Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Τούτη την κρίσιμη στιγμή η χώρα δεν έχει κυβέρνηση

«Eικόνα παρακμής με ανθρώπους του υποκόσμου, που συμπεριφέρονται σκαιότατα ακόμα και σε υπουργούς». Δεν θα εφαρμόσουμε ως κυβέρνηση τις αντικοινωνικές ρυθμίσεις. 13 Απριλίου η παρουσίαση της οικονομικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Τούτη την κρίσιμη στιγμή η χώρα δεν έχει κυβέρνηση

Βαθύτατη ανησυχία για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και την πορεία της οικονομίας εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος τόσο το αλαλούμ με τη λειτουργία του λιανεμπορίου και τις σχέσεις της κυβέρνησης με την επιτροπή των ειδικών όσο και την απουσία σχεδιασμού προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας στην εξειδίκευση του Ταμείου Ανάπτυξης.

Με αφορμή, δε, τις επικείμενες αλλαγές στα εργασιακά, μέσω του νομοσχεδίου που προωθεί ο Κωστής Χατζηδάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε για πρώτη φορά πως ό,τι αντιλαϊκό προωθείται τώρα, δεν θα το εφαρμόσει η δική του κυβέρνηση στο μέλλον. «Με το εργασιακό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση βγάζει τα τεθωρακισμένα απέναντι στους εργαζόμενους. Δεν θα τα εφαρμόσουμε. Θα ζητήσουμε αναθεωρημένο πρόγραμμα από την Κομισιόν. Ό,τι αποκρούσαμε εμείς σε 3,5 χρόνια με σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα και χωρίς χρηματοδότηση από ταμεία ανάκαμψης, το ξαναφέρνουν μόνοι τους», ήταν η φράση, στη διάρκεια συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό “Kontra”…

Αναφερόμενος στην εικόνα των τελευταίων ημερών στο λιανεμπόριο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη του κόσμου, έχει χαθεί ο έλεγχος», χρεώνοντας στην κυβέρνηση όχι μόνο έλλειψη σχεδίου επανεκκίνησης αλλά και προσπάθεια να επιβληθεί στην επιτροπή των επιστημόνων.

«Η επιτροπή εργαλειοποιήθηκε τόσο πολύ από την κυβέρνηση που έγινε σάκος του μποξ. Οι πληροφορίες που έχουμε μιλούν για αφόρητες πιέσεις που της ασκεί η κυβέρνηση, ώστε να εισηγηθεί αυτά που θέλει», είπε. Διευκρινίζοντας εκ νέου ότι «δεν ζητήσαμε δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής αλλά τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση σ' αυτά, για να ξέρουμε τι εκτιμούν για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται».

Υπόκοσμος και όργιο απευθείας αναθέσεων

Σοβαρό στοιχείο ανησυχίας, όπως πρόσθεσε, αποτελεί και η εικόνα της παρακμής που βγαίνει από τις σχέσεις της κυβέρνησης «με ανθρώπους του υποκόσμου, που συμπεριφέρονται σκαιότατα ακόμα και σε υπουργούς». Παραπέμποντας στην υπόθεση Φουρθιώτη, αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν ένας μάνατζερ, εκδότης κ.λπ. να ορμά σε υπουργικά γραφεία και να απειλεί (σ.σ. κατά δήλωση του πρώην υπουργού Γιάννη Βρούτση), χωρίς να καλείται αμέσως η αστυνομία. Την απάντηση την έδωσε μόνος του, για να αναδείξει τη σοβαρότητα αυτής της υπόθεσης:«Πώς να κληθεί η αστυνομία αφού… ήταν μαζί του και τον προστάτευε;».

Εκτενής ήταν η τοποθέτησή του στο μείζον θέμα των απευθείας αναθέσεων που κάνουν υπουργοί εδώ κι ένα χρόνο, με άλλοθι την πανδημία. «Υπάρχει όργιο αναθέσεων σε εταιρείες που ιδρύονται λίγες ημέρες πριν πάρουν την ανάθεση. Πρωταθλήτρια έχει αναδειχθεί η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Νικολάου, αφού αν μία ημέρα δεν κάνει απευθείας ανάθεση, θα ανησυχήσει ο κ. Μητσοτάκης μήπως έχει πάθει κάτι», είπε χαρακτηριστικά.

Επικαλέσθηκε κι άλλες αναθέσεις, όπως του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ή του υπουργείου Παιδείας με τη Cisco: ειδικά για την τελευταία, υπενθύμισε ότι η Νίκη Κεραμέως αρνιόταν επί ένα χρόνο να δημοσιοποιήσει «τη δήθεν δωρεάν σύμβαση» και το έκανε (νύχτα) όταν εστάλη στο Ελεγκρικό Συνέδριο, «όπου φάνηκε ότι κάθε άλλο παρά δωρεάν ήταν».

Στο σημείο αυτό, πάντως, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκαν να συνδέσουν την προμήθεια των self-tests με τη Siemens, χωρίς να έχουν διασταυρώσει τα στοιχεία.

Για την πορεία του εμβολιασμού, αφού επικαλέσθηκε τα στοιχεία των ΝΥΤ σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχει εμβολιάσει το 11% του πληθυσμού έστω με μία δόση, υπενθύμισε την πρόταση του να αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλία στην ΕΕ για τις πατέντες. «Η μεγάλη ευθύνη για τον χαμηλό αριθμό εμβολίων ανήκει στην κα Φον ντερ Λάιεν και στη Γερμανία, αλλά η κυβέρνηση έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως έκαναν κι άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ», είπε.

Διαγραφή τμήματος κορωνοχρέους

Στο οικονομικό πεδίο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ειρωνικά το υπονοούμενο του Στέλιου Πέτσα ότι οι αντιδράσεις στην Πάτρα ήταν υποκινούμενες από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Είχα να το ακούσω αυτό από το 2014, που έλεγαν ότι ο κόσμος δεν αντιδρούσε για τα μνημόνια αλλά επειδή το έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, θαρρείς και ο καθένας δεν ξέρει αν έχει πρόβλημα και ποιος του το προκαλεί».

Χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο έγκλημα στην οικονομία» την επιλογή της κυβέρνησης «να τσακίζει, να αποτελειώνει τη μεσαία τάξη στην οποία είχε τάξει λαγούς με πετραχήλια».

Αποκάλεσε «ασπιρίνες» τα ποσά που έχουν δοθεί στην πραγματική οικονομία, λέγοντας ότι «το 2020 εκταμιεύθηκαν 10 δισ. ευρώ, τα υπόλοιπα 14 δισ. ήταν ‘μέτρα για τα δελτία ειδήσεων’, δεν πήγαν στις τσέπες των ενδιαφερομένων».

Για το πώς πρέπει να εκκινήσει η προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στη συνολική πρόταση που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τρίτη (… και 13 Απριλίου) ο ίδιος και το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σημαντικό στοιχείο της αποτελεί η ρύθμιση του κορωνοχρέους, για το οποίο δεν ευθύνονται οι επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρομεσαίες, με διαγραφή σημαντικού μέρους του και μεγάλο αριθμό δόσεων για την αποπληρωμή του υπόλοιπου. «Το 1/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απειλείται με λουκέτα. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στις Βρυξέλλες ένα σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς καμία διαβούλευση στο εσωτερικό της χώρας. Από αυτό το σχέδιο λείπει η στόχευση. Για παράδειγμα, πώς θα μειωθεί η ανεργία; Μίλησε για 180.000 νέες θέσεις εργασίας σε βάθος εξαετίας, όταν εμείς δώσαμε 450.000 θέσεις σε 3,5 χρόνια και χωρίς ‘να τρέχουν’ ευρώ από ευρωπαϊκά ταμεία», σημείωσε.

Στο σημείο αυτό χαρακτήρισε το υπό κατάθεση εργασιακό νομοσχέδιο «τεθωρακισμένο απέναντι στους εργαζόμενους», θέτοντας το (ρητορικό) ερώτημα πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να απαιτεί από τους πολίτες να μην αντιδράσουν επειδή έχουμε πανδημία;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v