανδαλώδεις υποθέσεις, κοίταξε στην πλευρά των βουλευτών της ΝΔ θέτοντας το ρητορικό ερώτημα: «Εμείς άραγε πόσες προανακριτικές επιτροπές πρέπει να προκαλέσουμε όταν έρθουμε στη διακυβέρνηση; Δεν θα ξέρουμε από πού να το πιάσουμε και πού να το αφήσουμε». Ο κ. Τσίπρας άλλωστε προειδοποίησε την κυβέρνηση για το τέλος της με τη φράση: «Τα καθεστώτα όταν πέφτουν, πέφτουν με πάταγο».

Ν. Παππάς: Έχω κάνει το καθήκον μου

Νωρίτερα ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στην ουσία της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια «δωρεάν» λειτουργίας τους απέναντι στο δημόσιο, αφού οι κυβερνήσεις δεν διεκδικούσαν ούτε άδειες ούτε έσοδα για τη χρήση των δημόσιων συχνοτήτων. «Έχω κάνει το καθήκον μου απέναντι στο συμφέρον του ελληνικού λαού όπως ορκίστηκα να το κάνω και απέναντι στις ιδέες μου και απέναντι στην παράταξη που έχω την τιμή να υπηρετώ». είπε. Σε αντίθεση, όπως σημείωσε, με την πρακτική της σημερινής κυβέρνησης, αφού «με την αριστεία σας ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση λειτουργεί όπως ο πνιγμένος που πιάνεται από τα μαλλιά του: «Εν προκειμένω, πιάνεται από τα μαλλιά ενός αποτυχόντα στον διαγωνισμό (σ.σ. του Καλογρίτσα), ο οποίος καταθέτει σειρά αβάσιμων, ψευδών και αντιφατικών ισχυρισμών τέσσερα χρόνια μετά τον διαγωνισμό κι ενώ εκείνη την περίοδο η ΝΔ τον χαρακτήριζε αναξιόπιστο».

Κοιτώντας στην πλευρά των κυβερνητικών βουλευτών είπε με νόημα: «Όλους τους έχω δει, κύριοι της ΝΔ. Και τον κ. Βαρδινογιάννη και τον κ. Κοντομηνά και τον κ. Μαρινάκη και τον κ. Αλαφούζο και τον κ. Καλογρίτσα και τον κ. Κυριακού και τον κ. Σαββίδη. Όλους. Και όλοι ζητούσαν να μην μπουν άλλοι στο "παιχνίδι". Και να μη στοιχίζουν οι άδειες».

Δ. Τζανακόπουλος: Ανεξόφλητο γραμμάτιο

Το πολιτικό πλαίσιο το έθεσε νωρίς το πρωί ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος θα είναι ο επικεφαλής των έξι βουλευτών του κόμματος που θα μετέχουν στην Προανακριτική. Αφού χαρακτήρισε «φάρσα» το στήσιμο της παραπομπής του κ. Παππά, εξήγησε και τους λόγους:

  • Ο πρώτος λόγος για τη σημερινή φάρσα είναι πως η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να αποδράσει και να αλλάξει την ατζέντα, αλλά και να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση: ο κ. Μητσοτάκης είτε με τη σημερινή επιχείρηση είτε με κοινωνική σύγκρουση -θυμηθείτε τα γεγονότα της Ν. Σμύρνης- επιδιώκει τη στρατηγική της έντασης.
  • Ο δεύτερος λόγος είναι εκδίκηση και ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο του ίδιου του κ. Μητσοτάκη στους καναλάρχες φίλους του. Δεν πρόκειται ούτε εσείς ούτε οι καναλάρχες να συγχωρήσουν ποτέ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τον εξορθολογισμό και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου για πρώτη φορά μετά το 1989. Για πρώτη φορά πλήρωσαν φόρο διαφήμισης και για τις συχνότητες που τους τις είχατε παραχωρήσει δωρεάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v