Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Δεν αποκλείονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, είμαστε έτοιμοι

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή, με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους. Προειδοποίηση για αποχή από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, «μητέρα των μαχών» τα εργασιακά.

Τσίπρας: Δεν αποκλείονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, είμαστε έτοιμοι
«Η ραγδαία κυβερνητική φθορά του τελευταίου μήνα μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις», ήταν το βασικό σημείο από την εισήγηση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματός του, κατά τη σημερινή συνεδρίαση.
 
«Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση σε συνδυασμό με τα φαινόμενα παρακμής που διαρκώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν δημιουργήσει ένα πνιγηρό κλίμα στην ελληνική κοινωνία», πρόσθεσε, με την επισήμανση ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας». 
 
Παραμένοντας στη θέση ότι δεν γίνεται σε καιρούς πανδημίας, με ανεμβολίαστη τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, να στηθούν πρόωρες κάλπες, ο κ. Τσίπρας δεν έθεσε θέμα εκλογών, ωστόσο εμφάνισε το κόμμα του έτοιμο να δώσει την εκλογική μάχη (αν πάρει τέτοια απόφαση ο πρωθυπουργός).
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος να διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή, με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους καθώς και την προστασία των εργαζόμενων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», όπως είπε.
 
Ως σημαντικό προγραμματικό «όπλο» γι' αυτή τη μάχη εμφάνισε το πρόγραμμα του κόμματος για το «Νέο ΕΣΥ» και την υπό παρουσίαση (σ.σ. την ερχόμενη Τρίτη) πρόταση για την επανεκκίνηση της οικονομίας με προστασία  της εργασίας, του οκταώρου και του μισθού.

Αποχή από τις ψηφοφορίες, αν…

Ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στα ζητήματα Δημοκρατίας που έχουν αναδειχθεί τον τελευταίο, ειδικά, χρόνο, με άλλοθι την πανδημία.
 
«Η κυβέρνηση συνειδητά υποβαθμίζει και ακυρώνει τη δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου, με κορυφαίο παράδειγμα τον τρόπο ψηφοφορίας που ακυρώνει τη γνώμη των βουλευτών. Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση όπως έχουμε ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής και δεν επανέλθει το δικαίωμα κάθε βουλευτή να ψηφίζει ξεχωριστά, μέσω τηλεδιάσκεψης, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε τέτοιες ψηφοφορίες», είπε, προαναγγέλλοντας τη στάση του κόμματος στις «μάχες» του επόμενου διαστήματος.
 
«Είναι θεσμική μας υποχρέωση να μην επιτρέψουμε η πανδημία να μετατραπεί σε κρίση δημοκρατίας και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε τόσο για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου όσο και για τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος», τόνισε. 
 
Τονίζοντας ότι το θέμα με τις απευθείας αναθέσεις «έχει ξεφύγει», γεγονός που επιβάλλει στην αξιωματική αντιπολίτευση την υποχρέωση να επιδιώκει κάθε πιθανό μέσο για θεσμικό έλεγχο, «ακόμα και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη».
 
Ειδικά για το Ταμείο Ανάκαμψης και τις κυβερνητικές επιλογές στα εργασιακά, σημείωσε: «Η κυβερνητική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει επιστροφή σε αποτυχημένες και κοινωνικά καταστροφικές πολιτικές. Ειδικά ο σχεδιασμός για τις αλλαγές στα εργασιακά αποτελεί την κήρυξη πολέμου εναντίων των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας».
 
Ως εκ τούτου, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δρομολογεί την κατάθεση του νομοσχεδίου από τον Κωστή Χατζηδάκη, ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε: «Τα εργασιακά θα αποτελέσουν τη ‘μητέρα των μαχών’ για την επόμενη περίοδο και το σύνολο των κομματικών μας δυνάμεων οφείλει να ετοιμαστεί για αυτή την εξέλιξη».
 
Με αφορμή, δε, την επιτυχή ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών για εκλογή νέων νομαρχιακών οργάνων,  είπε ότι αυτή η διαδικασία «μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που με όρους ‘ψηφιακού άλματος' δείχνει πως και μέσα στην πανδημία, η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα».

Μαρίνα Μάνη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v