Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητικό αλαλούμ στο λιανεμπόριο, σιωπή για τις αποκαλύψεις Βρούτση

Καταγγελία Τσίπρα για «κυβέρνηση αχρήστων με ασπίδα τους επιστήμονες». «Σοβαρό πολιτικό σκάνδαλο η υπόθεση Φουρθιώτη, θα ζητηθούν απαντήσεις από Μητσοτάκη-Χατζηδάκη». Τηλεοπτική συνέντευξη του Α. Τσίπρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητικό αλαλούμ στο λιανεμπόριο, σιωπή για τις αποκαλύψεις Βρούτση

«Έχουν χάσει την μπάλα στο Μαξίμου, φοβόμαστε για τα χειρότερα», εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση, μετά τα πρωτοφανή μπρος-πίσω της κυβέρνησης στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, που «έβγαλε στα κάγκελα» τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Διαπιστώνουν δε, πανικό στο πρωθυπουργικό επιτελείο, καθώς η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίον χρέωσε «ρητορική καφενειακού επιπέδου» ενώ τον κατηγόρησε ότι ασκεί κριτική με «βρισιές». Κι όλα αυτά, ενώ η ηγεσία του Εμπορικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης, που αντέδρασε έντονα στον κυβερνητικό αιφνιδιασμό να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στην πόλη όπως και σε Πάτρα-Κοζάνη, πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα.

«Η κυβέρνηση τους είπε την Πέμπτη ότι ανοίγουν και τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι δεν ανοίγουν. Ολόκληρη την Παρασκευή στη Βουλή, στην προ ημερησίας συνεδρίαση, ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε ούτε υπονοούμενο για τη νέα εξέλιξη, οπότε εκείνοι έφτιαχναν βιτρίνες και έκαναν προμήθειες. H οργή τους είναι απολύτως δικαιολογημένη, δεν περίμεναν να τους πει… ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα νιώσουν και πώς θα αντιδράσουν», σημειώνουν στελέχη του κόμματος.

Γι' αυτά -και για πολλά άλλα- θα μιλήσει απόψε ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξη που θα παραχωρήσει στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra (10 μ.μ.), ενώ δεν αποκλείεται να έχει επαφές με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σε παρέμβασή του χθες, μέσω των social media, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός επί δύο ημέρες «πανηγύριζε στη Βουλή για την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας και μας διαβεβαίωνε ότι έχει σχέδιο για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας».

Για να προσθέσει: «Σε 24 ώρες επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει σχέδιο, αλλά έχει χάσει απολύτως τον έλεγχο. Αφού προανήγγειλαν το άνοιγμα του λιανεμπορίου "με σχέδιο" την Παρασκευή, το ακύρωσαν το Σάββατο για τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη. Τι άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες; Απολύτως τίποτα. Γνώριζαν τον αριθμό των κρουσμάτων, γνώριζαν την επιδημιολογική εικόνα. Κάθε ημέρα που περνά, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει όχι μόνο πως ηγείται μίας κυβέρνησης αχρήστων. Αλλά και ότι έχει μετατρέψει τους επιστήμονες σε ασπίδα, για να τους χρεώνει όλες τις ασυναρτησίες, τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες του, που στοιχίζουν στη χώρα».

Παρά την αρχική (σ.σ. ολόκληρη την ημέρα χθες) άρνηση της κυβέρνησης να δώσει έξτρα ενίσχυση στους εμπόρους των τριών πόλεων αφού έκαναν προμήθειες για να ανοίξουν σήμερα τα καταστήματά τους, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην ανάγκη αποζημίωσής τους. «Το ελάχιστο για μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να διαχειριστεί τίποτα πια, είναι να τους αποζημιώσει για τα δικά της εγκληματικά λάθη», είπε. Ως εκ τούτου, δεν θεωρήθηκε τυχαία η επιλογή του Μαξίμου να ανακρούσει, τελικά, πρύμνα, το απόγευμα και να διαρρεύσει ότι σήμερα το πρωί θα ανακοινωθεί η έξτρα οικονομική ενίσχυση.

Βρούτσης για Φουρθιώτη… στο Documento

Στο μέτωπο Φουρθιώτη, η υπόθεση παίρνει πολύ σοβαρή τροπή μετά τις αποκαλύψεις που έκανε ο Γιάννης Βρούτσης. Εν προκειμένω, η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι οι ειδήσεις που βγήκαν είναι πολλές:

  • Ο κ. Βρούτσης επέλεξε να κάνει τις αποκαλύψεις του στο… Documento, δηλαδή στην εφημερίδα την οποία έχει «αποκηρύξει» το Μαξίμου και, για τον λόγο αυτό, ήταν το μοναδικό μέσο ενημέρωσης που δεν πήρε ούτε ένα ευρώ ενίσχυση από την περίφημη «λίστα Πέτσα».
  • Εκτός από πρώην υπουργός Εργασίας, είναι νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, δηλαδή «η φωνή» του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή. Ως εκ τούτου, η σιωπή του Μαξίμου στις σοβαρές αποκαλύψεις που έκανε «είναι και ένοχη και ηχηρή».
  • Το ίδιο ένοχη είναι και η σιωπή του νυν υπουργού Εργασίας: «Από πού κι ως πού ο Μένιος Φουρθιώτης, πρώην μάνατζερ πορνοστάρ και νυν εκδότης-παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής, απειλεί την κυβέρνηση και τυγχάνει αστυνομικής προστασίας την οποία, μετά τον σάλο που ξέσπασε, ακύρωσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης;», ρωτούν.

Σημειώνεται ότι, όπως προκύπτει από τις αποκαλύψεις Βρούτση, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες ανακάλυψαν απάτη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ του παρουσιαστή στο πρόγραμμα Συν-Εργασία, εκείνος εισέβαλε στο υπουργείο με μπράβους και απειλούσε υπαλλήλους και ηγεσία. «Σε αναζήτηση από το λογιστήριο, διαπίστωσα ότι έπαιρνε μισθούς 60 έως 80 χιλιάδες ευρώ. Το ίδιο και άτομα που ήταν δίπλα του. Αυτό δείχνει σκοπιμότητα. Βρήκε την τρύπα δηλαδή και πήγε να πάρει τα λεφτά. Όταν οι υπάλληλοι το εντόπισαν, τρελάθηκαν. Ήρθε σε μένα με μπράβους. Φώναζε. Με θράσος. Απειλούσε. Ζητούσε να πληρωθεί τον μήνα που έχασε», τόνισε ο πρώην υπουργός.

Προχωρώντας μάλιστα ακόμα περισσότερο, ο κ. Βρούτσης συνέδεσε τις εναντίον του απειλές του κ.Φουρθιώτη με το πολιτικό κόστος που υπέστη και την απομάκρυνσή του από το υπουργείο στον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου -αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς εκτεθειμένο τον πρωθυπουργό.

Κατά τις πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα φέρει το θέμα στη Βουλή, απαιτώντας απαντήσεις τόσο από τον νυν υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη όσο και από τον πρωθυπουργό. «Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα καταθέτουμε την ερώτηση κάθε ημέρα», προειδοποιούν αρμόδιες πηγές, παραπέμποντας στη σιωπή του Μαξίμου μέχρι αργά χθες το βράδυ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v